שתף קטע נבחר

סוף לעידן המינויים הפוליטיים בחברות ממשלתיות

שר האוצר יביא בשבוע הבא לממשלה הצעה לרפורמה בשיטת מינוי הדירקטורים והמנכ"ל בחברות הממשלתיות וברשויות הציבוריות. על פי ההצעה ייבחרו הדירקטורים מתוך מאגר שתאשר ועדה ציבורית. עד כה היו האחראים למינוי הדירקטורים שר האוצר והשר הממונה על החברה הממשלתית, דבר שהביא לא רק למינויים פוליטיים אלא גם לשיתוק עבודת החברה כאשר היו חילוקי דעות בין שני השרים

שר האוצר, אברהם הירשזון, אימץ רפורמה בשיטת מינוי דירקטורים בחברות הממשלתיות שתובא בשבוע הבא לאישור הממשלה. הרפורמה מבטלת את שיטת המינוי בידי 2 שרים, ומחליפה אותם בוועדה ציבורית במינוי הממשלה. הדירקטורים ייבחרו מתוך מאגר של מועמדים, תוך הקפדה על התאמתם לתפקיד.

 

הירשזון אומר כי "הרפורמה מסמנת את קץ עידן המינויים הפוליטיים והסחבת במינויים בשל מחלוקות לא מהותיוות. היא תייעל את הפיקוח על החברות הממשלתיות ותבטיח כי המדינה תנהל את נכסיה במקצועיות וענייניות".

 

הרפורמה גובשה בידי מנכ"ל האוצר, ירום אריאב, ומנהל רשות החברות הממשלתיות, אייל גבאי, על בסיס המלצות ועדה ציבורית משנת 2004, שפעלה בראשות יחזקאל הרמלך. הרפורמה תחייב תיקון בחוק החברות הממשלתיות שיובא לאישור הכנסת בכנס הקיץ הקרוב. ההסדר החדש יחול גם על מינויים בתאגידים ובגופים סטטוטוריים אחרים.

 

הועדה בוחרת - ללא זיקה פוליטית לשר

רשות החברות הקימה את ועדת הרמלך לפני 4 שנים בעקבות ליקויים שנמצאו בשיטה הקיימת של מינוי הדירקטורים בידי שר האוצר והשר האחראי על ענייני החברה. בין השאר נמצא כי השיטה מעכבת איוש של דירקטוריונים עד למצבים שבהם אין מנין חוקי או שהם מתנהלים ללא יו"ר תקופות ממושכות.

 

הוועדה הציבורית תמנה 5 חברים. היו"ר יהיה נציג שיקבע היועץ המשפטי לממשלה הכשיר לכהן כשופט מחוזי, או שופט לשעבר, שיבוא מקרב עובדי המדינה או השירות הציבורי בהווה או בעבר. חברי הוועדה יהיו נציג רשות החברות הממשלתיות ו-3 נציגי ציבור שייבחרו מתוך רשימה שיציע שר האוצר לממשלה, ושאין להם זיקה אישית, עסקית או פוליטית לשר כלשהו. רשות החברות תקים את מאגר המועמדים לתפקידי דירקטורים שמתקיימים בהם תנאי הכשירות לכהונה על פי החוק.

 

עובדי מדינה שהשרים ימנו יהוו שליש מהדירקטוריון

שליש מהדירקטורים בכל חברה יהיו עובדי מדינה. מחציתם יתמנו בידי שר האוצר ומחציתם בידי השר האחראי על ענייני החברה. הוועדה הציבורית תהיה אחראית על בדיקת כשירותם והתאמתם. דרישות הכשירות יוחמרו. להשכלה הנדרשת בחוק יתווסף גם ניסיון תעסוקתי של 3 שנים לפחות. תקופת הניסיון הניהולי הנדרשת כיום כחלופה להשכלה, תוארך מ-5 ל-6 שנים.

 

ההסדר החדש מבטל גם את סמכות השרים לאשר את מינוי יו"ר הדירקטוריון והמנכ"ל. היו"ר ימונה ע"י הדירקטוריון מתוך חבריו, אלא אם תוך 60 יום התנגדו השרים למינוי מטעמים שינומקו. הדירקטוריון ימנה גם את מנכ"ל החברה, לאחר בדיקת המינוי בוועדה הציבורית, לתקופה של 5 שנים, ויוכל להאריך את כהונתו לתקופות של 3 שנים כל אחת.


פורסם לראשונה 31/03/2007 21:41

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירום אריאב, מנכ"ל האוצר
אלכס קולומויסקי
אייל גבאי, מנהל רשות החברות הממשלתיות
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים