שתף קטע נבחר

ייסורי בל"ל

במקום עוד מכרז מקולל, תוציאו את הבנק לדרך חדשה - בבורסה ישראלית

לבנקים מסוימים פשוט אין מזל. הסתכלו למשל על בנק לאומי: כבר עשור וחצי מנסה ממשלת ישראל להפריט אותו, ואין הדבר עולה בידיה. כל הבנקים המולאמים כבר נמכרו לבעלי הון פרטיים, מלבד לאומי. כשהניסיונות הקודמים למצוא קונה מכובד לגרעין השליטה שלו כשלו, הוקמה לפני חמש שנים ועדה מיוחדת בראשות מנכ"ל האוצר דאז, אוהד מראני. "ועדת מראני" המליצה, בכפוף למגבלות מחמירות מאוד וחקיקה חדשה, למכור את מניותיה של המדינה בבנק לאומי בבורסה לכל המרבה במחיר. אף שהחקיקה לפי המלצות מראני אושרה בכנסת, היא לא יושמה: השר התחלף, המנכ"ל התחלף, החשב הכללי התחלף. החשב החדש, ד"ר ירון זליכה, חלם לחלק חינם את מניות הממשלה בבל"ל לכל תושבי ישראל; הן ממילא שלהם, הסביר. אף שהוכנה חקיקה מפורטת לביצוע המהלך המהפכני, הכוונה נגנזה ברגע אחרון. חזרנו למשבצת הראשונה, כלומר: למכירת גרעין שליטה במכרז.

 

והמכרז התקיים - במזל ביש, כמובן. לכאורה קיבלה המדינה המון כסף תמורת מניותיה, אבל בפועל לא קיבלה עדיין כמעט כלום. הצילומים עם השיק מקרטון תיעדו חגיגה מבוימת: מהלך המכרז נחקר כעת על-ידי הפרקליטות, אחר שהחומר המחשיד ביחס לתפקידו של שר האוצר בפועל בעת המכרז, אהוד אולמרט, נבדק במשרד מבקר המדינה. לא נעים. תוצאותיו המוסדיות של המכרז הפתיעו אף הן: זכתה בו קבוצת קרנות הון פרטיות וקרנות גידור אמריקניות, סרברוס-גבריאל - קבוצה המחזיקה בשליטתה חברות שווי של עשרות מיליארדי דולרים, מכל ענפי המשק. מה הבעיה? הבעיה ראשונה היא שבתנאי המכרז נקבע שקרן גידור לא תוכל לשלוט בבנק לאומי; בעיה שנייה - שהפיקוח על הבנקים בניו-יורק לא מרשה לקרן סרברוס להחזיק שם בנק. אבל ללאומי יש בנק בניו-יורק - אז מי ימכור אותו ומתי? בעיה שלישית: לבנק ישראל אין יכולות וכלים לפקח על הקונגלומרט הפיננסי והריאלי הענק.

 

ענק ומתרחב: לפני חודש סיפרתי כאן ש"סרברוס" הגישה את ההצעה הטובה ביותר לקניית יצרנית המכוניות קרייזלר (חלק מקונצרן דאימלר-קרייזלר). אתמול היא זכתה כצפוי במירוץ: סרברוס תשלם 7.4 מיליארד דולר תמורת 80% מקרייזלר, והחברה תהיה שלה - על בעיותיה וחובותיה. סרברוס כבר רכשה חברות למימון רכב, להשכרת רכב ולחלקי חילוף לרכב, והיא מייעדת לעצמה את התפקיד ההיסטורי של מחוללת מהפך בתעשיית המכוניות האמריקנית. זו משימה נוסח הרקולס, שביצועה יעלה עשרות מיליארדי דולרים ויסחט מהחברה את משאבי הניהול שלה, עד הטיפה האחרונה. לא יהיו לבעליה הזמן והראש להתעסק בקטנות ששמן בנק לאומי.

 

הו, וכמעט שכחתי. את הטיפול בבנק לאומי העביר בינתיים ראש הממשלה - שוב שר אוצר בפועל - לשר רפי איתן. אלא שהאחרון עדיין מוחרם בארצות-הברית בגין חלקו בפרשת פולארד, ואף אישיות אמריקנית ציבורית בהווה או בעבר לא תוכל להיוועד עמו מבלי לעורר סקנדל - ודאי לא סגן הנשיא לשעבר או שר האוצר לשעבר, שניהם בכירים בסרברוס.

 

הפלונטר שנוצר עם ה"מכירה" כביכול של בנק לאומי לסרברוס לא הותר אפוא בפרק הזמן שהוקצב לכך, כשנה וחצי. באחרונה התבקש האוצר בדחיפות להאריך בעוד חודשים את מועד פקיעת האופציה שניתן לסרברוס ושותפיו לקנות עוד 10.01% מהמניות של בנק לאומי ולהשתלט עליו. האוצר מינה ועדה, הוועדה המליצה נגד הארכה משמעותית אבל הותירה פתח צר להארכה קצרת טווח - בתנאי שבנק ישראל יסכים לכך. בנק ישראל מתלבט.

 

החבר'ה של סרברוס, מספרים בכירי בנק ישראל, התייחסו תחילה לדרישותינו קצת בזלזול והתפלאו מה אנחנו עושים כזה עניין מהשקעה של חצי מיליארד דולר. "הסברנו להם", אומר בכיר בבנק ישראל, "שמבחינתם זו אולי באמת קניה שולית ולא ביג-דיל, אבל מבחינתו של המשק הישראלי זו רכישה של שליש ממערכת הבנקאות המסחרית". בצמרת סרברוס קלטו את המסר באיחור, והם במרוץ נגד השעון. הם נדרשים, בין השאר, להביא אישור מהמפקח על הבנקים בניו-יורק להחזיק לכמה חודשים את חברת הבת "לאומי ניו-יורק", עד למכירתה, ולהציג תוכנית עסקית חדשה. אבל הארכת האופציה בשבועות ספורים תהיה מוצדקת מבחינה חוקית, רק אם יש סבירות גבוהה שבסופה אכן תקבל מאיתנו סרברוס היתר לשלוט בבנק לאומי; אחרת, חבל על הזמן. והיא תקבל?

 

עכשיו כבר לא רצוי שזה יקרה: לא רצוי שהבנק השני בגודלו במדינה יעבור לידיה של קרן הון פרטית אמריקנית, החולמת להיות ג'נרל מוטורס החדשה. בתום התלאות והייסורים, הגיע הזמן שממשלת ישראל - היא בעלת השליטה בנק לאומי - תסיר ממנו את קללת העין הרעה ותוציאו לדרך חדשה: לדרך ישראלית בבורסה ישראלית, ולא לעוד מכרז מקולל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פלאש 90
הצילומים תיעדו חגיגה מבוימת
צילום: פלאש 90
מומלצים