שתף קטע נבחר

לבדוק שמן-מים? לא בכל מקום וזמן

תחנות הדלק שמחות להציע לכם בדיקת שמן-מים חינם, וזה נשמע כמו שירות מצוין. אלא שלצער כולנו, איש אינו בודק אם היא מבוצעת כהלכה. וכשאין פיקוח, האחריות נופלת עליכם. מדריך

אתם בטח מכירים את התופעה. הגעתם לתחנת דלק, עצרתם ליד אחת המשאבות, והמתדלק שואל בנימוס "לבדוק שמן, מים?". על פניו, הצעה מפתה. זה לא עולה כסף, יש לכם זמן בו אתם יושבים בכל מקרה חסרי מעשה עד סיום התדלוק ובינינו, מתי בפעם האחרונה בדקתם משהו באוטו? וגם אם רציתם, כלל לא בטוח שאתם יודעים איך לבדוק מפלסי שמן ומים (נוזל קירור, ליתר דיוק). אז אתם מסכימים.

 

והסכמה זו קוראים יקרים, עשויה להתברר כטעות. עזבו האשמות כאילו מנסים "לדחוף" לכם נוזלים יקרים שאין לכם צורך בהם, רק כדי להרוויח כסף. אנחנו יוצאים מנקודת הנחה של מתדלק אמין וישר, ואם בדק והמליץ להוסיף, הוא עושה כך מכיוון שהוא מאמין באמת ובתמים שהמנוע, מערכת הבלימה או המצנן, אכן זקוקים לתוספת נוזל כדי לעבוד כהלכה.

 

הבעיה אחרת. בדיקת נוזלים ברכב אינה עניין של מה בכך, וחייבת להיעשות בהתאם להוראות יצרן הרכב. ומה לעשות, שכלל לא בטוח כי אלה מבוצעות כלשונן בתחנות הדלק אצלנו. בדיקה שערך ynet בקרב יבואני הרכב הגדולים, מעלה כי בדיקת שמן נכונה ומדויקת תתבצע רק כאשר המנוע קר, או לפחות מספר דקות לאחר שהמנוע דומם. אתם ואנחנו יודעים כי הבדיקה בתחנות הדלק נעשית כמעט ללא יוצא מהכלל כאשר המנוע חם, מיד לאחר הכניסה לתחנה. לתוצאות מדידה כזו יש סיכוי גדול להראות מצג לא אמין. 


"גברת, חסר לך קילו וחצי של מים כבדים" (צילום: איי פי)

 

עשה, ואל תעשה

"הדרך הטובה ביותר לבדוק את מפלס השמן היא כשהמנוע קר לחלוטין, לפני התנעה ראשונה בבוקר, כאשר הרכב עומד על משטח אופקי לחלוטין" מסביר מנהל שירות של אחד היבואנים הגדולים. גם יבואנים שממליצים בכל זאת לבדוק את השמן לאחר שהמנוע פעל, מסבירים כי יש בכל מקרה להמתין מספר דקות לפחות: "בדיקה נכונה תתבצע כחמש דקות לאחר כיבוי מנוע", אומר מנהל טכני של יבואן גדול אחר. "צריך לזכור", הוא מוסיף, "כי שתי הדקות הראשונות הן קריטיות, ובכל מקרה יש להמתין שאלה יעברו".

 

ומדוע ההמלצה לבדוק את מפלס השמן כשהמנוע קר, או כמה דקות לאחר כיבויו? מכיוון שבזמן פעולת המנוע, השמן המאפשר סיכוך החלקים הנעים אינו נמצא באגן השמן, אלא במקום בו הוא צריך להיות - בין חלקי המנוע. כדי לדעת כמה שמן יש בסך הכל במנוע, יש לאפשר לו "לחזור" אל האגן, וזה לוקח זמן.

 

בכל מקרה, אם הבדיקה בתחנת הדלק תגלה כי חסר שמן במנוע, דעו כי הוספת שמן מעבר לכמות הנחוצה עשויה לגרום נזק מיידי ובלתי הפיך. עודף שמן עלול לגרום ל"הקצפתו" של הנוזל, ולכך שמשאבת השמן במנוע תשאב קצף (או שמן עם בועות אוויר) במקום שמן נקי. ישנה בעיה נוספת - איכות השמן. "שימוש בשמן מאיכות ירודה, שאינו מתאים למפרט היצרן", כך מסביר מנהל טכני אצל אחד היבואנים, "יכול לגרום לכך שהשמן יתחמצן ויהפוך לבוצה, מה שעשוי לגרום נזק גדול למנוע".

 

בכל מקרה, אם מתגלה כי חסרה כמות גדולה של שמן מנוע, מומלץ לפנות למוסך כדי שיבדוק את הסיבה לכך. מהי כמות גדולה שצריכה לעורר את תשומת לבכם? מנועי בנזין מודרניים, במכוניות חדשות, צורכים בין 400 ל-500 גרם שמן לכל 10,000 ק"מ, בתנאי נסיעה רגילים. יש כאלה שצורכים יותר, יש כאלה שאינם צורכים כלל.

 

גם בדיקת נוזל הקירור עלולה להיות בעייתית. "זה נושא מאוד רגיש," אומר מנהל שירות של אחד היבואנים הגדולים, "גם בגלל שצריך לוודא שנוזל הקירור מתאים בדיוק לסוג הרכב הספציפי, וגם מכיוון שחוסר בנוזל קירור במכוניות מודרניות, המצוידות במערכות קירור 'סגורות', עשוי להעיד על תקלה שמצריכה בדיקה יסודית במוסך".

 

אז מתי לבדוק, ואיך לבדוק?

  • את הבדיקה הטובה ביותר תעשו בעצמכם, בעזרת הוראות פשוטות שמפורטות בספר הרכב. אין לכם ספר רכב? שאלו במוסך המורשה. אם החלטתם בכל זאת לבדוק נוזלים בתחנת דלק, אל תתעצלו. כבו את המנוע, המתינו חמש דקות לפחות, צאו מהרכב, עמדו לצד המתדלק וודאו שהוא מבצע את המדידות בהתאם להנחיות היצרן.

 

  • היה והתגלה מחסור שמן במנוע, אל תמהרו לקנות את השמן המוצע לכם בתחנת הדלק. במרבית המקרים הוא יקר מזה שתוכלו לקנות בעצמכם בחנות אביזרי רכב. אם החלטתם לקנות את השמן בתחנת הדלק בכל זאת, ודאו כי הוא עומד במפרט המדויק המומלץ על-ידי היצרן. אל תתפתו בשום אופן לשכנועים של מתדלקים המנסים לשווק לכם שמן "דומה". את המפרט של שמן המנוע תוכלו למצוא בספר הרכב ועל גבי מיכל השמן החדש.

 

  • אם מתגלה בבדיקה כי חסר נוזל קירור, מומלץ לפנות למוסך מורשה שיבדוק את הסיבה לכך. בכל מקרה, אם החלטתם לרכוש נוזל קירור בתחנת הדלק, ודאו כי הוא עומד במפרט המדויק של היצרן. גם את המפרט של נוזל הקירור תוכלו למצוא בספר הרכב.

 

  • בדיקה של שמן גיר ונוזל בלמים מומלץ לעשות אך ורק במוסך מורשה ולא בתחנת דלק, מאחר שמדובר בבדיקות "עדינות" יותר. היה והתגלה חוסר בנוזל, הגיעו מיידית למוסך קרוב.

 

תגובת חברות הדלק

פנינו לשתי חברות דלק גדולות, כדי לקבל את תגובתן לדברים:

 

מחברת פז נמסר בתגובה: "כל עובד חדש בפז עובר הדרכה ולומד לבצע שבע בדיקות, כמו בדיקת שמן מנוע, נוזל קירור, שמן גיר, שמן בלמים ועוד. מדי רבעון עוברים העובדים בפז הדרכה, המנוהלת על-ידי רכזות אזוריות. המתדלקים והמנהלים ברשת התחנות מונחים לשמור על האינטרסים של הלקוח ולזהות את צרכיו".

 

בחברת דלק בחרו שלא להגיב עד מועד פרסום הכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
רק אל תשכחו לתדלק
צילום: ירון ברנר
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים