שתף קטע נבחר

מש' הבריאות במלחמה חדשה נגד סמי הפיצוציות

בזמן שמשרד הבריאות מאתר חומרים ממכרים הנמכרים בפיצוציות, ועד שהוא מכניס אותם לפקודת הסמים, צצים בשטח חומרים חדשים עם תרכובת כימית דומה אך לא זהה. כדי לעמוד בפיגור, פנה משרד הבריאות לבתי החוליםבבקשה לקבל דיווחים שוטפים על אשפוזים עקב שימוש באותם חומרים

משרד הבריאות מבקש מבתי החולים להעביר דיווחים ומידע על צעירים שמתאשפזים בעקבות שימוש בחומרים ממכרים שונים. קריאה ברוח זו הפנה אתמול (ג') מיקי אריאלי, יועץ המחלקה להתמכרויות במשרד הבריאות למנהלי מחלקות לרפואה דחופה בכנס שקיימו.

 

לפי דיווח שכבר התקבל, לפני שבוע פונה למיון באיכילוב צעיר שלא הסתפק בבליעת כדור חגיגת, אלא הוציא את תוכנו והזריק אותו לגופו. הוא הגיע למיון כשהוא סובל מעלייה בלחץ הדם ומקצב לב מואץ.

 

אריאלי הסביר כי בדרך זו יוכל להגיע למשרד הבריאות מידע על חומרים חדשים, שטרם הוכנסו לפקודת הסמים ועל תופעות הלוואי שלהם. לדבריו היצרנים משנים כל הזמן את הרכבי החומרים ויוצרים חומרים חדשים. "אנחנו נמצאים כל הזמן בפיגור אחרי אותם כימאים", ציין.

 

סמים ממכרים מתרופה נגד צינון

אריאלי נתן דוגמאות לחומרים ממכרים חדשים. כך למשל, התרופה סינופד, שמשמשת לטיפול בגודש באף ושניתן להשיגה ללא מרשם רופא בכל בית מרקחת, משמשת להפקת די-מתיל קתינון הזהה לקתינון, החומר הפעיל בגת. החומר די-מתיל קתינון נמצא בסם "רקפת" שנמכר בפיצוציות. "בפשיטה של המשטרה על מעבדה שבה נמצאו חומרים ממריצים נמצאו בפח האשפה הרבה אריזות של סינופד", ציין אריאלי.

 

חומר אחר שנמכר לאחרונה בפיצוציות ונקרא "ספיישל A", עשוי למעשה מתרופה נגד הרזייה, שהחומר הפעיל בה הוא אחד הנגזרות של הקתינון. לדברי אריאלי "מי שייצר את הסם הזה פעל בתחכום. לאחר שהתברר לו שהחומר הפעיל הזה לא הוכנס לפקודת הסמים הוא נתן מכתב מעורך דין לבעלי הפיצוציות, שמאשר שהחומר הזה הוא חוקי".

 

חומר חדש נוסף הוא "G", אמפטמין (חומר ממריץ) הנמכר בצורה נוזלית, אך כבר הוכנס לפקודת הסמים. חומר חדש אחר, שעדיין לא מופץ בכמות גדולה הוא "ברומו דרגון פליי" חומר ממריץ והזייתי.

 

הדיווחים בתקשורת מגבירים השימוש בסמים

לדברי אריאלי הדרך להילחם באותם חומרים ממכרים היא לאמץ מודל הנהוג בארצות-הברית לפיו חומר שנשקפת ממנו סכנה מיידית לבריאות הציבור יוכנס מיידית לתקופה של 6 חודשים לפקודת הסמים המסוכנים. בישראל עשויים לחלוף חודשים ארוכים מהרגע שחומר ממכר חדש מגיע לצרכנים ועד שהוא מוצא מחוץ לחוק.

 

ד"ר ידידיה בנטור, מנהל המכון הארצי למידע בהרעלות מרמב"ם ציין כי דווקא הדיווחים בתקשורת על אישפוזים בעקבות שימוש בחגיגת העלו את הפופלריות של צריכתו. לדבריו, "40 אחוז מהמקרים שהגיעו לחדרי המיון בעקבות שימוש בחגיגת היו בשבועיים שאחרי הפירסום".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
הדיווחים על סמים חדשים יגיעו מחדרי המיון
צילום: צביקה טישלר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים