שתף קטע נבחר

המזונות הבריאים: תוכנית בבתי הספר למניעת השמנה

13 אחוז מהבנים והבנות בחטיבת הביניים ובחטיבה העליונה נמצאים בסיכון לעודף משקל. בפיילוט שנערך לתוכנית תזונה בריאה הוכח שאפשר לשפר את המצב. משרד החינוך כבר אישר. הבעיה: מישהו צריך לממן את זה

"היה היה נסיך שחלה ונחלש...", זו נראית כמו עוד התחלה של סיפור ילדים, אבל בסוף הסיפור הזה מסתתר מסר חינוכי במיוחד: הנסיך החולה אכל פירות וירקות והחלים. זהו חלק קטן מתוכנית העשרה שאושרה לאחרונה על ידי משרד החינוך ונועדה להקנות לילדי כיתות א' ו-ב' ולילדי הגן, עקרונות של תזונה בריאה ומניעת השמנה.

 

התוכנית נקראת "המזונות הקסומים" והיא הועברה עד כה כפיילוט של משרד החינוך ל-1500 תלמידים בחמישה עשר בתי ספר באזור ירושלים, בהם בתי ספר ערביים ודתיים.

 

המזונות הקסומים

"יש המון בלבול בקרב ההורים לגבי מה הילדים צריכים לאכול וממה להימנע", מסבירה הדיאטנית ורד מרום, שגיבשה את התוכנית יחד עם ד"ר לימור בן-יעקב. התוכנית מגדירה שלושה "מזונות קסומים", שהם גם מטרות התוכנית: להרבות בשתיית מים, לעודד אכילה של פירות, ירקות וקיטניות ולעודד אכילה של סיבים תזונתיים.

 

באמצעות שירים, סיפורים ודפי עבודה צבעוניים, הילדים מתוודעים לסגולות של המזונות הקסומים. המים, שמשקים את החיות והצמחים, הפירות והירקות, שיש להם ארבעה קסמים (מינרלים, ויטמינים, סיבים תזונתיים ופיגמנטים). את התוכנית מעבירה מחנכת הכיתה, שעברה הכשרה מיוחדת. בתחילת שנת הלימודים, הדיאטניות מעבירות הרצאה בנושא להורי התלמידים.

 

"המסרים שלנו הם חיוביים. אנחנו לא אומרים לא לממתקים, אלא פשוט אומרים לילדים לאכול מזון קסום, פרי או ירק, לפני הממתק ואז הילדים פחות מתנפלים", מסבירה מרום. "אנחנו גם לא מזכירות את נושא ההשמנה, כי אנחנו חושבות שכשאומרים שאסור לאכול אז זה דווקא יוצר השמנה. זה גם לא רלוונטי בגיל הזה. אנחנו כן מדגישות שפוטנציאל הגדילה ויכולת הלמידה מאוד תלויים במה שאוכלים ושיישום המסרים של התוכנית יכול להביא לגדילה אופטימלית".

 


 

סיכון גבוה

"מגיפת ההשמנה" בקרב הילדים לא פסחה גם על ישראל: מנתונים שאסף משרד הבריאות ושהתפרסמו לאחרונה עולה כי כ-13 אחוז מהבנים ומהבנות בחטיבת הביניים ובחטיבה העליונה נמצאים בסיכון לעודף משקל. עוד נמצא כי 7.4 אחוז מהבנים ו-4 אחוז מהבנות בגילי 12 עד 18 סובלים מעודף משקל. בעתיד צפוי להיערך סקר שיבדוק את נתוני המשקל והתזונה גם בגילים 0 עד 12.

 

בסוף שנת הלימודים בדקו הדיאטניות האם המסרים הבריאותיים נקלטו בקרב התלמידים. בשאלונים שהועברו להורים נמצא כי יותר מ-90 אחוז מהתלמידים קלטו תשעה מתוך 12 מסרים שנלמדו בהם: הפחתת צריכה של ממתקים, שתיית מים במקום מיץ, הוספת ירקות ופירות לתפריט, הוספת קיטניות לתפריט, אכילת סלט בארוחה משפחתית ועוד. כמחצית מהילדים שיפרו שלושה הרגלים תזונתיים או יותר.

 

מעבר לשיפור בהרגלי האכילה המשפחתיים נמצא שהילדים שינו את הרכב הכריך שהביאו לבית הספר ונטשו את ממרח השוקולד המסורתי לטובת גבינה או ביצים. שיעור הכריכים המרוחים בשוקולד ירד מ-26 אחוז מסך הכריכים בתחילת התוכנית ל-6 אחוז בסיומה. במקביל, אחוז ממרחי הגבינה עלה ב-13 אחוז ושיעור הכריכים עם ביצה עלה ב-29 אחוז, בהשוואה לתחילת התוכנית.

 

לדברי מרום, היו כיתות שבהן בתחילת התוכנית כ-70 אחוז מהילדים הגיעו לבית הספר עם בקבוק מיץ ממותק. שיעור זה עמד על קרוב לאפס בסוף שנת הלימודים. בנוסף, כל המורות ו-93 אחוז ממנהלי בתי הספר הביעו רצון להמשיך בתוכנית גם בשנת הלימודים הבאה.

 

התוכנית תוצג בכנס של עמותת עתי"ד, עמותת הדיאטנים בישראל, שיתקיים בסוף החודש בתל-אביב. לדברי מרום, בעיית ההשמנה לא ניכרת לעין אצל תלמידי כיתות א' או ב', אבל את התוצאות של מעבר מפעילות אינטנסיבית בגן לישיבה בכיתה, לצד הרגלי תזונה לא בריאים, ניתן בהחלט לראות בשנים הבאות.

 

למרות התוצאות החיוביות תוכנית ההעשרה אינה ממומנת על ידי משרד החינוך ובתי ספר שרוצים להשתמש בה צריכים למצוא גורם מממן. עד כה הועברה התוכנית ברוב בתי הספר בהתנדבות. בחלק מבתי הספר היא מומנה על ידי קרן ירושלים.

 

  • מנהלי בתי ספר או מנהלי אגפי חינוך שמעוניינים להשתמש בתוכנית יכולים לפנות לורד מרום, לטלפון: 050-9045255.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים