שתף קטע נבחר

נשיא איראן: בריטניה יהירה ולא הגיונית

הנשיא אחמדי-נג'אד נשא נאום ובו תקף את התנהלותה של בריטניה בפרשת 15 החיילים שנחטפו לפני שבוע: "היהירים מעלים דרישות בפני איראן במקום להתנצל בפניה...זו לא הדרך החוקית וההגיונית לסוגיה הזו"

נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, מגיב הערב (שבת) בנאום פומבי לפרשת 15 החטופים הבריטים. לדבריו, "ממשלת בריטניה אינה נוהגת בדרך חוקית והגיונית. לאחר מעצרם של החיילים, ממשלת בריטניה - במקום להביע חרטה ולהתנצל - החלה לטעון שאנחנו חייבים לה, וצעקה בכל מיני פורומים בינלאומיים. אבל זו לא הדרך החוקית וההגיונית לטיפול בסוגיה זו".

 

במוקד הפרשה 15 חיילי הצי הבריטי, שנחטפו לאיראן ביום שישי שעבר. במשרד ההגנה בלונדון טוענים כי החיילים שייטו במהלך פעילות שגרתית באוניות סוחר, במים הטריטוריאליים בעיראק. בריטניה דורשת לשחרר מיד את חייליה, אולם האיראנים טוענים בתוקף שהחיילים הבריטים חדרו למים הטריטוריאליים שלה ודורשים התנצלות לפני שידונו בשחרור החיילים.


החיילים הבריטים במעצרם (צילום: איי.אף.פי)

 

אחמדי-נג'אד אמר בנאום בפני עמו כי "הכוחות הבריטים הכובשים נכנסו למים הטריטוריאלים שלנו ושומרי הגבולות שלנו עצרו אותם באומץ רב, אבל בגלל יהירותם ואנוכיותם - היהירים מעלים דרישות בפני איראן במקום להתנצל בפניה". אחמדי-נג'אד רמז לנסיונה של בריטניה להשיג הודעת גינוי במועצת הביטחון והוסיף: "לאחר מלחמת העולם השניה הם ראו בעצמם מנצחים וייסדו את האו"ם על מנת להמשיך לשלוט על העולם".

 

לדברי נשיא איראן,"למרבה הצער, המעצמות היהירות כיום מפרות בגלוי את החוקים שהם יצרו בעצמן". בהתייחסו למדינות המערב אמר אחמדי-נג'אד כי "היהירים בעולם לא עושים היום כלום חוץ מלבזוז את העמים האחרים".

 

שרת החוץ הבריטית, מרגרט בקט, קראה לאיראן לפתור "בדרכי שלום" את משבר המלחים הבריטים שהיא מחזיקה בידה. בשולי כינוס שרי החוץ של האיחוד האירופי בגרמניה, אמרה בקט: "אנו מעודדים את איראן לפתור את הנושא בדרך של שלום". לדבריה, "אנחנו ממשיכים לבטא את הנכונות שלנו לדו שיח עם איראן. אמרנו את דברינו וכעת אנו מוכנים לדון בנושא". בכך התייחסה למכתב ששיגרה בריטניה לאיראן בתשובה למכתב ששיגרו אליה האיראנים, מכתב בו ציינו כי הם מוכנים לקיים דיון בפרשה. שרת החוץ הבריטית הודיעה כי מכתב תשובה גובש ונשלח, וכי כעת מתחיל שלב של דיונים.

 

"מדובר בתקופת חגים באיראן וייתכן שזה עומד לנו לרועץ. המסר שאני רוצה להעביר הוא שכולם מצרים על המצב שנקלענו אליו, ואנו מעוניינים להחלץ ממנו בדרכי שלון ובהקדם האפשרי. אנו מעוניינים לקבל מידע היכן אנשינו מוחזקים ואנו עוניינים לקבל דרך גישה אליהם", הוסיפה השרה. 

 

פתרון דיפלומטי בא בחשבון

דובר משרד החוץ האיראני, מוחמד-עלי חוסיני, הגיב לדברים שאמרו הבריטים בנוגע לאמינות קטע הווידאו שפרסמו האיראנים שבו הודה חייל בריטי נוסף בחדירה בלתי חוקית למים הטריטוריאלים של איראן. לדבריו, "מילים לא יפות לא יוכלו לכסות על פגיעה בריבונותה של מדינה והסגת הגבול שלה. שידור הסרט נעשה כמחווה הומניטרית במטרה להעביר מסר כי הם בריאים ושלמים ולהסיר את דאגת המשפחות שלהם".

 

בינתיים מתפרסמים דיווחים שונים על כך שהחיילים הבריטים עלולים לעמוד לדין. אמש אמר שגריר איראן ברוסיה, רולאם-רזה ענסארי, בראיון לערוץ הטלוויזיה הרוסי "Vesti-24" כי החלו ההליכים המשפטיים הנוגעים להעמדתם האפשרית לדין. אחר כך הכחיש השגריר שאמר שהחיילים יישפטו. לדברי השגריר האיראני, אם יימצא שהמלחים אינם אשמים, הם ישוחררו לדרכם, "אך אם יימצא כי הם אשמים, הם צפויים לעונש".

 

הוא רמז לכך שפיתרון דיפלומטי בא בחשבון. "אם הממשל הבריטי יודה בטעויות שביצע ויתנצל בפני איראן על כך שנכנס למים הטריטורייאלים שלנו, הפרשה יכולה לבוא על פתרונה בקלות", הוסיף.

 

גורמים רשמיים באיחוד האירופי הביעו נכונות להביא לסיום המשבר. שר החוץ הגרמני, פרנק וולטר שטיינמאיר אמר: "אנו עומדים כתף אל כתף עם בריטניה", והוסיף כי הממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולנה, קיבל את ברכת שרי החוץ של האיחוד לסייע ככל הניתן בפתרון המשבר.

 

עם זאת, ה"טיימס" הבריטי דיווח כי האיחוד האירופי אינו מגבה את בריטניה בכל הנוגע לחרם הכלכלי שהיא מנסה להטיל על איראן. שרי החוץ של האיחוד מסרבים לשתף פעולה בהקפאת הסחר עם איראן, המגיע לשווי של 14 מיליארד יורו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא הגיוניים. אחמדי-נג'אד
צילום: רויטרס
מרגרט בקט מגיבה
צילום: איי אף פי
החטופים בינתיים באיראן
צילום: איי פי
מומלצים