שתף קטע נבחר
צילום: איי פי

מובטלים? יש לכם ידיד

תחת הכותרת "מדברים עבודה", עמותת "ידיד" מפעילה תוכניות תעסוקה שאת משתתפיהן מלווים חונכים-מתנדבים עד למציאת עבודה. "לי הם הצליחו לתת כלים, ולדעתי כדאי לאחרים להיעזר באפשרות הזו", מעידה בוגרת הפרויקט הנערך במרכזי הזכויות של הארגון. תנועת העבודה 2007 - כתבה רביעית בסדרה

"בעיית התעסוקה בישראל לא מסתכמת בתוכנית ויסקונסין, הבעיה העיקרית היא שלא מייצרים מספיק מקומות עבודה למרות שהמדינה יכולה לפעול בעניין", מתקומם רן מלמד, סמנכ"ל עמותת "ידיד" שמזה עשור מפעילה בכל הארץ מרכזי זכויות המספקים שירותים לאוכלוסיות מוחלשות. "אין תוכניות הסבה מקצועית של ממש למובטלים מהפריפריה, או לאנשים שאין להם כישורי עבודה אבל יכולים להשתלב בהיי-טק ובתחומים אחרים", הוא מוסיף ומתאר את סדרת תוכניות התעסוקה שהעמותה פיתחה, המסייעת למשתתפים באיתור מקומות עבודה לטווח ארוך ועוזרת להם לפתור חסמים המונעים מהם להצטרף לשוק העבודה.  

 

תחת הכותרת "מדברים עבודה" מפעילה "ידיד" קורסי תעסוקה ב-13 מרכזיה, המיועדים בין היתר לאימהות חד-הוריות ועולים חדשים. את המשתתפים מלווים חונכים-מתנדבים מיומם הראשון ועד להשמתם בעבודה, וגם מסייעים להם לממש את הזכויות החברתיות והאזרחיות המגיעות להם לפי חוק. "הפרויקט פועל בהתאם לתקציב שאנחנו מצליחים לגייס מתורמים, רובם מחו"ל, למספר המתנדבים בכל יישוב ולעבודת ההסברה בקרב קהל היעד", מרחיב מלמד. "בדימונה, למשל, התמקדנו באימהות חד-הוריות, ובקרית-גת אנחנו שמים דגש

על נשים וגברים חרדים, לאחר שערכנו תחקיר וגילינו שזו אחת האוכלוסיות שבהן ארגונים אחרים לא פועלים. כיוון שאין תוכניות תעסוקה מתאימות בעיר, חסרות לחרדים מסגרות היוצרות תמריץ ליציאה לעבודה".

 

במקביל, העמותה מפעילה תוכניות קהילתיות שמטרתן לסייע למשתתפים לשבור את מעגל העוני: מפגשי העצמה לנשים המסייעים להן להשתלב במרקם החיים בסביבתן, קורסי זכויות ותכנון כלכלת הבית, סדנאות יזמות עסקית לנשים, פרויקטי מנהיגות קהילתית ועוד. "בכל התוכניות אנחנו נעזרים במתנדבים שעברו הכשרה ולוקחים חלק במפגשים קבועים", מוסיף מלמד. "המטרה היא לסייע למשתתפים לפתח מיומנויות חיפוש עבודה, להתמודד עם מצבי לחץ ומשבר, להעשיר את הידע שלהם ולעזור להם לנהל את משק הבית ביעילות. בנוסף אנחנו מקימים מערך איתור מעסיקים פוטנציאליים ובמקרה הצורך נותנים סיוע משפטי למשתתפים".  


"לסייע למשתתפים לפתח מיומנויות חיפוש עבודה". פעילי עמותת "ידיד"  

 

 

"עוגן של תמיכה"

אורלי (42), אם לארבעה מדימונה, השתתפה בסדנה של "ידיד" לפני כשנתיים. "פעם בשבוע הגעתי לפגישה מתוך תפיסה שאין לי מה להפסיד. עבדתי אז עם קשישים בחצי משרה ולמדתי לתואר ראשון בחינוך ומדעי החברה", היא מספרת. "חיפשתי עבודה עם אתגר, עם סיפוק, עבודה שבה אוכל לתת מעצמי". יחד עם כ-20 נשים נוספות בנות עירה, היא מתארת, עברה מסלול הכשרה שסייע לה לשנות את חייה. "לא ציפיתי שימצאו לי עבודה אבל נתנו לי כלים איך לעשות את זה. בפגישות לימדו אותנו לכתוב קורות חיים, נתנו לנו רעיונות איך לשווק את עצמנו ולאן לפנות. בסופו של דבר מצאתי את עצמי ממש מחכה ליום הפגישה".

 

למרות שלא כל המשתתפות הצליחו להיעזר בכלים שניתנו להן, אורלי החליטה להתמיד. "היו כאלה שפרשו מהסדנה, אבל לא אני. הרבה לא האמינו בי אבל אני האמנתי בעצמי, הייתי באה בכל שבוע ומעיינת ברשימות של הצעות העבודה. שלחתי קורות חיים לכל מיני מקומות ובמקביל הגעתי לפגישות, אבל יותר מהכל סמכתי על עצמי". בסופו של דבר אורלי מצאה עבודה כמדריכת

תעסוקה למתמודדים עם מחלת נפש. "אני אוהבת את המתמודדים שלי, אנחנו עובדים כצוות ואמורים אפילו להתרחב", היא מתמוגגת. לדבריה, את הדחיפה קיבלה מאנשי "ידיד". "הפרויקט אסף אותי, נתן לי מסגרת, והפגישות היוו עוגן של תמיכה".

 

היום, אורלי מקפידה להעביר הלאה את ההמלצה על ההשתתפות בתוכנית שקיבלה מחברתה לפני כשנתיים. "אני מפנה חלק מהמתמודדים שלי ל"ידיד" כדי שיידעו מהן זכויותיהם, וכדי שיסייעו להם להיאבק להשיג אותן. אני גם מפנה הרבה אנשים שנתקלים בבעיות ולא מאמינים או לא יודעים שיש מישהו שיכול לעזור להם. לי הם הצליחו לתת כלים, לכן לדעתי כדאי גם לאחרים להיעזר באפשרות הזו".

 

 

במקום להילחם - משתפים פעולה

לצד תוכניות התעסוקה, "ידיד" פועלת לשינוי תוכנית ויסקונסין שעוררה ביקורת ציבורית רחבה. "אנחנו מאמינים שצריכה להיות תוכנית ממשלתית שתוציא לעבודה אנשים המתקיימים מקצבאות", ממשיך מלמד. "את תוכנית ויסקונסין חייבים לשפר ולתקן, ולא לסגור אותה. לכן החלטנו לפעול בשתי דרכים: לשמור על זכויות המשתתפים בדרך משפטית, תוך שאנו לוחצים על מינהלת מהל"ב לדאוג שהזכיינים ינהגו בהם באופן הגון".

 

לדברי מלמד, המודל האמריקני שעליו מתבססת תוכנית ויסקונסין אינו מתאים לישראל, אך לעומתו המודל האירופי יכול להצליח כאן יותר. "בין מרכזי התעסוקה בארצות-הברית ובאירופה יש הבדלים מהותיים", הוא מרחיב. "האירופים התאימו את המרכזים לעובדים, ואילו האמריקנים התאימו אותם לצורכי המעסיקים. המודל הנוכחי מכתיב מדיניות נוקשה לפיה רוצים למקם את המובטל בעבודה כמה שיותר מהר - ולא משנה באיזו עבודה או כמה מקום העבודה מרוחק מביתו. במודל האירופי שואלים את המובטל 'מה אתה יודע לעשות? מה אתה רוצה לעשות?'. הוא משקיע בעובד כדי לבצע השמה איכותית".

 

היקף פעילותן של העמותות, ובכללן "ידיד", מעלה תהיות בנוגע לתפקודה של המדינה בכל הקשור להשמת מובטלים ויצירת מקומות עבודה. אך מלמד דווקא מציין שבחודשים האחרונים "הממשלה והכנסת עושות צעדים כדי להקל ולפתוח דלתות לשכבות המוחלשות. סכום חשבונות החשמל למעוטי הכנסה הופחת, יש הסכמה להתקין דודי שמש בדיור הציבורי והאוצר אפילו מאפשר למשפחות המקבלות הבטחת הכנסה להחזיק רכב. יש שינוי מסוים בשטח - וגם אופטימיות זהירה".

 

  • ליצירת קשר עם מרכזי "ידיד" התקשרו 1-700-500-313 או לחצו כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים