שתף קטע נבחר

הסכמה באירופה: עונשי מאסר למכחישי שואה

בתום דיונים שנמשכו כשש שנים הגיעו שרי המשפטים והפנים של מדינות האיחוד האירופי להסכמה לגבי חבילת חוקים חדשים למאבק בגזענות ופשעי שנאה. לפי ההסכם, שטעון את אישור הפרלמנטים של 27 המדינות, נקראות הממשלות להטיל עונש של עד 3 שנות מאסר על מכחישי שואה

מדינות האיחוד האירופי הסכימו היום (ה') על חקיקה חדשה למאבק בגזענות ופשעי שנאה. בין היתר ייקבעו עונשי מאסר למכחישי שואה ב-27 המדינות החברות בגוש.

 

שרי המשפטים והפנים של המדינות השונות הגיעו להסכמה בתום קרוב לשש שנים של דיונים. החוקים המוצעים, הטעונים עדיין את אישור הפרלמנטים של המדינות השונות, קוראים לממשלות להטיל עונש של בין שנה לשלוש שנות מאסר על מכחישי רצח עם, ובכלל זה השואה.

 

הדיונים בחבילת החוקים התארכו בשל חילוקי דעות בין החברות השונות באיחוד, בעיקר סביב השאלה אם להעניש את מכחישי השואה או מכחישי רצח עם באופן כללי. בהצהרתם אמרו שרי המשפטים והפנים כי החוקים החדשים יגדירו כפשע "הסתה לשנאה ואלימות ויגנו באופן פומבי הכחשת רצח עם, פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה".

 

דרישתן של מדינות באלטיות שונות לכלול בחוקים, לצד רצח העם, את מעשי הזוועה שבוצעו על-ידי משטרו של יוזף סטאלין - נדחתה. שרת המשפטים הגרמנית, בריג'יט זיפריס, שארצה היא הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי, אמרה כי הפשרה הושגה לאחר שסוכם כי האיחוד ייזום דיון ציבורי בסוגיית פשעי המלחמה שלא נכללו בהצעות החוק.

 

דיפלומטים באיחוד האירופי אמרו כי השואה היא רצח העם היחיד שמוזכר מפורשות בחוקים החדשים. הממונה על המשפטים ויחסי הפנים באיחוד האירופי, פרנקו פרטיני, כינה את ההסכם "הישג גדול", אך למעשה מדובר בהצעות מרוככות באופן משמעותי ביחס לטיוטה המקורית שהוגשה ב-2001.

 

החוקים המוצעים קוראים למדינות האיחוד להעניש את כל מי שמסית לאלימות ושנאה כלפי אדם או קבוצה בשל גזעם, צבעם, דתם ומוצאם. עוד נקראות המדינות "לגנות באופן פומבי הכחשת שואה, פשעים של רצח עם, פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה", כפי שהוגדרו על-ידי בית הדין הבינלאומי.

 

עם זאת, לפי ההסכם, המדינות יחויבו בהענשת מכחישי שואה רק במקרים שבהם הדבר עלול להוות הסתה לאלימות או שנאה. המדינות השונות יורשו להגביל את הענישה למקרים שבהם קיים חשש להפרת הסדר הציבורי.

 

עוד הוסכם שלא תיאסר באופן גורף הצגת סמלים נאציים, כגון צלב הקרס, על אף שהדבר כבר מוגדר כעבירה בכמה מדינות. בין מדינות האיחוד האירופי שכבר אוסרות על הכחשת שואה: גרמניה, צרפת, ספרד, אוסטריה ובלגיה.

 

"יד ושם" בירך על החלטת האיחוד האירופי. בהודעת המוסד נאמר כי "חקיקה היא כלי חשוב ביותר במאבק בהכחשת שואה, אך חקיקה זו צריכה לבוא לצד עבודה חינוכית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
דגל האיחוד האירופי
צילום: איי פי
מומלצים