שתף קטע נבחר

בנק ישראל: בארץ משלמים פחות מס מאשר באיחוד האירופי

במחלקת המחקר בבנק מסבירים כי בשנים האחרונות ירד המיסוי על השכר בישראל, בעוד שבמדינות המפותחות ובאיחוד האירופי הוא עלה. עוד מתברר כי 75% מהמשפחות עם ילדים לא מנצלות את מלוא הטבת המס בגין הילדים, וכשני שלישים אינן מנצלות אפילו חלק מההטבה

שיעור המס הממוצע על השכר בישראל נמוך מהשיעורים המקבילים בבמדינות המפותחות ובמדינות האיחוד האירופי. ממחקר שערך ד"ר עדי ברנדר ממחלקת המחקר בבנק ישראל עולה כי בשלוש השנים האחרונות ירד שיעור המס הממוצע על השכר בישראל ברוב רמות ההכנסה, בעוד שבמדינות המפותחות הוא עלה. כתוצאה מכך הפכו שיעורי המס בישראל לנמוכים עוד יותר מבעבר בהשוואה לרמה הנפוצה במדינות אלה.

  

ברמות השכר שעד פי 1.33 מהתוצר לנפש (כ-10,000 שקל לחודש בישראל), שבהן מצויים כ-80% מהעובדים בישראל, שיעור המס הממוצע בישראל נמוך מאשר ברוב המכריע של המדינות המפותחות. ברמות השכר שבין פי 1.33 לפי 4 מהתוצר לנפש (10,000-30,000 שקל לחודש), בהן מצויים כ-18% מהעובדים בישראל, שיעור המס הממוצע בישראל דומה לחציון של מדינות אלה. לעומת זאת עבור 2% מהעובדים המצויים ברמות השכר הגבוהות ביותר שיעור המס בישראל גבוה לעומת המדינות המפותחות.

  

בהשוואה למקובל במדינות המפותחות, מערכת המס בישראל היא פרוגרסיבית: סף המס גבוה ושיעורי המס השוליים עולים בתלילות ברמות ההכנסה הבינוניות. עם זאת, גם ברמות ההכנסה הבינוניות והגבוהות שיעור המס השולי בישראל אינו חריג.

 

הטבות מס להורים לילדים, שמשקלן גדול בעיקר ברמות ההכנסה הנמוכות, ניתנות בישראל רק באמצעות זיכויי מס לאם – תופעה שאין דומה לה במדינות המפותחות. כתוצאה מכך, 75% מהמשפחות עם ילדים אינן מנצלות את מלוא הטבת המס בגין הילדים, וכשני שלישים אינן מנצלות אפילו חלק ממנה. לעומת זאת, במדינות המפותחות אחוז ניכר מההורים העובדים נהנים מהטבת מס משמעותית.

  

לא מתחשבים במצבם המשפחתי של הנישומים

עוד עולה מהשוואה זו, כי מערכת מס ההכנסה בישראל שונה ממרבית המדינות המפותחות, בכך שאינה מתחשבת כמעט במצבם המשפחתי של הנישומים. כמעט בכל המדינות המפותחות (למעט פינלנד, הונגריה, פולין, תורכיה ושבדיה) נהוגות הטבות מס להורים לילדים, שהיקפן מגיע בממוצע כמעט ל-10% מהשכר ברמות ההכנסה הנמוכות.

 

בישראל, לעומת זאת, הטבות אלה ניתנות רק לנשים עובדות - נוהג שלא נמצא דומה לו במדינות שנכללו בהשוואה. מכיוון שרק 60% מהאימהות בישראל עובדות, ומתוכן רק 56% מגיעות לסף המס לאחר שמתחשבים בנקודות הזיכוי האישיות, הטבות אלה משפיעות רק על כשליש מהמשפחות שבהן יש ילדים. יתר על כן, רק בכ-70% מבין המשפחות הנהנות מהטבות המס - בעיקר במשפחות עם ילד אחד או שניים - מגיעות הנשים לרמת הכנסה המאפשרת לנצל אותן במלואן. עקב כך רק רבע מכלל המשפחות עם ילדים בישראל מנצלות את מלוא הטבות המס בגינם.

 

במחלקת המחקר מסבירים כי מאפייני מערכת המס בישראל - סף מס גבוה ועלייה תלולה יחסית של שיעורי המס השוליים - מעודדים כניסה לתעסוקה, אך מקטינים את התמריץ להגדלת היקף התעסוקה ולהשקעת מאמץ בשיפור השכר, בעיקר ברמות ההכנסה הבינוניות-גבוהות שמעל 10,000 שקל לחודש. העובדים ברמות שכר אלה גם נהנו יחסית פחות מהפחתות שיעורי המס בשנים האחרונות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלעד קוולרצ'יק
משלמים פחות מס
צילום: גלעד קוולרצ'יק
מומלצים