שתף קטע נבחר

האוצר: הצמיחה ב-2007 - 5%; האבטלה - 7.4%

מחקר כלכלי של האוצר צופה עלייה בשכר הריאלי, שתגדיל את הצריכה הפרטית והציבורית, ואינפלציה של 1% ב-2007 למרות ירידה במדד בחודשיים הראשונים של השנה

מחקר כלכלי של האוצר מעריך הבוקר כי שיעור הצמיחה ב-2007 יעמוד על 5% בתוצר ועל כ-5.6% בתוצר העסקי. זאת בהנחה שלא תחול הרעה משמעותית במצב הביטחוני.

 

ההערכה האופטימית מתבססת על המשך מגמת הצמיחה המהירה בסוף 2006 (שעמדה על 5.1% תוצר ו-6.4% בתוצר העסקי) וברבעון הראשון השנה. היא נסמכת על מגמות הכלכלה העולמית והביקושים המקומיים שנתמכים בעליית השכר הריאלי, הגידול בתעסוקה, הירידה באבטלה והריבית הריאלית הנמוכה יחסית.

 

המחקר מדגיש כי המשך הגידול בצמיחה בטווח קצר מותנה בהמשך מגמת הצמיחה בעולם והרכבה, ובגורמים מקומיים כמו ניהול מדיניות פיסקאלית אחראית ומידת ריסון המדיניות המוניטרית שישפיעו על הביקושים ועל היצוא. כל זה בנוסף ליציבות הביטחונית.

 

על הצמיחה בעולם מאיימים סיכונים משמעותיים שנובעים בעיקר מחוסר האיזון בכלכלה האמריקנית (גירעון תקציבי גבוה ושיעור חיסכון שלילי של משקי הבית), והחולשה בשוק הנדל"ן אשר עלולה להשפיע על הצריכה הפרטית שם. הערכת החזאים היא ל"נחיתה רכה" של המשק האמריקני לשיעור צמיחה של 2.3% בלבד.

 

"האינפלציה ב-2007 - עד 1% בלבד" 

תחזית האינפלציה של האוצר ל-2007 היא עד 1% בלבד, למרות הירידה במדד המחירים בחודשיים הראשונים בהשפעת ייסוף השקל, ירידת מחירי הדלק וגורמים עונתיים. ההנחה היא שמוצתה ברובה השפעת הגורמים לירידת המחירים, והביקושים המקומיים עשויים לתרום להגברת הלחצים האינפלציוניים בהמשך השנה.

 

להערכת האוצר, צפוי גידול של כ-2.8% בשכר הריאלי (גבוה מעט לעומת 2006) לאור הירידה באבטלה, הגידול בפריון, העלייה בשכר המינימום, והגידול במספר המשרות המלאות. התעסוקה תגדל ב-3.3% והאבטלה תעמוד על 7.4%. עם זאת העלייה בשיעור המשתתפים במעגל העבודה מתונה יותר עד 55.8% לעומת 55.6% ב-2006, גם עקב דחיית גיל הפרישה והעלייה ברמת ההשכלה של הצעירים שמחליפים את המבוגרים הפורשים. קיצוץ הקצבאות ומספר העובדים הזרים ישפיעו פחות לעומת שנים קודמות.

 

הצריכה הפרטית תעלה

העלייה בשכר הריאלי תגדיל את הצריכה הפרטית ב-4.9%, גם הודות לרפורמה במס והגידול בתיק הנכסים של הציבור. הצריכה הציבורית תגדל ב-2.9% כולל ההוצאה המוגדלת לביטחון בעקבות המלחמה. זאת במסגרת המגבלה החד-פעמית שהעלתה את תקרת הגידול השנתי מ-1.7% עד 3.3% למימון הוצאות המלחמה ושיקום הצפון.

 

ההשקעה בנכסים קבועים צפויה לגדול ב-9.5% כתוצאה מהתבססות קצב הצמיחה, המשך רווחיות החברות, הירידה בריביות הריאליות לטווח ארוך והגידול ביבוא מורי השקעה וחומרי גלם. ההשקעות בבנייה למגורים גם הן יגדלו אבל בקצב נמוך יחסית על רקע הגידול הצפוי בביקושים לדירות באזורי ת"א והמרכז והירידה במלאי הדירות הפנויות.

 

יצוא הסחורות והשירותים יגדל ל-5.1% (או 7.4% ללא יהלומים). הערכה זו משקפת את הציפיות להמשך התרחבות בסחר העולמי, הצמיחה בעולם בכלל, המשך צמיחת ההי-טק וההתאוששות בענף התיירות. השפעה מקזזת צפויה מהתיסוף הריאלי של השקל ב-2006 וההאטה בצמיחה העולמית. ביבוא צפויה עלייה של 4.9% שמבטאת גידול צפוי ביבוא חומרי גלם ומוצרי צריכה עקב התחזקות השקל מוטל המטבעות האחרים.

 

הערכת האוצר היא שבנסיבות אלה החוב הציבורי צפוי לרדת ל-84% תוצר לעומת הרמה הנוכחית של 88% (כולל תקבולי הפרטת בז"ן). הכל כאמור בהנחה שהגירעון יעמוד על 1.5%, באמצע היעד, והצמיחה תגיע ל-5%.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
ניילון איטום מלחמה קניות
צילום: צביקה טישלר
לשכת תעסוקה שירות תעסוקה עבודה אבטלה מובטלים ירושלים
צילום: עמית שאבי
מומלצים