שתף קטע נבחר
 

דו"ח: 15 אלף עובדים זרים מועסקים בנחיתות וניצול

מוקד הסיוע לעובדים זרים וקו לעובד: למרות השינוי שחל ב-2005 בשיטת העסקתם, העובדים הזרים בתחום הבניין עדיין מנוצלים, מרוויחים פחות וזכויותיהם הסוציאליות לא נשמרות

15 אלף עובדי בניין סיניים מועסקים בישראל במצב של נחיתות, המאפשר את ניצולם. כך עולה ממצאי דו"ח שמפרסמים הערב (א') מוקד הסיוע לעובדים זרים וקו לעובד.

 

החל מהמחצית השנייה של 2005 נהוגה בישראל שיטת העסקה חדשה בענף הבניין, במסגרתה העובדים מועסקים על ידי תאגידי כוח אדם שמקבלים היתר מהמדינה (ואינם כבולים עוד למעסיק ספציפי), מה שאמור לכאורה להיטיב עם זכויותיהם ולאפשר להם יכולת ניוד בין המעסיקים השונים. למרות זאת, עולה מהדו"ח כי גם בשיטת ההעסקה החדשה קיימים פערי כוחות עצומים בין המעסיק לעובד והיא מותירה את העובד הזר במצב של נחיתות, המאפשר פגיעה בזכויותיו.  

 

לדוגמה, נקבע במסגרת שיטת ההעסקה החדשה כי עובד רשאי להחליף את התאגיד המעסיק אותו אם הממונה על זכויות העובדים במשרד התמ"ת מצאה כי זכויותיו הופרו על ידי התאגיד ואישרה את ההחלפה. אך מתברר כי הממונה שאיננה דוברת סינית ואיננה מעסיקה מתורגמנית לא מסוגלת לתקשר עם העובדים ברמה המינימלית ולדאוג להגנה על זכויותיהם.

 

מרוויחים פחות משכר המינימום

שכרם של עובדי בניין זרים עומד על ממוצע של 87% משכר המינימום הנהוג במשק (4,650 שקל, לעומת שכר מינימום של 5,358 שקלים לעובד אותן מספר שעות ממוצע). מדובר אמנם בעלייה בשכר לעומת שנים קודמות, אך העובדים הם אלה שמסבסדים אותה באמצעות דמי התיווך המוגדלים שהם משלמים עובר להגעתם לישראל (עובד המעוניין לעבוד בישראל נאלץ לשלם לחברות כח אדם בסין וישראל סכום ממוצע של למעלה מ-69 אלף שקל).

 

המרוויחה העיקרית מהמצב החדש, כך נטען, היא המדינה שנכון לסוף חודש אוגוסט 2006 הרוויחה למעלה מ-191 מיליון שקל מההסדר. 

 

זאת ועוד, כנגד 70% מהתאגידים המעסיקים עובדי בניין הוגשו בשנה וחצי האחרונות 218 תלונות על הפרות חוקי עבודה, על כאשר על 6 מתוכם כבר הוטלו סנקציות כבדות על ידי משרד התמ"ת. בנוסף, 14% מן העובדים דיווחו כי לא קיבלו תלושי שכר, ו-43% לא קיבלו כרטיסי נוכחות מן המעסיק.

 

אגוד לשכות המסחר: מצב העובדים טוב בהרבה

מאגוד לשכות המסחר נמסר בתגובה: "האמור בדו"ח  אינו מבוסס ומהווה השמצה של ענף שלם הפועל באופן לגיטימי וחוקי ונתון לפיקוח הדוק של הרשויות. כלל מכסת העובדים הזרים בענף הבניין, אשר אושרה על ידי הממשלה לתקופה שעד אוקטובר 2007, הינה 15 אלף עובדים בסך הכל, כשבפועל מספר העובדים הזרים הנמצאים בארץ נמוך בהרבה ועומד לפי נתוני משרד התמ"ת על 7,500 עובדים בלבד".

 

"לגופו של עניין – שכרם ותנאי עבודתם של עובדי הבניין הזרים נקבעו והוסדרו בנהלים שקבע משרד התמ"ת. שכרם גבוה משכר המינימום והם נהנים מהטבות מפליגות שונות שעובדים ישראליים אינם זוכים להן. כל תאגיד מחוייב למסור לכל עובד זכותון, המפרט בשפתו של העובד את זכויות העבודה שלו". למיטב ידיעתנו, אומרים באגוד לשכות המסחר "הרוב המכריע של העובדים קיבל את הזכותון האמור והמציאות הוכיחה מעל לכל ספק כי העובדים הזרים מודעים לזכויותיהם היטב".

 

עוד אומרים באגוד לשכות המסחר כי "תדמיתו של הענף בקרב הציבור שלילית והענף נתפס כמי שפוגע בזכויות העובדים הזרים, שעה שהמצב שונה בתכלית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ו קוט
עובדים זרים, בבניין המצב עדיין עגום
צילום: ג'ו קוט
מומלצים