שתף קטע נבחר

'עורבים תקפו את הכלבה כמו בסרט של היצ'קוק'

אזרחים רבים במרכז הארץ התלוננו לאחרונה על תקיפות אימתניות של להקות עורבים. הסיבה: גוזלי העורבים בוקעים בעונה זו והוריהם מספקים להם הגנה בלתי מתפשרת. מומחי צפרות מזהירים: "כשהציפור הזו מזהה סכנה לגוזליה - רצוי להתרחק"

"עוף גוזל - גירסת אלפרד היצ'קוק". תקופת בקיעת גוזלי העורבים בחודשי האביב הביאה עמה בשבועות האחרונים מפגשים לא נעימים של אזרחים עם הציפורים האפורות-שחורות. הגוזלים, המנסים לראשונה לעוף, זוכים להגנה תקיפה מצד הוריהם, שתוקפים עוברי אורח הנתפסים כמאיימים. מומחים לצפרות ממליצים להימנע ככל שניתן ממגע עם גוזלי העורבים.

 

העורב הוא עוף גדול מסדרת ציפורי השיר. צבע גופו אפור או שחור, הוא משמיע קול צורמני ונחשב לאוכל-כל. העורב נחשב לעוף אינטליגנטי מאד, בעל זיכרון טוב ויודע לזהות אדם שהזיק לו. זכרונו של העורב ותוקפנותו הונצחו בסרט האימה הקלאסי "הציפורים" של אלפרד היצ'קוק, המגולל מתקפת ציפורים אכזרית על עיירה.

 

בימים האחרונים התקבלו במוקדים העירוניים במרכז הארץ תלונות רבות של אזרחים על תקיפות של להקות העורבים. במוקד עיריית תל אביב דיווחו תושבים כי עורבים המגוננים על גוזליהם, תוקפים את כל מי שנמצא בקרבתם. בעיריית תל אביב הפיצו לאחרונה הנחיות בנושא לתושבים, שהוכנו על ידי הווטרינר העירוני.

 

עופרה רפאלי, תושבת כרכור, "זכתה" לפני מספר ימים לביקור מאיים שכזה, לאחר ששני גוזלי עורבים נפלו מהקן אל חצר ביתה, בעת "שיעור ראשון כושל בתעופה", כדבריה. כלבת המשפחה, ששהתה בחצר, ניסתה לטרוף את הגוזלים שהסתובבו פצועים ליד הבית, אלא שאז נכנסו לתמונה העורבים הבוגרים.

 

"העורבים צווחו, צללו ותקפו"

"חזרתי הביתה וראיתי את הכלבה עם גוזל בפיה, ועוד גוזל מהלך בכניסה לבית", מספרת עופרה. "מעל הכלבה התעופפו ארבעה עורבים בוגרים שצווחו צווחות איומות וצללו עליה, תוך שהם מנקרים את גופה, ממש כמו בסרט של היצ'קוק. הצלחתי לשחרר את הגוזל מהפה של הכלבה, הכנסתי אותה הביתה והתקשרתי למוקד העירוני לבקש עזרה".

 

לאחר שנציגי המוקד הסבירו כי אין באפשרותם לעשות דבר בנושא, החליטה עופרה לקחת יוזמה: "יצאתי עם מטאטא ביד והוצאתי בקושי את הגוזלים משטח החצר לשטח פתוח ליד הבית, כשכל הזמן אני מנופפת במטאטא כדי להרחיק את העורבים שניסו לפגוע גם בי". לדבריה, תוך זמן קצר הגיעו למקום עורבים נוספים לעזרה. במשך כמה ימים ישבו העורבים על גג הבית, צווחים ומאיימים, עד שעזבו את המקום.

 

דוד גלזנר, מנהל מרכז הצפרות בכפר רופין, מסביר שבימים אלה של האביב הופכים הגוזלים לגדולים דיים כדי לנסות את מזלם בתעופה. לא פעם מסתיימים הניסיונות הללו בנפילה על הקרקע, ואז העורבים הבוגרים נכנסים לפעולה: "ההורים שומרים עליהם ואם אדם ניגש לגוזל שנפל ונפגע או אפילו עובר לידו, העורב מקשר בין האדם לפגיעה בגוזל וינסה לפגוע במי שיעבור במקום. זהו אינסטינקט אימהי, שבזכותו העורבים שורדים".

 

דן אלון, מנהל מרכז הצפרות הישראלי, מוסיף: "זוהי ציפור שלא מתנהגת יפה, בלשון המעטה. כשהיא מזהה סכנה לגוזליה - רצוי שלא לבוא עמה במגע". אלון מסביר כי "היצר האנושי לאסוף גוזל ולטפל בו אינו מומלץ כשמדובר בעורבים. הגוזלים נופלים מהקן וזה טבעי, חלקם ישרדו וחלקם לא. אם בשטחו של אדם ישנו גוזל עורבים, מוטב אם ימנע מלהתקרב, מלעצור לידו ואפילו מלהסתכל עליו. כמה שפחות זיקה אל הגוזל - יותר טוב".

 

אלון ממליץ לאזרחים שנתקלו בגוזלי עורבים בקרבת ביתם וחוששים מתגובתם של העורבים הבוגרים ליצור קשר עם נציגי רשות הטבע והגנים, שיסייעו לפנות את הגוזלים ולהרחיק את להקות העורבים.

 

מומחי הצפרות מציינים כי האביב הוא גם תקופת הקינון של סיסי הערים - ציפור החיה בלהקות, ומנהלת את כל חייה באוויר, למעט עצירות למנוחה בקן. סיס הערים ידוע בצווחותיו ובימים אלה מצויות להקות רבות של סיסי הערים בישראל. אלון מרגיע את תושבי המרכז, הסובלים מהמטרד המרעיש, גם במקרה זה: "נכון שהם צווחים נורא חזק אבל זה היופי של הטבע. הציפורים מתקשרות בינן לבין עצמן באמצעות הצווחות וזו חוויה גדולה. הציבור לא צריך להתרגש מזה יותר מדי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עורב. לא לגעת בגוזלים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
דן אלון. "העורב לא מתנהג יפה"
צילום: הגר אלון
מומלצים