שתף קטע נבחר

השר איתן: מכונת הרשע עלולה לפעול שוב

בטקס המסכם את "מצעד החיים" בפולין אמר השר לענייני גימלאים כי "הגזע האנושי שהוציא מקרבו מכונת רשע שכזאת יכול ליצור אותה שוב במעשי טרור ובתכניות גרעין להשמדה המונית". הוא סיפר לאלפי בני הנוער המשתתפים בטקס על חוויותיו ממבצע לכידת אייכמן, שעליו פיקד. הרב לאו תקף את מצבם העגום של ניצולי השואה בישראל: "זהו כתם של קלון שרובץ על כל אחד מאיתנו"

62 שנים אחרי - חוזרים כדי להיזכר. אלפים משתתפים בשעה זו בטקס המרכזי הנועל את "מצעד החיים", במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו בפולין.

 

השר לענייני גימלאים, רפי איתן, אמר בנאומו בטקס: "אנחנו כאן כדי להזכיר שהגזע האנושי שהוציא מקרבו מכונת רשע שכזאת יכול ליצור אותה שוב במעשי טרור ובתכניות גרעין להשמדה המונית". השר איתן הזכיר את הצהרתו של נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, שקרא להשמיד את ישראל.

איתן סיפר בנאומו על המבצע ללכידת אדולף אייכמן, שעליו פיקד בשירותו במוסד, והבאתו לישראל. "הגורל זימן לי את האפשרות לפגוש פנים אל פנים את אחד מנציגיו של שלטון הרשע הזה, להביט לתוך עיניו, לחוש את פעימות ליבו, את רעידת גופו ואת ריח זיעתו, ריח של חיה נרדפת שניצודה".

 

הרב הראשי לשעבר, ישראל מאיר לאו, סיפר לנוכחים על חוויותיו כילד בשואה ועל יום השחרור: "היום לפני 62 שנה, שוחררתי ממחנה הריכוז בוכנוולד. הייתי למעשה לבדי, כל מה שנותר לי, אחי נפתלי, נפרד ממני יומיים שלושה לפני כן בדרכו לרכבת שאמורה היתה לקחתו לדרכו האחרונה. לא ידעתי כי הוא שוכב קודח מחום על דרגש בבלוק שלו".

 

הרב לאו תקף את מצבם העגום של ניצולי השואה בישראל ואמר כי "התמונות שראינו רק בימים האחרונים הם פרי באושים של עשרות שנות הזנחה של אחינו ואחיותינו המבוגרים מאיתנו שלעיתים לאחר שעברו את הגיהינום על כל שבעת מדוריו ואין להם דרך לשקם את הפה ולרכוש לעצמם שיניים טורי שיניים, והם נאנקים בעוני ובמחסור ובתחלואים ובמכאוב, זהו כתם של קלון שרובץ על כל אחד מאיתנו".


בני הנוער בעצרת (צילום:  איי. פי)

 

שרת החינוך, יולי תמיר, אמרה בטקס כי "הקולות שעולים אלינו מהאדמה המקוללת הזאת קוראים אלינו בעברית, ביידיש, בפולנית, בגרמנית, קוראים לנו שמעו וזכרו מה היה כאן. אושוויץ מדברת אל כולנו. היא לא מדברת ליהודים בלבד, אסור שתדבר ליהודים בלבד". לדבריה, באושוויץ נלמד כי "רצח הוא רצח ורוע הוא רוע בכל מקום, בכל שעה. עלינו לשאת את הלקח המר הזה כדי שהעולם כולו יידע שאסור שתהיה שואה נוספת בשום מקום בשום שעה".

 

סגן שר הפנים הפולני, ירוסלב ז'לינסקי, אמר בטקס כי "המצעד בא לסמל את הרצון ליצור עולם חדש, טוב יותר. אנחנו מתחברים רגשית, אידיאולוגית, לזכרם של הנרצחים".

 

ז'לינסקי אמר כי עשרות הקילומטרים הרבועים של מחנה ההשמדה הם גיא-הריגה ללא מצבות. "נרצחו כאן יהודים, פולנים ובני עמים נוספים, זוהי השמדה בלתי נתפסת במימדיה". הוא הזהיר מפני גזענות ושנאת זרים, "כדי לבנות עתיד משותף על יסודות הדמוקרטיה וזכויות האדם והסובלנות". לדבריו, "איש מאיתנו איננו נושא באחריות לדבר הנוראי הזה אבל אנחנו כן אחראים לעתידו של העולם, לצורתו האנושית, המוסרית החברתית והדברים נוגעים לכל אדם ולכל עם".


שרת החינוך יולי תמיר והרב ישראל לאו (צילום: משה מילנר, לע"מ)

 

בטקס השתתפו כמאה ושלושים סטודנטים, חברי משלחת התאחדות הסטודנטים. איתמר אליצור, אחד הסטודנטים שמשתתפים בטקס, בן למשפחה של ניצולי שואה, אמר ל-ynet כי "הטקס מאוד מרגש, במיוחד הדברים שאמר הרב לאו". אליצור סיפר כי המשלחת ביקרה גם במחנה טרבלינקה: "זה מקום מצמרר, המקום הכי שקט בעולם, ואז מספרים לך שמתחת לאדמה ובאדמה עצמה שאתה דורך עליה, האפר הוא של 850 אלף יהודים".

 

הטקס בפולין נערך במקביל לטקסים בישראל, זו השנה ה-19, בשהתתפות אלפי בני נוער מישראל ומהתפוצות, שסיירו בימים האחרונים בגטאות ובמחנות ההשמדה. בשעה 14:00 (שעון ישראל) יצאו 9,000 משתתפי הטקס מאושוויץ לבירקנאו. בין הצועדים: שרת החינוך, יולי תמיר, וחברת הכנסת שרה מרום-שלו, ממפלגת הגימלאים, ניצולת שואה בעצמה. לראשונה נעדר מהטקסים יוזם מפעל "מצעד החיים", שר האוצר אברהם הירשזון.

 

"אני רואה במסעי לאושוויץ ועמידתי בראש המצעד סגירת מעגל כמי שלכד את הצורר הנאצי אדולף אייכמן בדיוק לפני 47 שנים. מאז התמנתי לשר אני עושה כל שביכולתי לשפר את חייהם של ניצולי השואה הנמצאים בקדנציה האחרונה לחייהם", אמר איתן לפני צאתו לפולין.

 

בנוסף השתתפו בצעדה כ-30 תלמידים משדרות. "אני חושבת שבאנו מרקע קצת שונה, ולכן גם עמדתנו שונה", סיפרה קמה בלולו, תלמידת כיתה י"א בתיכון הכללי בעיר. "אנו מתמודדים עם מצבים מאוד לא נעימים, ואולי מה שמשותף למה שקרה בפולין - עד כמה שאפשר לומר זאת - היא העובדה שגם כעת מנסים לפגוע בנו כי אנו יהודים, ואנו גרים בשדרות. באנו לפה גם כדי לנסות ולהשתחרר. אנחנו מנסים להיות כמו כל תלמיד ישראלי אחר שנוסע במשלחת לפולין וחווה את זה בעצמו. עם זאת, אנחנו כל הזמן בקשר עם הבית גם כדי לשמוע שהכל בסדר בשדרות ושלא נפלה רקטת קאסם".

 

בהכנת הידיעה השתתפה מורן זליקוביץ'
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המשלחת הישראלית באושוויץ
צילום: משה מילנר, לע"מ
רפי איתן. סגירת מעגל
צילום: יואב גלאי
מומלצים