שתף קטע נבחר

6 פליטים שהסתננו לישראל הוכרחו לשוב למצרים

כמו מאות פליטים אפריקנים המסתננים לישראל ממצרים בתקווה למצוא כאן מקלט, שישה צעירים חצו השבוע את הגבול הדרומי הפרוץ - אך חיילים אילצו אותם לשוב על עקבותיהם. במקביל, עשרות פליטים נוספים מוחזקים באוגדת עזה. "נדרשת החלטה גורפת של גורם בכיר לגבי הטיפול בהם", אומרים בצה"ל בתגובה

בלילה שבין יום רביעי לחמישי השבוע היו עדים חיילי מילואים המשרתים על גבול ישראל-מצרים למחזה שלא ישכחו: שישה פליטים אפריקנים צעירים, שחצו את הגבול הפרוץ בחיפוש אחר מקלט, הוכרחו לשוב על עקבותיהם. "בסביבות השעה 2:30 לפנות בוקר, במהלך פעילות בגזרה, התגלו הפליטים", משחזר מ' (השם המלא שמור במערכת), אחד מחיילי המילואים ששהו במקום. לחיילים ניתנה הוראה לבצע נוהל "החזרה חמה", הקובע כי יש להשיב אנשים שחצו את הגבול בחזרה למדינה ממנה הסתננו כל עוד לא התרחקו 50 ק"מ ממנו, אך הם סירבו לעשות זאת. "הפליטים פרצו בבכי ותחנונים, וטענו שחייהם בסכנה", ממשיך מ' ומציין כי כעבור כמחצית השעה הגיעו למקום חיילי קבע, שגררו את הפליטים אל מעבר לגבול, "ואף ירו מספר יריות באוויר".

 

את טענותיו של מ' סותרים גורמים צבאיים, שבתגובה לפניית ynet אומרים כי "לא מדובר בנוהל 'החזרה חמה' כיוון שלא היה תיאום עם הצד המצרי. עם כניסתם של הפליטים לארץ, נאמר להם כי עליהם לחזור על עקבותיהם - וכך הם עשו. ככלל, הנוהל אינו ישים מכיוון שהמצרים אינם מעונינים לקלוט בחזרה את הפליטים".

 

אלא שבניגוד לתגובה, מ' מתאר כי פעמיים במהלך השבועיים האחרונים התבקשו אנשי היחידה בה הוא משרת לבצע את הנוהל, אך סירבו לעשות זאת מטעמים הומניטריים. "התחושות שלנו לאחר האירוע קשות מאוד", הוא מעיד. "אנחנו

מרגישים נורא. דבר כזה עושה חשק לעזוב את הכל. בשביל זה קראו לנו למילואים? הגיע הזמן שמדינת ישראל תחליט כיצד לטפל בפליטים שמסתננים אליה".

 

לדבריו של מ' מצטרפים חקלאים תושבי האזור הסמוך לגבול ישראל-מצרים, שיצרו קשר עם ארגונים סיוע מקומיים המסייעים לפליטים. לדבריהם, צה"ל מחזיק בכ-30 פליטים סודנים, בהם ילדים ונשים, שעברו את הגבול במהלך השבוע האחרון. בצה"ל מאשרים כי  "באוגדת עזה מוחזקים עשרות פליטים שחצו את הגבול, בהם פליטים סודנים אך גם אזרחי אתיופיה ואריתריה. הם עוברים בדיקה רפואית ראשונית מיד עם הגיעם ואנו משתדלים לספק להם את כל הנדרש, כולל מזון תינוקות, חיתולים ובגדים. אולם צה"ל אינו ערוך להתמודדות עם כמות כזו של פליטים ואין זה מתפקידו לדאוג להם. בעזרת ארגוני סיוע אזרחיים אנו עושים את מירב המאמצים למצוא להם פיתרון הומני, אך אין ספק כי נדרשת החלטה גורפת מגורם בכיר לגבי הטיפול בהם".

 

"צה"ל נאלץ להתמודד בדרכים שונות, בהן הפעלת נוהל 'החזרה חמה', עם היעדר החלטה מוסדרת של המדינה", מתקוממים פעילים למען הפליטים, המציינים למרות מאמציהם מנהלת ההגירה ומשרד הפנים מסרבים להחליט על מדיניות הטיפול במאות המסתננים.

 

"הנוהל אינו חוקי משתי סיבות עיקריות", מפרט עורך הדין יונתן ברמן, המייצג את "מוקד סיוע לעובדים זרים". "במדינת ישראל ניתנה הסמכות לשני גופים בלבד להחליט על גירוש אדם, משרד הפנים ושר הביטחון, וזאת לאחר בחינת כל מקרה באופן פרטני. לחייל, קצין או שוטר מג"ב בשטח אין סמכות להשיב אדם שחצה את הגבול. מעבר לכך, חלק ממבקשי המקלט הסודנים נתונים בסכנת חיים במצרים", הוא מסכם, "ועל-פי אמנת האו"ם על ישראל לוודא שאינו נתון בסכנת חיים או בסכנה גופנית לפני שהם מגורשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"למצוא פיתרון". פליטים במעשיהו
צילום: אבי מועלם
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים