שתף קטע נבחר

ירדן: כור למטרות שלום יחל לפעול ב-2015

העיתון "אל חיאת" מדווח כי ירדן מתעתדת לבנות כור גרעיני להפקת אנרגיה, עקב מחירי הנפט המאמירים ומצוקת האנרגיה הזמינה במדינה. ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית של האו"ם צפוי לבקר בירדן במהלך החודש כדי לעמוד על טיב התוכנית

ירדן מתכננת להקים כור גרעיני למטרות שלום. על פי הדיווחים הבוקר (יום א') בעיתון "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון, היא מתעתדת להפעיל את הכור הראשון למטרות ייצור אנרגיה בשנת 2015, וזאת כדי "להבטיח עתיד טוב יותר ולהשיג פיתוח רציף" לממלכה השוכנת באזור מדברי, והסובלת ממחסור חמור באנרגיה.

 

מדיניות זו של הירדנים מתבססת על שלושה עיקרים: יצירת מאגר אורניום גדול לצרכי אנרגיה, הכשרת כוח אדם מתאים של פיזיקאים באמצעות קידום הנושא באוניברסיטאות הירדניות וכן יצירת בריתות רלבנטיות עם מדינות מערביות בתחום זה.

 

המלך עבדאללה כבר הזכיר את השאיפות לבנות כור למטרות שלום בסוף 2006, ונימק זאת במצוקת האנרגיה בה מצויה ארצו ובמחירי הנפט המאמירים. גם מדינות ערביות אחרות כמו מצרים ונסיכויות המפרץ נקטו קו דומה והצהירו כי בכוונתן להקים כורים למטרות שלום. כל זאת כשברקע הולך פרוייקט הגרעין האיראני וצובר תאוצה. 

 

שר האנרגיה הירדני, חאלד א-שרידה, אמר לעיתון בהקשר זה כי "ההכנות מתקדמות לקראת קביעת תוכנית משולבת של לוח זמנים, ליישום האסטרטגיה של שימוש באנרגיה גרעינית לייצור חשמל". לפי הדיווח, שלוש אוניברסיטאות ירדניות הרחיבו את אפשרויות ההתמחות בתחומי הרפואה, ההנדסה והפיזיקה הגרעינית וזאת בנוסף לאפשרות לקליטת מדענים ירדנים הפועלים בחו"ל.

 

ירדן, החתומה על הפרוטוקול למניעת הפצת נשק גרעיני, החלה למשש את הדופק בקרב מדינות המייצרות ומשתמשות בכורים שכאלה כמו קנדה, סין, ארה"ב, הולנד וצרפת (המפיקה 76% מהאנרגיה שלה באמצעות כורים גרעיניים).  

 

לפי השר א-שרידה, התוכנית הירדנית תעלה בקנה אחד עם העקרונות שהציבו המדינות המתקדמות כבר לפני מספר עשורים, וכן עם "מגמות ערביות המקובלות במערב וזאת כדי להתקדם בנושא ייצור אנרגיה נקיה.  

 

עוד דווח בהקשר זה כי ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית של האו"ם, מוחמד אל-בראדעי, צפוי לבקר בירדן ב-13 בחודש זה, כדי לעמוד על התוכנית הירדנית השאפתנית מקרוב וללמוד כיצד ניתן לסייע לירדנים במאמציהם.  

 

נושא הנשק הגרעיני אינו יורד מסדר היום בעולם הערבי. נשיא מצרים, חוסני מובארק, התייחס לכך בנאומו בפסגה הערבית, כשקרא לפרז את האזור מנשק גרעיני – כשהכתובת היא ישראל וגם, ואולי בעיקר, איראן. גם המלך הירדני בחר לעסוק בסוגיה וקרא להקים מרכז ערבי לאנרגיה גרעינית למטרות שלום. בנאומו קרא המלך עבדאללה לישראל להצטרף לאמנה לאי הפצת נשק גרעיני ולאפשר פיקוח בינלאומי על כוריה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
כור גרעיני. גם בירדן?
צילום: איי פי
המלך עבדאללה. מחסור באנרגיה
צילום: אי.פי
מומלצים