שתף קטע נבחר

הסטודנטים החליטו בדיון לילי: ממשיכים לשבות

נציגי הסטודנטים באוניברסיטאות התכנסו הלילה לישיבה דרמטית וסוערת במכללה למינהל בראשון לציון, ובסופה החליטו לדחות את ההסכם שהציע ראש הממשלה. מאות סטודנטים התכנסו באוניברסיטת בן-גוריון כדי למנוע מיו"ר האגודה לקבל את הסכם הפשרה של ראש הממשלה. ארגון הסטודנטים במכללות דחה את ההסכם

השביתה נמשכת: אחרי כמעט חמש שעות של דיונים סוערים, החליטו הלילה (יום ג') הסטודנטים לדחות את הסכם הפשרה שהציע ראש הממשלה, אהוד אולמרט, והם ימשיכו לשבות זה היום ה-25 ברציפות. נשיאות התאחדות הסטודנטים הארצית, גוף המורכב מיושבי ראש של אגודות באוניברסיטאות ובמכללות, התכנסה במכללה למינהל בראשון לציון. בסוף הישיבה התקבלה החלטה נגד ההסכם כמעט פה אחד, למעט נציג הטכניון שהצביע בעד ההסכם.

 

בהודעה הרשמית, נמסר כי "הוחלט לדחות על הסף את טיוטת ההסכם שהוצעה על-ידי הממשלה ולהמשיך מאוחדים בשביתה של כלל המוסדות להשכלה גבוהה בארץ. ניסיון הפרד ומשול של ממשלת אולמרט לא צלח הלילה ולא יצלח".


התכנסות הסטודנטים בב"ש, הלילה. קרעו את ההסכם (צילום: אבישי צור)

 

סטודנטים דיווחו ל-ynet כי במהלך הדיון הלילי, קרעו כמה מראשי האגודות לגזרים את ההסכם שהציעה לשכת ראש הממשלה. מחוץ לבניין הפגינו סטודנטים, בניסיון לשכנע את ראשי האגודות לא לקבל את ההסכם. סטודנטים כמה מנציגיהם הביאו פיצות לישיבת ראשי אגודות הסטודנטים במכללה למנהל, כפי שעשתה שרה נתניהו במאבק הסטודנטים ב-98'. 

 

בשעות הלילה התקיימה ישיבה פתוחה וסוערת בהשתתפות מאות סטודנטים בבית הסטודנט באוניברסיטת בן-גוריון בבאר שבע. הם ניסו וגם הצליחו למנוע מיו"ר האגודה, איילת יוחנן, להסכים להצעת ראש הממשלה. בסופו של דבר דחתה מועצת הסטודנטים באוניברסיטה את ההסכם. מנגד, הסטודנטים במכללה האקדמית תל-אביב-יפו הודיעו שישברו שביתה ויחזרו ללימודים בבוקר.  


ישיבת הסטודנטים הלילה בראשון לציון (צילום: אבי מועלם) 

 

מוקדם יותר החליט ארגון הסטודנטים במכללות לדחות את ההסכם. במכתב תגובה ששיגר יו"ר הארגון, איתי ברדה, לראש הממשלה בשם הסטודנטים, כתב: "בידינו ההגיון הבריא להבין כי המנגנונים שברצונך להפעיל על מערכת ההשכלה הגבוהה יובילו למשבר ולהידרדרות קשה במערכת, ואיתה את האומה כולה. מר אולמרט, אתה אולי לא תהיה פה כשאנו נצטרך להתמודד עם השלכות המהלכים הכושלים וחסרי האחריות. אהוד, הארץ לא תשקוט עד שתמצא פתרון הולם. אנו מעדיפים למות על הרגליים מאשר לחיות על הברכיים".

 

על-פי ההצעה החדשה, שכר הלימוד לא יעלה בשנת הלימודים הבאה. גם מי שיחל את לימודיו בשנה הבאה, יזכה בהקפאה של התשלומים לאוניברסיטאות. בשנה שלאחר מכן (תשס"ט), תחול הרפורמה של ועדת שוחט על סטודנטים חדשים ועל סטודנטים שהחלו את לימודיהם בתשס"ח. האחרונים יהיו זכאים להפחתה חד-פעמית של שלושה אחוזים בגובה שכר הלימוד עם הצטרפותם לרפורמה. 

 

מתארגנת הפגנה נגדית 

החשש מאיבוד הסמסטר, איומי ועד ראשי האוניברסיטאות, הזמן הממושך והתנגדות אידיאולוגית ליעדי השביתה יצרו אופוזיציה לשביתה. דוד ברנן, סטודנט ממכללת ספיר שבנגב, מארגן הפגנה בשעה 16:00 ברחבת מוזיאון תל-אביב: "אני קורא לכל הסטודנטים שרוצים להביע מחאה על סתימת הפיות להגיע בהמוניהם".

 

לדבריו, "פעולות ארגון והתאחדות הסטודנטים זו בריונות לשמה. ניסינו למחות על ידי כניסה לקמפוסים אבל גם זאת מונעים מאיתנו". ברנן מוחה על כך שהשביתה סקטוריאלית ולא בעלת מסר חברתי גדדול יותר - "אם השביתה היתה בתחום חברתי כללי ולא רק על שכר לימוד אז היתה חשיבות רבה יותר בעיני. אנו הסטודנטים אמורים להוות את עמוד השידרה העתידי במדינה ולכן להילחם רק על שכר לימוד ובאופן סקטוריאלי זה פסול בעיני"

 

"בעבר קיימנו הפגנה בספיר, שבה ביקשנו סולידריות סטודנטיאלית. ביקשנו מ-250 אלף הסטודנטים לבוא ולתמוך בנו בהפגנה נגד המשך ירי הקסאמים. בפועל, כל מי שהגיע זה רק מהמכללה שלנו. מדוע אז לא הגיעו מהתאחדות וארגון הסטודנטים? צריך לחכות לפרסום ועדת שוחט ולראות מה יהיו התוצאות וההמלצות לממשלה, לאחר מכן נוכל לצאת למאבק צודק יותר מוחץ יותר וסוחף יותר, מדוע אנו פוגעים באקדמיה ובסטודנטים כאשר אין לנו אסמכתא ודאית לפגיעה בנו? ייתכן שמסקנותיה של ועדת שוחט דווקא ייטיבו עם ההשכלה הגבוהה".

פורסם לראשונה 08/05/2007 00:03

 

בהכנת הידיעה סייעה ענת ברשקובסקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת הסטודנטים מול בית רה"מ
צילום: גיל יוחנן
ישיבה לילית בבן-גוריון
צילום: אליעד
איתי שונשיין
צילום: ירון ברנר
מומלצים