שתף קטע נבחר

הפגנת ענק באיסטנבול: טורקיה תישאר חילונית

"טורקיה חילונית ותישאר חילונית", קראו המפגינים. זוהי הפגנה הגדולה השניה בתוך שבועיים נגד הממשלה הפרו-איסלמית באנקרה, על רקע האפשרות שמועמד מפלגת השלטון ייבחר לנשיא. בסוף השבוע הזהיר הצבא את הממשלה: נגן על האופי החילוני באופן ברור

כמיליון טורקים חילונים התאספו היום (א') באיסטנבול להפגנת מחאה נגד הממשלה הפרו-איסלמית על רקע המתיחות הרבה סביב האפשרות שמועמד מפלגת השלטון עבדאללה גול ייבחר לנשיא.

 

"טורקיה חילונית ותישאר חילונית", קראו המפגינים, שנופפו בדגלים אדומים ושרו שירים לאומיים. הנואמים בעצרת דרשו את התפטרות הממשלה וכינו את ראש הממשלה, רצ'פ טאיפ ארדואן, "בוגד". זוהי הפגנת ההמונים השניה נגד הממשלה בשבועיים האחרונים, והיא מעידה על השסע העמוק בין החילונים והדתיים בחברה הטורקית. לפני שבועיים הפגינו יותר מ-300 אלף חילונים באנקרה נגד האפשרות שארדואן יוצב כמועמד לנשיאות.


ההפגנה באיסטנבול (צילום: איי.פי) 

 

ההפגנה מתקיימת לאחר שבסוף השבוע פרץ עימות גלוי בין הממשלה לצבא בסוגיית הפרדת הדת מהמדינה, והחשש הגובר שהרפובליקה הטורקית עומדת בפני משבר פנימי עמוק ומסוכן. 

 

ביום שישי, לאחר שעבדאללה גול כמעט נבחר לנשיא כבר בסיבוב הבחירות הראשון בפרלמנט, פירסם צבא טורקיה הודעה בה הביע דאגה על שחיקת אופיה החילוני של המדינה, וההתקרבות בין צמרת השלטון לחוגים האיסלמיים. בהודעה נאמר, בין היתר: "אין לשכוח כי הכוחות המזוינים של טורקיה ניצבים כצד בוויכוח הנוכחי והינם המגן המוחלט על חילוניותה של טורקיה. כשיהיה צורך בכך, הכוחות המזוינים יוציאו לפועל את עמדתם באופן הברור ביותר. אין להטיל שום ספק בכך".

 

הצבא הטורקי, אחד המוסדות החזקים במדינה, רואה עצמו כמגן אופיה החילוני של הרפובליקה והוביל שלוש הפיכות מאז שנות ה-60. בשבת גינתה הממשלה בחריפות את הודעת הצבא. "אזהרת הצבא לממשלה בלתי מתקבלת במשטר דמוקרטי", אמר דובר הממשלה ג'מיל צ'יצ'ק.

 

האיום המרומז על הפיכה צבאית הביא את האיחוד האירופי וארצות הברית לקרוא לצבא טורקיה לכבד את הדמוקרטיה במדינה. "חשוב שצבא טורקיה יותיר את השמירה על הדמוקרטיה במדינתו לממשלה שנבחרה באופן דמוקרטי", אמר נציב ההתרחבות של האיחוד האירופי, אולי רן. "זהו מקרה-מבחן בעבור הכוחות המזוינים בטורקיה, שבו יתברר האם הם מכבדים את הדמוקרטיה החילונית ואת ההסדר הצבאי-אזרחי במדינה". 

 

בתוך כך הודיע שר החוץ גול כי לא יסיר את מועמדותו לתפקיד הנשיא חרף המחאה הציבורית והפוליטית סביבו. מפלגות האופוזיציה בפרלמנט הטורקי החרימו את הסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות ביום חמישי. לבסוף זכה גול זכה ב-357 קולות, שהם עשרה פחות מהדרוש על פי חוק, ועל כן נאלץ להתמודד בסיבוב הצבעה נוסף.

 

אלא שהאופוזיציה עתרה לבית משפט בדרישה להורות על ביטול סיבוב ההצבעה השני, בטענה שמספר המצביעים היה קטן משני שליש מהצירים, כמתחייב בחוק. בית המשפט הודיע כי הפסיקה תינתן לפני הסיבוב הבא, שמתוכנן ל-2 במאי.

 

אם תתקבל עתירת האופוזיציה, ייאלץ ראש הממשלה ארדואן להכריז על בחירות כלליות. אם השופטים יתמכו בממשלה, צפוי גול לזכות בסיבוב השלישי ב-9 במאי, בו הוא נדרש לקבל רק 276 מהקולות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שסע בין הדתיים לחילונים. ההפגנה באנקרה לפני שבועיים
צילום: רויטרס
מודאג מהשחיקה בחילוניות. צבא טורקיה
צילום: איי אף פי
מומלצים