שתף קטע נבחר

התקדמות במו"מ בין האוצר להסתדרות המורים

במשרד האוצר מעריכים כי ניתן יהיה לחתום בקרוב עם הסתדרות המורים על ההסכם לרפורמה בבתי הספר היסודיים. על פי המסמך המתגבש, יורחבו סמכויות המנהלים ושכר המורים יעלה - בתמורה לעלייה בהיקף שעות העבודה. מזכ"ל הסתדרות המורים: "אנחנו קרובים לחתימה במידה מסוימת, אך ישנה עוד לא מעט עבודה"

הממונה על השכר באוצר, אלי כהן ומנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, קרובים לאשר עם הסתדרות המורים את ההסכם לרפורמה בבתי הספר היסודיים - כך מעריכים היום (א') במשרד האוצר. המשא ומתן בין הצדדים מתנהל מזה כשמונה חודשים, ועל פי ההערכות, ייחתם ההסכם תוך שבועיים. מדובר בהסכם שתקף לגבי כ-90 אלף מורים המשתייכים להסתדרות המורים.

 

המחלוקות בין הצדדים, שמונעות לפי שעה את החתימה, קשורות בהיקף שבוע העבודה. כמו כן, הצדדים טרם קיימו דיון על תנאי הגננות והמורים המועסקים במסגרת החינוך המיוחד. אף על פי שההסכם כבר נראה באופק, הצדדים מדווחים כי הרפורמה עדיין תלויה ועומדת במשא ומתן, שעשוי "להתפוצץ".

 

הרחבת סמכויות המנהלים, יותר שעות עבודה למורים

לפי ההסכם, מנהלי בתי הספר יהנו מסמכויות רבות יותר מאלה שיש בידיהם כיום, ויוכלו לפטר או להעסיק מורים חדשים ביתר קלות. כיום, תהליך הפסקת עבודתם של המורים לוקח כשנתיים, במהלכן נדרשים מנהלי בתי הספר לבחון את עבודתו של המורה בכיתה, ולהעביר בקשות ואישורים דרך ועדות מיוחדות של משרד החינוך. ואולם, ההסכם החדש ייתן למנהל סמכויות רחבות יותר, שיקצרו את התהליך הבירוקרטי וייאפשרו לפטר מורים בתוך כשנה.  

 

המורים, על פי ההסכם, יחוייבו לעבוד בין שמונה לעשר שעות נוספות מידי שבוע. בתמורה לכך, יקבלו תוספת שכר, שעשויה לראשונה לצמצם באופן משמעותי את הפער הקיים כיום בינם לבין מרצים אקדמאים בשירות המדינה. נכון להיום, שכרו של מורה עשוי להגיע עד ל-7,200 שקל, בעוד ששכר המוענק למורה אקדמאי יכול להגיע עד לעשרת אלפים שקלים וחצי.

 

כמו כן ייקבעו סולמות שכר חדשים למורים; השכר ייקבע על סמך שעות עבודה פרונטליות בכיתה ועל סמך שעות עבודה נוספות בקבוצות קטנות. כיום, מעבירים המורים בין 24 ל-25 שעות של שיעורים פרונטליים ועל פי המגעים בין הצדדים, יידרשו לעבוד בכיתות שעה נוספת מידי שבוע. פרט לכך, יתווספו עוד כמה שעות עבודה שיוקדשו לקבוצות קטנות, בהן לומדים תלמידים מתקשים או מצטיינים, ולשיחות אישיות עם התלמידים.

 

כפי שמסתמן, משכורות המורים לא יגיעו לרמה שעליה המליצה ועדת דוברת, אולם ניתן יהיה לעלות בסולם השכר במהירות רבה יותר בשנים הראשונות. שכרו של מורה מתחיל עשוי לעלות בכ-30 עד 40 אחוזים בחמש השנים הראשונות, וגורמים המעורבים בדיונים אומרים כי ניתן יהיה להגיע לשיפור משמעותי ברמת השכר בתוך 15 שנים. כל זאת, במטרה לתמרץ מורים ולתגמל אותם על עבודתם.

 

לפי ההסכם המתגבש, התוכנית תונהג בשלבים ותחול באופן שונה על המורים, בהתאם למעמדם; מורים חדשים, שיצטרפו בעתיד למערכת החינוך, ישולבו בתוכנית עם העסקתם בבתי הספר. מורים המלמדים כיום יוכלו לבחור האם להצטרף לרפורמה, ואלה שיביעו נכונות יהנו מתקופת מעבר.

  

עלותה הכוללת של הרפורמה נאמדת בכארבעה מיליארד שקלים, ויישומה יתפרש על תקופה שבין חמש לשבע שנים. המשתתפים בדיונים מקווים שניתן יהיה להתחיל ביישום כבר בשנת הלימודים הבאה, בספטמבר 2007. זאת, על אף שטרם גויסו התקציבים הנחוצים, ועדיין דרושים הליכי חקיקה ואישורי ממשלה.

 

"רצון אמיתי לשינוי" 

גורם המעורב במשא ומתן אמר כי "אנחנו קרובים יותר מאי פעם לשינוי אמיתי במבנה החינוך בישראל". גם מזכ"ל הסתדרות המורים, יוסי וסרמן, השמיע אופטימיות זהירה ואמר כי "יש סיכוי לאפשרות לחתימה. אנחנו קרובים לחתימה במידה מסוימת, אך ישנה עוד לא מעט עבודה. יש רצון גדול מצד האוצר להגיע להסכם, יותר מאשר בעבר. מצד אחד, זה עניין של שבועיים אך יש גם סיכוי שהכל יתפוצץ".

 

"אני צריך להשתכנע שזה בסדר, להביא את הפרטים בפני מוסדות ההסתדרות ולהתייעץ עם חבריי", הוסיף וסרמן. "הדברים עדיין נזילים. אמנם יש הרבה מאד הסכמות, כמו סולם שכר חדש והעלאת שכר משמעותית למורים, אך יש גם סעיפים שעוד לא הגענו להסכמה עליהם".

 

"זו פעם ראשונה ב-59 שנות המדינה שאנו מדברים על דבר שכזה מתוך רצון לא רק לשנות שכר מורים, אלא גם את תפיסת החינוך במדינת ישראל". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
הערכה אופטימית. אלי כהן
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
צילום: רחל הירש
הרבה הסכמות. וסרמן
צילום: רחל הירש
מומלצים