שתף קטע נבחר

מצב חירום זה פה

למרות המצב המיוחד עליו הכריז שר הביטחון בעקבות ההסלמה בירי הקסאמים, פסטיבל "קולנוע דרום" יתקיים כמתוכנן. "אנחנו ממשיכים לחיות פה, ולכן קיומו של הפסטיבל דווקא בתקופה שכזו הוא רלוונטי ונחוץ"

פסטיבל קולנוע דרום בשדרות ייפתח גם השנה תחת מטחי הקסאמים שהפכו לשגרת חייהם המטלטלת של תושבי הדרום והנגב המערבי. את תמת הפסטיבל השנה, "מצב חירום", קבעו מנהליו הרבה לפני שעמיר פרץ הכריז על "מצב מיוחד", טרמינולוגיה משפטית שעניינה הקניית סמכויות פעילות נרחבות לרשויות הצבא וכוחות הביטחון. למרות 125 הרקטות שנחתו באזור הנגב המערבי בשבוע האחרון והערכות הצבא שהמצב צפוי להימשך עוד ימים ארוכים, בשדרות אין שום כוונה לוותר השנה על הפסטיבל.

 


"הסודות". יפתח את הפסטיבל.  

 

תכניית הפסטיבל בשנתו השישית היא מהעשירות, מעוררות העניין והלוחמניות שהציג עד כה. "אנחנו בסימן מצב חירום, מצב שבו הקולנוע לוקח לעצמו את הזכות להיאבק למען האדם כנגד מדינה המפקיעה מאזרחיה את זכויותיהם הבסיסיות", אומר אבנר פיינגלרנט, ראש החוג לקולנוע בספיר ומייסד הפסטיבל, "על רקע קונפליקטים פוליטיים וחברתיים, על רקע מצבים המאיימים על חירותם וביטחונם של אזרחים, עולים קולותיהם של קבוצות ובודדים המבקשים להיאבק על המגיע להם". מצב חירום לדידו הוא רעיון המסמל אומץ, נחישות והתעוררות, חציית גבולות, פריצת מסגרות והתייצבות של האיש הקטן אל מול כוחות ממסדיים.

 

מציאות נוראית, סיפור יפה 

במושג 'דרום' הוא מכוון לקולנוע שפורץ מלמטה ומציב בקדמת הבמה קהילות ופרטים שקולם כמעט ואינו נשמע. "החיבור בין תמות של דרום וחירום מסב את תשומת הלב למקומות של כאב, לסכנה שבחוסר היציבות הערכית והחברתית למצבים בהם בשם הגדרות קולקטיביות של חירום, חומסים את זכויות היחיד. זהו גם חיבור שחוגג את נצחונה של האמונה בכוחה של הרוח האנושית וביכולתה לעמוד על שלה, לבקש מבלי להיכנע, להוביל שינוי ולהביא תקווה", הוא אומר. לדברי פיינגלרנט, במידה שהסלמת המצב תוביל להוראה חד-משמעית של כוחות הצבא שלא לקיים את הפסטיבל בשדרות, ייערך האירוע ביישוב חלופי בנגב המערבי. "אנחנו ממשיכים לחיות פה, ולכן קיומו של הפסטיבל דווקא בתקופה שכזו הוא רלוונטי ונחוץ", הוא אומר, "למרות המלחמה יש פה חברה אזרחית שחיה ומבקשת להמשיך ולחיות, חברה שמאמינה שאין דרך אחרת מלבד שיתופיות עם השכנים שלנו מעבר לגבול. משני הצדדים יש אנשים חפצי חיים שלעת עתה חיים בגיהנום".

 

למרות הקושי האובייקטיבי, הוא מודה שיש רגעים מעוררי תקווה. "מצד אחד הכיתה של הבת שלי בשער ישוב נהרסה כשנפל שם פגז, מצד שני בשבוע האחרון הגישו את מועמדותם ללימודים בחוג לקולנוע בספיר 50 סטודנטים חדשים ברובם מהמרכז. אנחנו לא מתייחסים לזה כאל ברור מאליו. קשה לחיות פה לא רק מבחינה ביטחונית ולמרות זאת, זה קורה. גם היבול אדיר. הסרטים שיוצאים מפה עוסקים במציאות שאנחנו חיים בה, הם לא סרטים אסקפיסטיים ואולי בזה הכוח. הקולנוע הוא כלי לחיות דרכו, להמשיך ולטפל במציאות, להתייחס אליה ולבטא את עצמך בתוך כל חוסר האונים הזה. זו מציאות נוראית ולמרות זאת השטח מספר סיפור יפה".

 


"הכחשה מוחלטת". יוקרן במסגרת שיתוף הפעולה עם פסטיבל סרטי זכויות האדם בניו-יורק 

 

תחושת האשם של נשר

את הפסטיבל יפתח סרטו של אבי נשר, "הסודות", שעוסק בתהליכי שינוי בחברה החרדית ובמאבקן של נשים בקהילה זו נגד החוקים והמוסכמות. זו הפעם השנייה בה בוחר נשר לקיים הקרנת טרום בכורה בפסטיבל בשדרות ומוותר על פתיחה חגיגית בפסטיבלים המבוססים בירושלים ובחיפה. "הפסטיבל הזה הוא האירוע הכי ישראלי והכי אמיתי שאני מכיר. זה פסטיבל שבהגדרתו עוסק בקצה ובודק גבולות, פסטיבל שמקיים את עצמו בנסיבות מסוכנות ומציג קולנוע שמסתכן, שזה הרבה יותר מעניין מקולנוע מדושן ומרוצה מעצמו. אני מזדהה איתו ועם האג'נדה שהוא מייצג, ומבחינתי זה המקום הנכון להקרין בו סרט ישראלי שמנהל דיאלוג עם המקום הזה", אומר נשר על ההחלטה ומוסיף, "גם ברמה הישראלית, אי אפשר להתנתק מתחושת האשם על כך שאני יושב בתל-אביב, מוגן ובטוח כשבשדרות נופלים קסאמים. הישראלי שבי מבקש להפגין סולידריות עם האנשים שם ולשמאלני שבי ברור שדווקא במקום כל כך כואב, רדוף שנאה וקשה, חייבים להמשיך ולייצר אמנות שהיא מחברת ומאחדת. קולנוע בעיני הוא הניסיון הקיצוני ביותר לאחד אנשים והלוואי והיה אפשר להביא 1000 איש מעבר לגבול שיישבו באולם ויראו את 'הסודות' ביחד אתנו. קונפליקטים בין מודרניזם לאורתודוקסיה קיימים גם אצל היהודים וגם אצל הערבים, אנחנו לא כל כך מיוחדים, יש ביננו לא מעט נקודות חיבור".

 

גם על החוג לקולנוע בספיר, שעומד מאחורי הפסטיבל, יש לו רק דברים טובים לומר: "זה מקום שמייצר מחויבות אמיתית לקולנוע ומכין לעתיד אנשי קולנוע ולא במאי טלנובלות או פרסומות. קיום הסינמטק, בית הספר והפסטיבל בעיירה הזו אומרים למעשה שקולנוע לא חייב להיות אליטיסטי ומנותק אלא שהוא שייך לעם, Cinema Of The People. אם יש מקום לקיים בו פסטיבל קולנוע - זה שם".

 

הקרנת טרום בכורה עולמית נוספת תיערך לסרט "האזרחים ק'" של אייל סיון וג'ורג' מינק. הסרט, שעוקב אחרי התאומים לך וירוסלב קצ'ינסקי, האחד נשיא פולין והשני ראש ממשלתה, הוא דיוקן נוקב ובלתי מתפשר של פולין הקרועה 18 שנה לאחר נפילת המשטר הקומוניסטי ובין מגמות של לאומנות וקולות המבקשים להגשים את החלום האירופי.

 


מרסל אופולס. "הצרות שראינו: היסטוריה של עיתונות בזמני מלחמה"

 

בין אורחי הפסטיבל שיגיעו במיוחד לשדרות יהיה השנה הבמאי התיעודי זוכה פרס האוסקר, מרסל אופולס, שיהיה נוכח ברטרוספקטיבה חגיגית לסרטיו. במקביל יתקיימו רבי שיח סביב יצירתו של אופולס העוסקת בניתוח קונפליקטים וסכסוכים אלימים במאה ה-20, בדיכוי ובדעות קדומות. את התכנית שתוקדש ליצירתו יפתח הסרט "ימי נובמבר", העוסק בהתפוררות השלטון במזרח גרמניה ובין הסרטים הנוספים שיוקרנו במסגרת זו יהיו "זיכרון הצדק", שמשווה בין זוועות הנאצים למעשי הצבא הצרפתי באלג'יר ולמעשי הצבא האמריקני בוייטנאם, "הצרות שראינו: היסטוריה של עיתונות בזמני מלחמה", העוסק במלחמה בבלקן ודן בסימביוזה המסוכנת שבין תקשורת ומלחמה, "חזרה לאמריקה", המוקדש למשבר הפוליטי בארה"ב של שנות השבעים, "הצער והחמלה", המנתח את התנהלות החברה הצרפתית בימי הכיבוש הנאצי ו"מלון טרמינוס: חייו וזמניו של קלאוס בארבי", שזיכה אותו בפרס האוסקר.

 

אורח נוסף בפסטיבל יהיה הבמאי ההודי רקש שארמה, ממקימי פסטיבל "ויקאלפ" וחבר פעיל בקמפיין נגד הצנזורה בארצו. שארמה הוא יוצר עצמאי שמטפל בסרטיו במגמות השנאה והאלימות שהשתרשו בארצו וחושף את הציניות שמאחורי הסיוע ההומניטרי שמעניקה ממשלתו. בפסטיבל דרום יוקרן סרטו "הפתרון הסופי" שנאסר בתחילה להקרנה בהודו. ברשימת האורחים הישראלים שישתתפו במפגשי אמן ובסדנאות יהיו אודי אלוני, אורי סיוון, רון לשם, שאול ביבי, רן תלם, משה איבגי, שלומי אלקבץ, אייל סיון, מכבית אברמזון ואלון אבוטבול.

 

השנה לראשונה ישתף הפסטיבל בשדרות פעולה עם פסטיבל הסרטים הבינלאומי לזכויות אדם Human Rights Watch הנערך בניו יורק ולונדון. מגוון הסרטים שיוצגו בפסטיבל דרום יעלו לדיון את המונח "מצב חירום" בהקשרים תרבותיים שונים.

 

הסרטים הישראליים שיוקרנו בפסטיבל מציגים מגוון מקיף של סרטים תיעודים ועלילתיים שמעלים סוגיות בוערות ותהליכים בחברה הישראלית. כך למשל הסרט "החלוצים" של סיגלית בנאי וההיסטוריון אהרון כהן, שינעל את הפסטיבל ומביא את סיפורם של דור המייסדים שהובלו לשדרות באישון לילה ונאלצים מאז להתמודד עם חיפוש מתמיד אחר פרנסה ויחסי אהבה-שנאה עם קיבוצי הסביבה.

 

במסגרת הפרויקטים המיוחדים יוקרן בפסטיבל "עוטף עזה", שלושה סרטים שחושפים את נקודת מבטם של יוצרים צעירים, בוגרי המחלקה לקולנוע בספיר, על החיים באזור עם השלמת תהליך ההתנתקות ועל רקע המציאות הביטחונית והחברתית המורכבת שנוצרה. את הפרוייקט הפיק בוריס מפציר וליוותה אמנותית הבימאית לינה צ'פלין. פרויקט נוסף בשם "דקה דרום", בוחן את משמעות המושג דרום מנקודת ראותם של תלמידי ספיר בסרטים שאורכם דקה. עשרת סרטי הפרויקט יוקרנו בין סרטי הבוגרים המשתתפים בתחרות השנתית.

 

  • פסטיבל קולנוע דרום – ממוצ"ש, 2 ביוני ועד יום ה', 7 ביוני, באולמות סינמטק שדרות

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים