שתף קטע נבחר

מד"א משנה נהלים: יותר אנשים יוכלו לתרום דם

שירותי הדם של מד"א משנים החל מהיום את השאלון לתורמי הדם. הצרפתים, שעד כה לא הורשו לתרום דם, יוכלו לעשות זאת. מי שקיבלו עירויי דם בעבר, עשו כתובת קעקע, גרו במחיצת חולה בדלקת כבד או עברו בדיקה אנדוסקופית שכוללת ביופסיה, יוכלו לתרום דם לאחר חצי שנה של המתנה במקום שנה עד כה. במד"א גם מבהירים שאתיופים שנולדו בישראל רשאים לתרום דם. בכל הקשור לאיסור לקיחת דם מהומואים - עדיין אין כל שינוי

מגן דוד אדום משנה החל מהיום את הקריטריונים לתרומת דם ומאפשר לקבוצה גדולה של אלפי עולים ואנשים שחיו בצרפת לתרום דם. עד כה נמנעו בשירותי הדם לקבל תרומת דם ממי ששהה בצרפת לפרק זמן של עשר שנים לפחות, מחשש שהוא נשא של המחלה הזיהומית קרויצפלד יעקב (הגרסה האנושית של מחלת "הפרה המשוגעת").

 

קבוצה נוספת שרשאית לתרום דם - הם בני העדה האתיופית, שנולדו בארץ. במד"א ביקשו לחדד את ההנחיות לגבי קבוצה זו, למרות שמעולם לא נאסר על אתיופים ילידי ישראל לתת תרומת דם. עם זאת, עדיין אין אפשרות לתת עירוי דם לחולים מדמם של מי שנולדו באתיופיה או ששהו בה מעל שנה מאז 1977.

 

"אנחנו שמחים מאד להודיע שאנחנו יכולים לקבל אלפים מיוצאי צרפת כתורמי דם. זאת לאחר שהתברר שבצרפת יש שכיחות נמוכה של מחלת קרויצפלד יעקב, ולאחר שגם האירופים שינו את הקריטריונים לתרומת דם באופן זהה", אומרת פרופסור אילת שנער, מנהלת שירותי הדם של מד"א. לגבי בני העדה האתיופית שנולדו בארץ ציינה כי "כולם היו תחת הרושם שאסור להשתמש בתרומות שלהם. זה לא היה במודעות. עכשיו, כשילידי הארץ, שנולדו בשנים 1990-1991 מגיעים לגיל שבו ניתן לתרום דם חשוב לציין את העובדה הזו".


דם. גם הצרפתים רשאים לתרום                             (צילום: ליקווידליבררי)

 

שירותי הדם של מד"א משנים החל מהיום את השאלון לתורמי הדם. במסגרת השינויים שהוכנסו יתאפשר גם למי שקיבלו עירויי דם בעבר, עשו כתובת קעקע, גרו במחיצת חולה בדלקת כבד או עברו בדיקה אנדוסקופית שכוללת ביופסיה לתרום דם לאחר חצי שנה של המתנה במקום שנה עד כה. אוכלוסיות אלו נמצאו בסיכון להידבקות בדלקת כבד נגיפית מסוג C ולדברי פרופ' שנער בדיקות חדשניות ושינוי באופן התשאול של התורמים מאפשרים לקצר את תקופת ההמתנה.

 

בנוסף, מי שננשך על ידי בעל חיים לא מוכר יוכל לתרום דם בתום חודשיים מהנשיכה, במקום שנה כפי שהיה בעבר. תקופת ההמתנה נחוצה כדי לוודא שאין חשש להעברת מחלת הכלבת.

 

ממד"א נמסר כי השינויים מסתמכים על נהלי התרמת הדם האירופאיים וכי הם אושרו על ידי משרד הבריאות.

 

ובתוך כך נמשך בבנק הדם של מד"א המחסור במנות דם, שהחל בתקופת חג הפסח. "אנו זקוקים מדי יום ל-1200-1300 מנות דם, אך מגיעים רק ל-800 או 900 מנות", אומרת פרופ' שנער. "אם לא נעשה כלום אנו עלולים להגיע למצב שבו לא נוכל לקיים ניתוחים בבתי החולים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
דם. מעגל התורמים הפוטנציאלים מתרחב
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים