שתף קטע נבחר

אל תזרקו, תקפיאו

איך מקפיאים שמנת ומתי מכניסים שניצלים לפריזר, עד מתי אפשר לאכול שימורים שפג תוקפם וכמה זמן דרוש להפשרת פשטידה. מוסף "100" של מגזין "לאשה" מגיש: מדריך מאוד שימושי לחיים בין המזווה למקפיא

אתמול סיפרנו לכם איך תקנו חכם וחסכני. היום אתם מוזמנים לשלב ב': איך תאכסנו, תשמרו ותנצלו את מצרכי המזון שלכם עד תום. 

 

תוקף המוצר פג. האם באמת חייבים לזרוק? 

 

קופסאות שימורים: כל עוד הקופסה לא נפוחה, אפשר לאכול. אורי סלען (טכנולוג המזון של חברת קניאל) מסביר שברוב השימורים מסמנים "פג תוקף" שנתיים אחרי הייצור, אבל בשימורי דגים, בבשר ובירקות לא חמוצים, אפשר להשתמש בדרך כלל לפחות שנה אחרי פקיעת התוקף, אפילו אם הצבע והמרקם נראים פחות מוצלחים. שימורי חמוצים אפשר לאכול ללא חשש עוד חודשיים אחרי פקיעת התוקף.

 

מוצרי חלב: מוטי סגל (מנהל מחקר, פיתוח וטכנולוגיה של "מחלבות שטראוס"), מסביר כי תהליך הקלקול של מוצרי חלב הוא הדרגתי, ולא קורה מייד בתאריך המסומן. יום-יומיים אחרי שפג התוקף, ברוב המקרים הטעם היה קצת פחות טוב, אולי תהיה הפרשת נוזלים קטנה - אבל לא יהיה קלקול חיידקי. בטווח הזה, אם אין עובש על פני המוצר והטעם והריח סבירים, אפשר בהחלט לאכול מהם.


ארוחה משאריות ליל אמש: סלט פסטה קר, אורז מוקפץ עם ירקות, קומפוט מפירות בשלים מדי ופריטטה משאריות תפוחי אדמה מבושלים. הפקה וסגנון: נטשה חיימוביץ'; צילום: יוסי סליס

 

בדקו את עצמכם: האם אתם מקפיאים ומפשירים נכון?

 

כללי בסיס: אוכל אפשר להקפיא רק פעם אחת. בשום אופן אין להקפיא פעם נוספת מוצר שכבר הופשר. זה מתכון להרעלה. לעולם אין להקפיא מוצר חם. אם בישלתם, הרתחתם או טיגנתם - תנו למזון להתקרר לפני שתכניסו למקפיא. מוצר חם עלול להפשיר ולקלקל מוצרים אחרים.

 

נוזלים: מרקים או רטבים אין להקפיא בצנצנות זכוכית אלא רק בכלי פלסטיק. שינוי הטמפרטורה והתפשטות הנוזלים בקירור עלולים לפוצץ את הכלים.

 

תבשילי בשר: עדיף להקפיא את הרוטב ואת הבשר בכלים נפרדים. כמו כן מומלץ לפרוס צלי, ולבקש מהקצב לחלק את הבשר הקפוא לשקיות נפרדות וכו', על מנת שאפשר יהיה להפשיר ולהשתמש בכמות קטנה כל פעם.

 

מזון בפרוסות: פשטידה, עוגות בחתיכות, קציצות או פרוסות צלי, אפשר להפריד בין הקומות בנייר פרגמנט, כדי שלא יידבקו.

 

הפשרה: אוכל כדאי להפשיר רק בתוך המקרר, ורק במה שקרוי "מגירת האפס". מיקרוגל עלול לבשל יותר מדי ולא באופן אחיד, ובהפשרה על השיש יש סכנה לזיהום.

 

מה אפשר להקפיא במקום לזרוק?

 

איזה ירקות אפשר להקפיא? עצה נהדרת של דליה למדני מתוך הספר "בישול להקפאה, הקפאה לבישול": עדיף להקפיא ירקות שנאכלים מבושלים ממילא. אבל: הקפיאו רק ירקות צעירים וטריים, והרתיחו אותם לפני ההקפאה: מרתיחים 4 ליטרים מים בסיר; מכניסים את הירקות בתוך סלסלה ממתכת (כגון זו לטיגון צ'יפס); מכסים את הסיר ומביאים שוב לרתיחה. מחכים את משך הזמן הנכון – כל ירק לפי הזמן המתאים לו. מוציאים את הירק מהסיר וטובלים במי-קרח. מסננים היטב ומייבשים על נייר סופג.  

זמני הרתחה: גזר שלם: 5 דקות, תרד וירקות עלים: 2 דקות, כרוב חתוך לרצועות: 2 דקות, בצל פרוס: 2 דקות, תירס שלם: 7-10 דקות.

 

מוצרי חלב: ניתן להקפיא מוצרים חלב בתנאי שיש בהם אחוז גבוה מאוד של שומן (מעל 40%). שמנת יכולה להחזיק בפריזר שלושה שבועות בלבד (אלא אם היא מפוסטרת), וכדאי להוסיף לה לפני ההקפאה כף סוכר לכל חצי ליטר; גבינות צהובות רכות הזקוקות להבשלה, כמו קממבר או ברי, רצוי להבשיל עד הדרגה הרצויה ורק אז להקפיא; גבינות לבנות רכות כדאי להקפיא רק אם הן מיועדות לממרחים; גבינת קוטג' יש להקפיא מייד עם קנייתה; גבינות לבנות קשות אפשר להקפיא בתנאי שאינן מכילות הרבה מלח; גבינות צהובות קשות או גבינות בתוך עוגות שורדות היטב את המקפיא. את כל הגבינות הלבנות אפשר לאחסן במקפיא למשך שלושה-ארבעה חודשים. להפשרה, העבירו למקרר.

 

בשר ודגים: קניתם בשר טרי ולא בישלתם באותו יום? עטפו אותו בניילון נצמד ושימו במכל פלסטיק. איכות הבשר תשמר והוא יהיה טוב מבשר שנקנה קפוא.דגים יש לעטוף בניילון נצמד לפני ההקפאה. אין חשש להקפיא דג או בשר שכבר ישב יום במקרר. אפשר להקפיא תבשילים באמצע הדרך - למשל שניצלים מתובלים וטבולים בביצה או קציצות רגע לפני הטיגון.

 

לחם: עצה נהדרת של אורי רודרירגז שמצאנו באתר האינטרנט "גוד פוד": אל תשמרו את הלחם במקרר, כי הוא יאבד מטעמו. עטפו את הכיכר הטרייה בניילון נצמד, הכניסו לתוך שקית נוספת, והכניסו לפריזר - עד שלושה חודשים. להפשרה: הכניסו את הלחם הקפוא לתנור חם מאוד בטמפ' מקסימלית, הוציאו אחרי חמש דקות והמתינו מספר דקות לפני ההגשה.

 

פשטידות: עצה נהדרת של דליה למדני - פשטידה אפשר להקפיא בתבנית בה אופים אותה, כולל בתבנית חד-פעמית. אחרי האפייה יש לצנן, ולעטוף בניילון נצמד ואחר-כך ברדיד אלומיניום. מפשירים במקרר (במשך כשש שעות) או מחוצה לו (שעתיים-שלוש או 30 דקות ולחמם). טיפ: פשטידות נחתכות יפה יותר כשהן קרות ממש, לכן כדאי לחתוך אותן כשהן עדיין קפואות למחצה ורק אז לחמם.

 

עוגות: ועוד עצה נהדרת מתוך הספר של דליה למדני - אפשר להקפיא כל עוגה כמעט וגם בצקים לא אפויים. אבל חשוב להשתמש במצרכים טריים, ויש לטרוף היטב את הביצים. עוגות שמכילות תבלינים רבים, עלולות לפתח טעמי לוואי, לכן רצוי להחזיקן במקפיא עד שבועיים. כדאי לפרוס את העוגה לפני ההקפאה, כדי שלא להפשיר את כל הכמות שלא לצורך.

 

  • הכתבה פורסמה בעבר במוסף "100", המצורף מדי חודש למגזין "לאשה". 
  • בהכנת הכתבה השתתפו מור אסאל, דפנה לוי, רונית אטלינגר ודיתה עפרים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שימורים. מבחן הנפיחות
צילום: Able Stock
גזר. אחרי הרתחה
צילום: Able Stock
פאי. ניילון ואלומיניום
צילום: Able Stock
לאשה בפייסבוק
מומלצים