שתף קטע נבחר

מדריך קנייה: מחשב מותג או תואם?

שנים אחרי שחשבנו שעברו מן העולם - מחשבי המותג (עם "שם") עושים קאמבק. רק בשבוע שעבר הודיעה HP, כי תשווק בישראל מחשבים שולחניים גם לבית. האם HP, לנובו ו-Dell מציעים משהו שלא מציעים התואמים ושווה את ההוצאה הנוספת?

הוותיקים שבינינו אולי עוד זוכרים את הימים בהם PC היה המחשב של IBM וה"תואמים" היו מחשבים של חברות צעירות וזריזות, כמו Compaq ומאוחר יותר Dell ו־‭,HP‬ שהציעו טכנולוגיה דומה בחצי המחיר.

 

בשנות התשעים הפכו החברות ה"צעירות" הללו לענקי התעשייה. תואמים היו עתה מחשבים מהרכבה מקומית, שהתבססו על חלקים שהגיעו מהמזרח הרחוק. הם נחשבו פחות אמינים ואיכותיים, אבל היו זולים יותר. הקונים הצביעו בארנקים: בישראל, כמו ברוב מדינות אירופה ובשונה מארה"ב, המחשבים הנפוצים ביותר עד היום הם מחשבים שולחניים של יצרנים מקומיים, כלומר הורכבו בארץ.

 

בשוקי המחשוב הנייד, לעומת זאת, המותגים הגדולים עדיין שולטים ביד רמה. גם המגזר העסקי רוכש בעיקר מחשבי מותג, ניידים או שולחניים. אבל במשקי הבית השאלה אם לקנות "מותג או תואם" לא נשמעה כבר שנים. האם זה הולך להשתנות?

 

המהלך של HP

בשבוע שעבר הודיעה HP כי היא עומדת לשווק מחשבים שולחניים למשקי הבית בישראל. המהלך הזה, שממשיך מהלכים דומים באירופה ובארה"ב, עשוי לחולל שינוי מרחיק לכת בהרגלי הקנייה של משתמשי המחשב בארץ.

 

זוהי דוגמה מובהקת למגמה המשותפת במידה זו או אחרת לכל היצרנים הגדולים. המגזר העסקי האמריקאי

הוא עדיין צרכן המחשוב הגדול בעולם, אבל התחרות עליו גדולה מאוד. באזורים אחרים של העולם הביקוש למחשבים אישיים צומח מהר יותר, ויש יותר מקום לגדול – בעיקר כשמוכרים אותם למשקי הבית שהתרגלו לתואמים.

 

אצל ספקים מתמחים בארץ אפשר היה תמיד לקנות מחשבים שולחניים של ‭,HP‬ של Dell ושל חברות נוספות. אולם החידוש העיקרי במהלך המתוקשר של HP (ואפשר להעריך בזהירות שנראה מהלכים דומים לו מחברות נוספות) הוא שנוכל עכשיו למצוא את מחשבי המותג לא רק בשולי השוק – בחנויות שאולי לא שמענו את שמן – אלא גם ברשתות גדולות כמו אופיס דיפו, באג, מגה וקרביץ.

 

על ההבדלים

עד כמה שונים מחשבי המותג ממחשבים שמרכיבים ספקי החומרה המקומיים? תלוי למה משווים. רוב החלקים המורכבים במחשב חדש מגיעים, פחות או יותר, מאותם יצרנים, בלי קשר לשם שמודפס עליהם.

 

ישנם אמנם הבדלים הקשורים לאיכות השילוב בין החלקים הספציפיים המשמשים במחשב מסויים, ובזה היצרנים הגדולים טוענים שיש להם יתרון. מצד שני, הניסיון הישראלי מלמד, שמערכת יחסים עם חברה גדולה עלולה להיות מתסכלת ומרגיזה לא פחות מאשר עם חנות שכונתית – אפילו אם מדובר בנציגה מקומית של חברה אמריקאית, שבארה"ב השירות שלה נחשב מצויין.

 

יש ספקי חומרה ותיקים ואמינים, שיודעים להרכיב מחשבים איכותיים, ומעניקים שירות טוב גם אם הם לא עורכים למחשבים שלהם "מבחני איכות מחמירים" כמו שהחברות האמריקאיות טוענות שהן עושות. הבעיה היא שיש סיכוי גדול יותר שהם יפשטו רגל במהלך תקופת האחריות שנתנו לכם, מאשר הסיכוי שזה יקרה ל־‭,HP‬ ל-Dell או ללנובו.

 

הלוח האנונימי

קיים גם מגזר אפור של ספקי חומרה, המשתמשים בחלקים ממקורות מפוקפקים – מה שעלול לפגוע, בין השאר, באחריות שמקבל הלקוח. למרבה הצער, פה ושם קיימים עדיין ספקי חומרה ישראלים, שהמחשבים שלהם כוללים חלקים מחודשים ‭,(Refurbished)‬ לוחות ורכיבי זיכרון אנונימיים, מארזים ומאווררים מאיכות ירודה וחלקים בעייתיים אחרים.

 

הניסיון מלמד, שהמשתמשים הישראלים אוהבים מותגים (לפחות כשמדובר במוצרי חשמל‭,(‬ וליצרנים גדולים יש את היכולת, לפחות התיאורטית, לספק מוצרים אמינים יותר ושירות טוב יותר.

 

מחיר המותג

מחשבי המותג עולים יותר, אבל עד כמה? כדי לענות על השאלה הזו אספנו נתונים של כמה תצורות מחשב פופולריות והשווינו (המחירים לא כוללים מסכים‭.(‬

 

  • מחשב ‭,Lenovo ThinkCenter M55e‬ מבוסס פנטיום D עם לוח־אם ‭i945‬ וזיכרון בנפח 512 מ"ב – עולה אצל ספקים מקומיים כ־‭2,500‬ שקלים. מחשב תואם, בקונפיגורציה דומה, יעלה לכם ברשתות השיווק הגדולות ואצל ספקי חומרה "איכותיים" ‭1,900‬־‭2,300‬ שקלים. אצל ספקי החומרה הזולים ביותר הוא יעלה לכם פחות: ‭1,500‬ שקלים בקירוב.

 

  • מחשב ‭Dell OptiPlex GX745‬ עם מעבד ‭Core 2 Duo‬ לוח־אם ‭Q965‬ זיכרון בנפח 1 גיגה, דיסק בנפח 160 גיגה, צורב DVD וחלונות XP בגירסת ‭,Professional‬ עולה אצל ספקים מקומיים החל מ־‭4,500‬ שקלים לערך. ברשתות השיווק ואצל הספקים המתמחים תשלמו על מחשב תואם בעל מפרט דומה בין ‭4,000‬ ל־‭5,000‬ שקל. אצל ספקי החומרה הזולים הוא יעלה לכם קצת פחות מ־‭3,500‬ שקלים.

 

אלו רק שתי דוגמאות, אבל הן די משקפות את המציאות. אספנו נתונים על מחשבים נוספים וערכנו השוואות נוספות והתוצאות די חוזרות על עצמן (לא התייחסנו כאן לכל הרכיבים, אבל ההשוואה מדוייקת‭.(‬

 

ההבדל בתמורה: שירות

ובכל זאת, יש הבדלים בתמורה, שקשה להעריך אותם מהנתונים היבשים. למשל, המחשב של דל מגיע עם שלוש שנות אחריות, כולל איסוף מבית הלקוח במקרה של תקלה. המחשבים התואמים ברשתות מציעים לעתים שנת אחריות אחת בלבד, אף שעל רוב החלקים יש אחריות לשלוש שנים מצד יצרני החלקים (אפשר לממש אותה בנפרד, ישירות מול הספקים המקומיים ולעיתים מול הרשת‭.(‬

 

ההשוואה שלנו גם לא כללה התייחסות לגורמים כמו המארז, ספק הכוח של המחשב, המאווררים, המקלדת והעכבר. אלו חלקים שקל להתייחס אליהם כמובנים מאליהם, אבל ההבדלים ביניהם עשויים להיות משמעותיים מאוד ולהשפיע גם על חוויית השימוש וגם על תוחלת החיים של המחשב.

 

רק לשם דוגמה: חלק ממחשבי המותג מגיעים עם עכברים ומקלדות OEM של Logitech או מיקרוסופט, עם הלוגו של יצרן המחשב. אלו חלקים שמחירי השוק שלהם גבוהים באופן רגיל פי חמישה לפחות, מאלו שתקבלו מספקי החומרה הזולים.

 

סיכום: למי זה כדאי?

ברור במי מחשבי המותג לא מתחרים: אצל ספקי החומרה הזולים תמיד תשלמו פחות. הם מנצחים בכל השוואה. הספקים המתמחים, כמו שכבר סיכמנו, עשויים להציע לכם מחשב איכותי לא פחות ואולי אפילו יותר, במחיר נמוך ממחשבי המותג. ברשתות, לעומת זאת, תשלמו כיום על מחשבים מהרכבה מקומית סכום די דומה למה שיעלה לכם מחשב מותג.

 

עוד נקודה למחשבה: את רוב מחשבי המותג אי אפשר לרכוש ללא מערכת הפעלה, ובחלק מהמקרים רק עם

Windows Vista – לא בדיוק הבחירה הראשונה של המשתמש הישראלי, שלרוב יעדיף את המחשב שלו עם XP או בלי מערכת הפעלה בכלל.

 

במילים אחרות: למחשבי המותג לא צפויה פופולריות גדולה בקרב מקצועני המחשוב או חובבי הדילים הלוהטים. הם מיועדים ללקוחות שמוכנים לשלם קצת יותר ורוצים תמורה בדמות פתרון מלא: מחשב מוכן לשימוש, עם מערכת הפעלה מותקנת מראש, ותמיכה ואחריות עד הבית.

 

כניסת מחשבי המותג לרשתות צפויה להגביר את התחרות, להוזיל את מחירי המותגים המקומיים, וכנראה גם לגרום לספקי חומרה קטנים ובינוניים להשקיע יותר בשירות. בסופו של יום - רע לא יכול לצאת מזה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים