שתף קטע נבחר

סקירה: מה חדש ב-Photoshop CS3

לקחנו לסיבוב את גירסת הבטא החדשה של תוכנת הגרפיקה Photoshop, ומצאנו פילטרים חכמים, יכולות בחירה משופרות, המרה נוחה לשחור לבן ועוד. סקירה

בחלוף השנים למדנו, שהוויכוחים סביב נחיצותן של הפקודות החדשות בתוכנת הגרפיקה Photoshop תמיד מתעוררים ואין אפשרות לדעת מי באמת צודק.

 תמיד יהיו כאלה שיטענו “מי צריך את זה בכלל” ותמיד יהיו אלה שילקקו את האצבעות מכל חידוש ויתעקשו “מה קרה לך, זה פשוט נפלא וחיוני לעצם קיומנו”. בפועל, הגרסה נמכרת ומופצת ורוב המשתמשים מתעדכנים בזמן כזה או אחר. נציץ בנפלאות הגרסה החדשה. באיזה מצידי המתרס אתם ממוקמים.

 

הקדמה

הגרסה שבדקתי היא גרסת בטא ציבורית להדגמה (Public Beta Preview), שאמורה להכיל את מרבית התוכנה הסופית. באופן טבעי, ייתכנו הבדלים מסויימים בין גרסה זו לגרסה הסופית. על מנת להנות מגרסה זו יש להיכנס לאתר של חברת אדובי או לאתר הנציגה בישראל, להירשם בחינם ולקבל Adobe ID, להוריד את קובץ ההתקנה שמשקלו יותר מ-680 מגהבייט (!).

 

על מנת שתוכלו גם לעבוד עם התוכנה יותר מיומיים, עליכם להצטייד במספר סידורי של פוטושופ CS2 (גם מספר של גרסת ME יעבוד), ולקבל מספר הפעלה לגרסה החדשה. לא להתלהב, מספר זה לא ייפעל בגרסה הסופית... בכל מקרה, גרסת הבדיקה מתוכננת להפסיק לפעול בסוף חודש אפריל 2007.

 

צילום: זמן דיגיטלי

סביבת עבודה חדשה

סביבת העבודה המוכרת והוותיקה של פוטושופ היתה זקוקה למתיחת פנים וזו אכן הגיעה.

 

המבנה הבסיסי של חלונות צפים בצד ימין, חלון כלים בשמאל, חלון אפשרויות מלמעלה וביניהם איזור העבודה, לא השתנה, אולם אופן פתיחת החלונות, סידורם, הסתרתם ושמירת סביבות עבודה, שופרו באופן משמעותי.

 

בנוסף, חלון הכלים יודע להצטמצם לטור בודד ולחסוך עוד כמה פיקסלים...

 

פילטרים חכמים

בכל גרסה חייב להיות חידוש אחד עליו ייאמר - הגיע הזמן. הפילטרים “החכמים” הם החידוש הזה בגרסה 10. סוף סוף ניתן להפעיל פילטרים ללא שינוי בתמונה המקורית באופן דומה לשימוש בשכבות התאמה (Adjustment Layers).

 

צילום: זמן דיגיטלי

באמצעות השיטה החדשה, הופכים שכבה לאובייקט חכם (Smart Object), מפעילים את הפילטרים הרצויים, קובעים את סדר הפעלתם (בדומה לשינוי סדר השכבות), מגדירים את עצמת ההשפעה ואת שיטת השילוב הרצוייה ולקינוח, ניתן להסתיר איזורים מסויימים בתמונה מהשפעתם של הפילטרים באמצעות מסיכה רגילה.

 

לדעתי, זהו החידוש החשוב ביותר של גרסה זו.

 

בחירה משופרת

פוטושופ זקוקה כבר זמן רב לכלי שירחיב את יכולותיו של מטה הקסם - כלי חדש העונה לשם Quick Selection Tool, מאפשר לסמן איזור בחירה באמצעות מברשת. כן, כמו שזה נשמע. הכלי פועל תוך זיהוי הצבעים עליהם עובר הסמן.

 

צילום: זמן דיגיטלי

פעולת הכלי משונה מעט בשימוש ראשון ומחייבת מעט סבלנות, אולם יש דברים בגו.

 

חידוש נוסף בתחום הבחירה הוא ריכוז כל הפקודות לעריכה קצוות הבחירה בחלון אחד - Refine Edge. בחלון זה נמצאת גם אפשרות חדשה לטיפול בקצוות המאפשרת לשפר בחירה מורכבת כמו מסביב לעלי שלכת עץ וכדומה.

 

שמירת מקורות לשיכפול

שכפלתם קטע כלשהו באמצעות כלי החותמת או כלי מברשת הריפוי? זוכרים מאיפה? זהו שלא.

 

בדיוק עבור המקרים הללו נוצר חלון חדש (Clone Source), המאפשר לשמור עד חמש נקודות דגימה ולחזור אליהן, בכל פעם שיש צורך.

 

החלון גם מאפשר לצפות בתמונת המקור ביחס לשיכפול בזמן אמת. חמוד.

 

עקומות משופרות

חובבי הרטרו שימו לב - חלון הפקודה Curves לא עודכן מאז שנת 1993!

 

כן כן. אין כאן טעות. הפקודה החשובה הזאת חגגה השנה בר-מצווה.

 

לכבוד המאורע המשמח, היא קיבלה סוף סוף את השיפורים המתבקשים: תצוגת היסטוגרמה בתוך החלון (באמת, ימות המשיח...), תצוגה קבועה של הקו הישר בזמן ביצוע השינויים, קוי ייחוס לצירים בזמן גרירת העקומה (א-מחייע...), תצוגה צבעונית של עקומות הערוצים השונים ויכולת לשמור קביעות קודמות בתפריט ייעודי בתוך החלון.

 

טיפול משופר בחומרי גלם

התוסף המאפשר לפתוח קבצים בפורמט RAW, קיבל חיזוק משמעותי באמצעות מכוונים חדשים בחלון העריכה, המשפרים את השליטה בפיתוח קבצים בפורמט זה. פעולות רבות שבוצעו בפוטושופ לאחר פתיחת הקבצים בגרסאות הקודמות, נעשות כבר בחלון העריכה וטוב שכך. השיפור המשמעותי ביותר הוא בעריכת הגוונים במודל HSL ובטיפול נכון יותר בעקומת הבהירות (Tone Curve).

 

למען האמת, זהו המקום היחיד בגרסה החדשה, שבו ממש הופתעתי. ניתן לפתוח בחלון העריכה של Adobe Camera RAW (זהו שמו המלא של התוסף), גם קבצים שנשמרו בפורמט JPEG או TIFF. אפשרות זו מרחיבה את יכולותיה של פוטושופ לעריכת צבע בפרמטרים “צילומיים” ומפקידה בידי המשתמש, ארגז כלים גמיש ונוח מאוד.

 

תוספת חשובה ומרעענת ללא ספק, אולם עדיין חסרה לי האפשרות לבחור סט מוכן מראש לפי דגם המצלמה. לא מדובר בהרבה מאוד מצלמות המאפשרות לשמור בפורמט RAW, לכן טוב יעשו בחברת אדובי אם יוסיפו אפשרות כזאת בעתיד. כרגע, זה חסר.

 

המרה לשחור-לבן

טכניקות להמרה של תמונה צבעונית לתמונת שחור-לבן מאכלסות כל ספר הדרכה שמכבד את עצמו ומהוות שיעור חשוב בכל קורס פוטושופ רציני, במיוחד בשנים האחרונות בהן השתלטו התמונות הדיגיטליות על עולם הצילום והגרפיקה.

 

צילום: זמן דיגיטלי

בגרסה זו נוספה פקודה המכילה סטים מוגדרים מראש להמרות שונות לשחור-לבן יחד עם מערך מכוונים המאפשר המרה מקצועית ומבוקרת של כל תמונה צבעונית לשחור-לבן משובח ומותאם למאפייני התמונה. תשמחו לדעת שפקודה זו פועלת גם כשכבת התאמה (Adjustment Layer) אולם רק בתמונות במודל RGB.

 

יישור, מיזוג ופנורמה

גם לפוטושופ מגיע הגדלת שכל. מה יש, למה לא? במסגרת מתיחות הפנים, גם מיזוג התמונות ויצירת פנורמה זכו לגרסאות משופרות להפליא.

 

בפוטושופ 10 ניתן למזג שכבות קיימות בתמונה, לכדי רצף של תמונות בעזרת שתי פקודות חדשות Auto-Align Layers ו-Auto-Blend Layers.

 

צילום: זמן דיגיטלי

התוכנה תיישר את השכבות תוך התבססות על תוכנן ותמזג את הצבעים באיזורי החיבור ליצירת רצף נכון.

 

פקודות אלה אינן באות במקום הפקודה Photomerge שקיבלה חלון משופר ומערכת אלגוריתמים משופרת מאוד, ליצירת חיבורים איכותיים ומיזוגי צבע נכונים (סוף סוף...).

 

החידוש החשוב כאן הוא באופן יצירת הקובץ הסופי - התוכנה יוצרת קובץ הבנוי משכבות ומסיכות, באופן אוטומטי. אלמנטרי ווטסון...

 

חלון הדפסה משופר

למה שיהיו שתי פקודות הדפסה, אחת לא מספיקה? אכן כך.

 

אחת בהחלט מספיקה. תם עידן שתי פקודות ההדפסה. בחירת הפקודה Print מציגה חלון חדש המכיל את כל אפשרויות ההדפסה הנדרשות.

 

סלולרי רבותי!

פוטושופ מרימה את הכפפה ומציגה תוכנת עזר חדשה בשם Device Central המאפשרת להתאים תמונות וליצור שומרי מסך למכשירים סלולריים. בעתיד כנראה שיהיו גם ממשקי הכנת תמונה לנגני MP3, לך תדע...

 

 

 

גשר משופצר

אך טבעי הוא שגרסה חדשה של פוטושופ תביא איתה את Bridge 2. הגשרון שהוצג לראשונה יחד עם פוטושופ 9, עבר שיפוץ מסיבי.

 

החל מסביבת עבודה חדשה ומשופרת, דרך תצוגת נתוני צילום מדליקה ועד לשיפור משמעותי במהירות יצירת תמונות התצוגה.

 

סיכום - מיועד בעיקר לבעלי כפולי ליבה

נקיטת עמדה לגבי גרסה חדשה של תוכנה חשובה כמו פוטושופ, מחייבת שיקול דעת ומחשבה מעמיקה. מיליוני משתמשים ברחבי העולם מצפים לקבל עוד ועוד ועוד מתוכנה כל כך חשובה בתהליך העבודה והיצירה שלהם.

 

צילום: זמן דיגיטלי

 

אז מה, שווה או לא שווה? ככה, באמצע... לא מדובר בשדרוג מהפכני, אלא בהתפתחות טבעית ובכיוון הנכון. האופטימזציה למעבדים כפולי-ליבה נראית מבטיחה. קשה לשפוט לפי גרסת בטא, אולם התוכנה נותנת תחושה של מהירות עבודה גבוהה מאוד ויציבות מרשימה. מספר החידושים המשמעותיים קטן יחסית, אולם לצידם ניתן למצוא מספר רב של חידושים קטנים וחביבים (בקשות של משתמשים באמצעות האתר של אדובי), ה-Bridge, התבגר ממחלות הילדות שלו ונראה כי בעתיד יהפוך לתוכנת ניהול משאבים אמיתית, כך שמדובר בעדכון אמיתי, אם כי לא גדול במיוחד.

 

האם כדאי לשדרג? בעלי מחשבים כפולי ליבה - בהחלט כן. אחרים, לא בטוח. בכל מקרה, יש לכם עוד זמן להתלבט. לפי הפרסומים באתר של אדובי, הגרסה הסופית מתוכננת לאביב 2007. נחיה ונראה.

 

(כתבו: ערן בורוכוב, טל ניניו. צילומים: ערן בורוכוב, תומר פדר)

 

הכתבה פורסמה בגיליון מספר 13 של "זמן דיגטלי", מגזין ברזולוציה גבוהה. לחצו כאן לרכישת מנוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים