שתף קטע נבחר

עתירה לבג"ץ: המדינה מתנכלת להלוּמי קרב

אלפי חיילים שנפגעו במהלך שירותם הצבאי סובלים כיום מתסמונת הלם קרב. על מנת שיקבלו הכרה כנכי צה"ל, עליהם להגיש תביעה תוך שלוש שנים מסיום שירותם. בעמותה לקידום נפגעי תגובות קרב מסבירים כי במקרים רבים כלל לא ניתן לזהות את מאפייני התופעה בפרק זמן שכזה. היום הם פנו לבג"ץ בטענה: "נותרנו מאחור". ראש אגף השיקום: אין התיישנות על התביעות, הם מוזמנים לפנות אלינו

שבוע לפני יום הזיכרון לחללי צה"ל דורשים אלפי לוחמים לשעבר, הסובלים מהלם קרב בעקבות שירותם הצבאי, להכיר בהם. העמותה לקידום נפגעי תגובות קרב הגישה הבוקר (יום ב') לבג"ץ עתירה נגד שר הביטחון, עמיר פרץ, בדרישה שיחייב אותו להאריך את התקופה שבה נפגעי הלם קרב יכולים להגיש תביעות להכרה כנכי צה"ל.

 

לטענת העמותה, מדינת ישראל "חבה חוב מוסרי כביר לחייליה שנפגעו במהלך מלחמות ישראל ובפעילויות לשמירה על ביטחון המדינה והגנתה, ונותרו עקב כך נכים בגופם ובנפשם". נכון להיום מוכרים במחלקת בריאות הנפש כ-5,000 ישראלים הסובלים מהתופעה, אך בעמותה מדגישים כי ישנם עוד עשרות-אלפים שאינם זוכים להכרה, או חוששים לפנות לעזרה. 

 

עורך הדין שלמה ציפורי, המייצג את העמותה, אמר כי "במצב המשפטי הקיים, מרבית הלוּמי הקרב נדחים על ידי משרד הביטחון על הסף, בטענה שחלפו למעלה משלוש שנים מהשירות שבמהלכו נפגעו, ולפיכך חלה על תביעתם התיישנות. לשר הביטחון ישנה הסמכות על פי החוק לקבוע כי למחלות מסויימות תהיה תקופת ההתיישנות מיוחדת וארוכה יותר".

 

"תשובות מתחמקות" 

יושב ראש העמותה לקידום נפגעי תגובות קרב, אלוף-משנה (מיל') אורי סגל, סיפר ל-ynet על תחושת חוסר האונים שמרגישים הנפגעים ובאי-כוחם: "פנינו פעמים רבות לשר הביטחון וביקשנו ממנו שיכלול את נפגעי תגובות קרב ברשימה. קיבלנו תשובות מתחמקות, לפיהן 'אי אפשר לייחס את מצב האדם לפגיעה מהמלחמה'".

 

"כתוצאה ממלחמת לבנון השנייה, ישנם נפגעי תגובות קרב שחווים כעת התפרצות. מדובר באלפי אנשים שנלחמו במלחמות הקשות של ישראל ונתקלים היום בקשיים טכניים. בעצם, אין להם למי לפנות - משרד הביטחון לא מכיר בהם והם אינם יכולים לפנות לקבלת סיוע רפואי", הוסיף סגל.

 

לטענת העמותה, הנסמכת על חוות דעתם ראש ענף בריאות הנפש בצה"ל לשעבר, אלוף-משנה (מיל') ד"ר חיים קנובלר, ומפקדה לשעבר של היחידה לטיפול בנפגעי קרב של צה"ל, סגן-אלוף (מיל') יורם בן יהודה, ישנו קושי לאבחן את תסמונת הלם הקרב בשלבים מוקדמים. "היא מאופיינת לעיתים בהתפרצות מאוחרת הקשורה לחשיפה לטראומות נוספות", אמר עו"ד ציפורי.  

 

תסמיני התופעה, כפי שמסביר בן יהודה, כוללים "פלאשבקים וסיוטי לילה, המאופיינים בהתנסות שוב ושוב של מראות המלחמה, ממש כמו לחיות מחדש את האירוע הטראומטי". אלו, לדבריו, "מביאים את הנפגע להתרחק רגשית, מחשבתית ופיזית מכל מה שמזכיר לו את הטראומה. ההימנעות מאותם יסודות מביא לצמצום תעסוקתי, חברתי ורגשי בחיי נפגע הלם הקרב".

 

מאפיינים נוספים הקשורים בתופעה הם "קשיי שינה, שתיקה שמקורותיה באי רצונו של הנפגע להכביד על משפחתו, ותחושה שממילא לא יוכלו להבין את הזוועה. זאת, לעיתים, גם מתוך תחושת בושה ואשמה".

 

"אין למי לפנות"

בן יהודה הוסיף ואמר כי במקרים רבים, לא הגיוני להפעיל את חוק ההתיישנות על הלומי הקרב: "בשנים הראשונות, אנשים לא מבינים שבעיותיהם קשורות למצב המלחמתי, ולכן הם לא פונים לקבלת עזרה. לעיתים, ישנה התפרצות מאוחרת של התופעה - פתאום דברים משתבשים. לדבריו, "או שהנפגע חווה אירוע שמזכיר לו אירועים מהעבר, או שפתאום יש הופעה מאוחרת. כלומר, לא היה שום דבר, האדם היה בשליטה והכל היה בסדר, אבל פתאום דברים התפרצו".

 

יושב ראש העמותה, אורי סגל, חיזק את דברי בן יהודה ואמר: "צריך לזכור שנפגעי תגובות קרב הם אנשים שמתכחשים למצבם או מתביישים בו. זה חלק מהמצב בו הם שרויים. זאת, למרות שמדובר בכל זאת בטובי הלוחמים, שאין כל חטא במעשיהם. לא יכול להיות שהמערכת מתנכלת לאנשים האלה".

 

לדבריו, "מדובר באנשים שנלחמו מלחמות קשות מאוד וכרגע נזרקים מאחור. זוהי תחושת תסכול נוראית. מדובר בכ-15% נפגעים מכלל הלוחמים. חלקם נפגעו באופן שמאפשר להם לתפקד ולחיות חיים רגילים, אבל למי שלא מצליח, וכל המערכות קורסות, בעצם אין למי לפנות - רק משום שחלפו שלוש שנים".

 

גורמים במשרד הביטחון מסרו בתגובה: "הנושא טופל על ידי הגורמים הרלוונטים ביניהם גורמי אגף השיקום. בחינה נוספת של העניין תיעשה כאשר תגיע הפנייה האמורה למשרד הביטחון, מתוך הבנה לצורכיהם המיוחדים של הלוחמים, נפגעי תגובות קרב".

 

רוני מורנו, ראש אגף השיקום במשרד הביטחון אמר בתגובה כי לא ידוע לו על התיישנות של התביעות וכי "אגף השיקום עושה ימים ולילות לשפר את השירות שניתן להלומי קרב, זאת אנו עושים מתוך הכרה בתרומתם והקרבתם למדינה וחשיבותם למדינה – הרי מדובר בלוחמים". מורנו אומר כי ידוע לוי שיש לוחמים שטרם הוכרו וקרא להם לפנות לאנשי אגף השיקום, ביחידה לתגובות קרב. מספר הטלפון לפניות הנפגעים הוא 03-7377007.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סגל. אין למי לפנות
צילום: זאב רמיאל
בן יהודה. חוק ההתיישנות לא הגיוני
צילום: זאב רמיאל
מומלצים