שתף קטע נבחר

המכללות נגד האונ': נתחשב בסטודנטים

ראשי האוניברסיטאות אינם מתכוונים להתחשב בסטודנטים בחומר הלימוד ובהיקפו, אך במכללות כבר נשמעות זמירות אחרות. יו"ר מועצת נשיאי המכללות: "ניכנס להליך משותף עם הסטודנטים על מנת למצוא פתרונות מיטביים". איגוד המרצים הבינלאומי מגנה את אלימות המשטרה נגד המפגינים

מה יעלה בגורל הסימסטר? יו"ר מועצת נשיאי המכללות, פרופ' שוש ארד, הודיעה בצהריים (יום ה') שהמועצה תיכנס לדיאלוג עם ארגון הסטודנטים לאחר תום השביתה. "אנו נחושים לצמצם את הפגיעה בסטודנטים ככל האפשר", אמרה. ראשי האוניברסיטאות אינם מתכוונים להיכנס למו"מ בשלב הזה עם הסטודנטים, והודיעו שלא יהיו הקלות בחומר הלימוד, בהיקף החומר ולא יהיו ציוני פטור.

 

לדברי פרופ' ארד: "אנחנו חושבים שהסטודנטים הם חלק חשוב ממערך ההשכלה הגבוהה. עם סיום השביתה אנחנו מתכוונים להיכנס להליך משותף עם הסטודנטים על מנת למצוא פתרונות מיטביים כך של תפגע האיכות האקדמית מחד, ותמוזער הפגיעה בציבור הסטודנטים מאידך. בכל מקרה, לא נקבל החלטות חד-צדדיות".

 

יו"ר ארגון הסטודנטים במכללות, איתי ברדה, בירך על ההודעה: "ראשי המכללות תומכים בנו מתחילת הדרך. גם בימים אלו, הם מבינים את ההשלכות של העלאת שכר הלימוד בכלל, ובפריפריה בפרט. הם פועלים מתוך רגישות לטובת ההשכלה הגבוהה. אני קורא לוועד ראשי האוניברסיטאות ללמוד מהתנהלותם ולחזור בהם מאיומי הסרק כלפי הסטודנטים".

  

הסטודנטים עצמם מלקקים את פצעיהם מההפגנה האלימה שנערכה אמש בתל-אביב. איגוד המרצים הבינלאומי גינה את אלימות המשטרה. לדברי מנכ"ל ארגון המרצים הבינלאומי בישראל, סא"ל (מיל') אמנון רגב, "גם אנחנו וגם עמיתינו בעולם מודאגים ומגנים את הברוטליות של המשטרה נגד הסטודנטים".  

 

ההפגנה הפכה לעימות אלים בין מפגינים לשוטרים, כשאלפי סטודנטים יצאו לחסום את הרחובות ואת נתיבי איילון. השוטרים, שסירבו להשלים עם חסימות הכבישים, ניסו לפנותם ובמקום התפתחו עימותים המלווים באלימות קשה. חמישה בני אדם נפצעו קל באירועים, בהם שוטר, עיתונאי, ושלושה סטודנטים. אחד הפצועים הוא יו"ר התאחדות הסטודנטים, איתי שונשיין. חמישה סטודנטים עוכבו לחקירה.

 

שונשיין, סיפר: "לאלימות מסוג זה לא ציפיתי, לא האמנתי ששוטרים, דם מדמינו, אחים שלנו ינהגו כך. יכולנו לשבת ולפתור הכל, אבל הם פשוט רצו באמוק והחלו לדחוף אנשים ולקלל".

 

הוא וחבריו טוענים כי הנהגת הסטודנטים ניסתה לבסס שיתוף פעולה עם השוטרים, מהלך שיכול היה לסייע לניהול נכון ומסודר של ההפגנה, אך נתקלו באטימות מצד המשטרה. לדבריו, "לא נקטנו בוונדליזם, לא שברנו, לא שרפנו, לא עשינו שום דבר שיצא מכלל שליטה, נהפוך הוא. אם היס"מניקים היו איתנו, היתה תהלוכה מסודרת. לשלוט בהמון של עשרת אלפים איש זה קשה, אבל מי משנוסה בכך הם שוטרים והם לא עשו דבר".

 

מבטיחים להמשיך במאבק  

איתמר אליצור, מנכ"ל התאחדות הסטודנטים שנעצר ועוכב לחקירה, סיפר כי מתוקף תפקידו נטל על עצמו אחריות לארגון ההפגנה מבחינה לוגיסטית, ועמד בקשר רצוף וטוב עם המשטרה. לקראת סוף הערב, כשהחלה תנועה של סטודנטים לרחובות, הוא ניסה למנוע סטייה מהתוכנית: "קפצנו לבמה ועצרנו את המוזיקה. התחלנו לרדוף אחרי סטודנטים. כשהגעתי לאבן גבירול שאלתי את השוטרים 'איפה האחראי', כי היה בלאגן היסטרי. אבל השוטרים לא ידעו להגיד לי מי האחראי. היה קושי לתפוס אותו. היתה אלימות מטורפת, הם הוציאו הרבה תסכול. רצינו לעזור לשוטרים להשתלט על ההמון אבל הם העיפו אותנו". 

 

אליצור סיפר עוד: "פניתי לקצין שוטר ואמרתי לו, 'תנו לנו לעזור לפנות'. אבל הם פשוט תפסו אותי במקום והעלו אותי לניידת. בלי שום סיבה, לא התגרות, לא אלימות. רק כדי לתפוס את ה'אחראי'. לא ציפינו לזה, לא רצינו, ניסינו להגיש עזרה והמשטרה ניסתה למנוע זאת".

 

לדבריו, כשנעצר זכה לתגובות אוהדות מהשוטרים, "הם אמרו 'כל הכבוד' כי חלקם גם סטודנטים והם חלק מהמאבק". עו"ד אייל ירקוני, המייצג את אליצור, טען כי "מדובר בציד מכשפות. לוקחים ילד בן טובים, קצין, איש למופת וחבר שנאבק למען הזכות של הילדים והנכדים שלנו ומכניסים אותו מאחורי סורג ובריח כמו אחרון הבהמה".

 

שונשיין הוסיף כי מאבקם של הסטודנטים יימשך, מאחר שראש הממשלה עדיין לא נאות להיפגש עמם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אליצור. איפה האחראי
צילום: עופר עמרם
שונשיין. אחי השוטרים
צילום: ירון ברנר
אלימות בהפגנה
צילום: מעוז הנסון
סטודנטים באיילון דרום
צילום: תם אור
פצועים פונו מהמקום
צילום: עופר עמרם
מומלצים