שתף קטע נבחר

בוריס ילצין, נשיא רוסיה הראשון, הובא למנוחות

טקס הלוויתו של נשיא רוסיה לשעבר, בוריס ילצין, התקיים בצהריים בקתדרלת "ישו המושיע", שאותה בנה מחדש לאחר שנהרסה על ידי סטאלין. ארונו נטמן בבית העלמין נובודוויצ'י במוסקבה, שם קבורים הבולטים שבאנשי הרוח והאמנים בתולדותיה של המדינה. בטקס משתתפים מנהיגי-עבר כקלינטון, בוש האב, לך ולנסה וג'ון מייג'ור, וגם יריבו, מיכאיל גורבצ'וב

במוסקבה התקיים בצהריים (יום ד') טקס הלווייתו של נשיא רוסיה הראשון, בוריס ניקולאייביץ' ילצין, שמת לפני יומיים מאי ספיקת לב והוא בן 76.

 

לאחר הטקס, נשאה כרכרה את ארונו של ילצין לבית הקברות, לאורך רחובותיה הראשיים של מוסקבה, שהיו מלאים באזרחים אבלים שנשאו זרי פרחים. בניגוד למנהיגי ברית המועצות, שנקברו כולם בכיכר האדומה סמוך לקרמלין, ארונו של ילצין נטמן בבית העלמין נובודוויצ'י, שבו קבורים אמנם ואנשי רוח רוסים בולטים, בהם הסופר והמחזאי אנטון צ'כוב, הסופר מיכאיל בולגקוב והמלחין סרגיי פרוקופייב. הפוליטיקאי הרוסי היחידי שקבור שם הוא ניקיטה חרושצ'ב.

 

פוטין הורה לערוך לילצין הלוויה ממלכתית. בטקס ההלוויה השתתפו נשיאי ארצות הברית לשעבר, ג'ורג' בוש האב וביל קלינטון, לצד מנהיגי-עבר נוספים - בהם נשיא פולין לשעבר לך ולנסה וראש ממשלת בריטניה לשעבר ג'ון מייג'ור, וכמובן קודמו ויריבו של ילצין, מיכאיל גורבצ'וב, ומחליפו ולדימיר פוטין. את ישראל ייצגה בהלוויה השגרירה במוסקבה, אנה אזארי.

 

גורבצ'וב היה זה שקידם את ילצין, אך לאחר שילצין הפך לנשיא, הוא פירק את ברית המועצות, והותיר את גורבצ'וב מובטל. באקט של פיוס והשלמה, חלק גורבצ'וב לנשיא המת כבוד, וניחם את רעייתו ובנותיו האבלות. הוא הכריז כי מותו הוא "גורל טראגי", אך ציין כי ילצין עשה "טעויות רציניות". גם קלינטון, שפגישות הפסגה הרבות עם ילצין בשעתו זכו לכינוי "המופע של ביל ובוריס", העניק חיבוק חם לבנות המשפחה האבלות.

 

אלפים חלפו על פני ארונו

אתמול הוצב ארונו של ילצין בקתדרלת "ישו המושיע" במוסקבה - הקתדרלה שהוא עצמו הורה לשקם, לאחר שנהרסה ב-1931 על ידי יוזף סטאלין. אלפי אזרחים בוכיים חלפו על פני ארונו של ילצין, הדליקו נרות לזכרו והניחו פרחים על ארונו, בעת שאנשי דת אורתודוכסים נשאו תפילות לעילוי נשמתו של הנשיא.


ארונו של ילצין בקתדרלה במוסקבה, היום (צילום: סי"צ)

 

גורמים רשמיים ברוסיה העריכו כי עד אתמול בערב, חלפו כ-4,000 רוסים על פני ארונו של ילצין. אלמנתו של ילצין, ניינה, ושתי בנותיו, ישבו סמוך לארון שעליו נפרס דגל רוסיה, לבושות בשחורים - ולידם עמד משמר כבוד. "הלכתי אחרי ילצין לכל מקום. הוא היה הנשיא ההגון והראוי הראשון", סיפרה טאיסיה שליונובה בת ה-75, שהגיעה לקתדרלה כדי לחלוף על פני ארונו של ילצין.

 

"היו בו דברים טובים ורעים, אבל הוא ייזכר בהיסטוריה בזכות הישגו הגדול - הוא קבר את הקומוניזם", אמר אלכסנדר בולשקוב, מורה בן 44, בשעה שהמתין להיכנס לקתדרלה, שאותה בנה ילצין מחדש, לאחר שפוצצה בהוראת שליט רוסיה יוזף סטאלין ב-1931.

 

עלה על בריקדות

ילצין זכור בעיקר כמי שטיפס על טנק מחוץ לבניין הפרלמנט במוסקבה באוגוסט 1991, בנסיון למנוע הפיכה נגד הנשיא דאז, מיכאיל גורב'צוב - וקנה לעצמו מעמד בינלאומי של מגן הדמוקרטיה. ילצין הקיף אז, לצד עשרות אלפי מפגינים, את בניין הפרלמנט במשך שלושה ימים כדי למנוע את ההפיכה שלבסוף לא מומשה. המפגינים עלו על בריקדות, וחסמו את דרכי הגישה לבניין באוטובוסים וכלי רכב נוספים.


אשתו של ילצין, ניינה, מעניקה לבעלה המנוח נשיקת פרידה (צילום: רויטרס) 

 

עם זאת, תוארו כ"מגן הדמוקרטיה" הועם כאשר 14 חודשים אחר כך, שיגר ילצין טנקים נגד יריביו. הוא הוטל בספק שנית, כאשר שלח כוחות צבא לתוך צ'צ'ניה ב-1994. ילצין אף אכזב את אזרחי רוסיה לאחר שלא הצליח לבסס במדינה יציבות פוליטית, כלכלית וחברתית. תקופת כהונתו של התאפיינה במצב כלכלי הולך ומחמיר: אינפלציה, פיחות חד ברובל, ירידה ברמת החיים - כשליש מהתושבים חיו מתחת לקו העוני - פשע ושחיתות הקשורה למאפיה הרוסית.  

 

ראש ממשלת ישראל, אהוד אולמרט, שיגר היום אגרת תנחומים לרוסיה, שבה הביע את צערו בשם הממשלה והעם בישראל על מותו של ילצין. "בתקופת מנהיגותו נפתחו שערי העלייה של יהודי ברית המועצות לישראל ויחסו לקהילה היהודית אפשר לה לקיים חיים יהודים פורחים ברוסיה. כן התפתחו יחסים בילטרליים בין ישראל לרוסיה בתקופה זו, והוא אישר את אמנתו של השגריר הישראלי הראשון במוסקבה", כתב אולמרט באיגרת, שנשלחה לפוטין.


פורסם לראשונה 25/04/2007 09:34

 

בהכנת הידיעה השתתפו רוני סופר ולילך שובל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארונו של ילצין
צילום: איי פי
ילצין. נתפס כמגן הדמוקרטיה
צילום: רויטרס
קלינטון, בוש האב וג'ון מייג'ור בטקס
צילום: איי פי
מומלצים