שתף קטע נבחר

מזוז מזהיר: ראשי רשויות מזהמות יועמדו לדין

היועץ המשפטי לממשלה ריענן עבור הפרקליטות את ההנחיות הנוגעות לתפקיד הרשויות המקומיות בשמירה על איכות הסביבה: "הזיהום משפיע על איכות חייהם של בני אדם, פוגע בבריאות הציבור וגורם לנזק כלכלי". הוא הדגיש כי אמצעי האכיפה יוחמרו וראש רשות או בעלי תפקיד שיזלזלו בחוק - יישפטו

הטרנד הירוק מגיע למשרד המשפטים. היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, העביר היום (ה') הנחייה לפרקליט המדינה ולמשרד לאיכות הסביבה בנוגע למדיניות ההעמדה לדין של רשויות מקומיות ושל נושאי תפקידים, בתחום איכות הסביבה. המטרה של מזוז היא להגביר את אכיפת החוקים להגנת הסביבה ולהחמיר עם העוברים על החוק.

 

קידום השמירה על איכות הסביבה ונקיטת אמצעים מתאימים לצורך מטרה זו הינם בעלת חשיבות עליונה, כתב מזוז. הוא הוסיף כי במסגרת המאמצים למנוע את זיהום הסביבה על ידי הרשויות המקומיות, יוגברו אמצעי אכיפת החוק בנושא זה בכל רחבי הארץ.

 

מנסים לשמור על הסביבה

 

על פי החוק, הרשויות המקומיות נושאות באחריות רבה בתחום איכות הסביבה - בנוגע בין היתר להקמת אתרי פסולת והפעלתם, הדברת מזיקים, פינוי חומרים רעילים ועוד. כל אלו באים לידי ביטוי גם בחקיקה פלילית, כך שרשויות מקומיות ואף נושאי משרות בהן עשויים לעמוד לדין פלילי על הפרת החוקים.

 

"השמירה על איכות הסביבה והתחום האקולוגי בכלל, הולכים ותופסים את מקומם הראוי בסדר היום הציבורי", אמר היום מזוז. "הזיהום משפיע על איכות חייהם של בני אדם, פוגע בבריאות הציבור וגורם לנזק כלכלי. לאיכות הסביבה השפעה ישירה ומהותית על איכות החיים". 


פינוי אשפה לאתר בלתי חוקי (צילום: איתמר מרינסקי)

 

ההנחיות שפירסם היום היועץ מפרטות את קווי היסוד של רשויות התביעה וקובעות מתי יש להגיש נגד רשות מקומית או נושאי משרה כתב אישום בגין הפרה של חוקים בתחום איכות הסביבה. עם זאת, בהתאם להנחייה קודמת של היועץ, הגשת כתב אישום נגד ראש רשות או נבחר אחר בה טעונה אישור של היועץ המשפטי לממשלה.

 

שלושה קריטריונים ינחו את השיקולים האם להעמיד נושאי משרה ברשות המקומית:

  1. האם העניין הסביבתי מצוי בתחום אחריותו.
  2. האם נקט בכל האמצעים הסבירים למניעת המפגע הסביבתי.  
  3. ה"עבר הסביבתי" של נושא המשרה.

 

בהנחיותיו מדגיש היועץ כי ניתן להעמיד לדין פלילי נושאי משרות ברשות המקומית, לרבות ראש הרשות וסגניו בגין מחדלים בתחום איכות הסביבה.

 

בתגובה להנחיות של מזוז, אומרת מנכ"ל עמותת אדם טבע ודין, עו"ד ציפי איסר-איציק: "החקיקה הקיימת כבר מאפשרת העמדת נושאי משרה לדין, אולם עד כה לא נעשתה אכיפה משמעותית בנושא, להוציא כמה מקרים בודדים. אנו מקווים שההנחיה של היועץ המשפטי לממשלה תגביר את פעילות האכיפה נגד עברייני הסביבה, כולל ראשי רשויות".

 

מה שהניע את היועץ המשפטי לממשלה לפרסם את הנחיותיו דווקא בימים אלו הוא פסק הדין של בית המשפט העליון מלפני כשנה וחצי, במסגרת ערעור של המדינה נגד ראשי מועצת הגליל התחתון. בית המשפט המחוזי קבע כי הם אינם אחראים בהיבט האישי והפלילי למפגעי הסביבה במועצה - מספר אתרי פסולת - אולם העליון קיבל את עמדת המדינה וקבע כי קיימת אחריות פלילית במקרים אלו.

 

בשנים האחרונות הגישה הפרקליטות עשרות כתבי אישום כנגד אחראים למפגעי פסולת. בימים אלו מתקיים הסדר טיעון בתל אביב נגד יו"ר איגוד ערים דן, מיקי מזר. ראש עיריית עפולה, יצחק מירון, הורשעה באחרונה בעניין דומה ונגזר עליו קנס כספי.

 

מנהל אגף שמירת טבע בחברה להגנת הטבע, ניר פפאי, אמר היום בעקבות הנחיות היועץ: "אני מקווה כי הדברים יעוררו כמה אגפים במשרדי הממשלה להתחיל לפעול כנגד עברייני הסביבה, הפוגעים באוכלוסייה כה רבה.

 

"יש לזכור כי האחריות נמצאת אצל ראשי הרשויות, אך יש מקום לנהוג ביד קשה גם כלפי המפעלים והתאגידים המזהמים, שכן ענישה אישית היא זאת שבסופו של דבר תהיה האפקטיבית ביותר. בחברה להגנת הטבע מקווים שהצעד הבא יהיה כנגד עברייני הבנייה הרבים, שכן מפגעי הבנייה הם בלתי הפיכים, ולא פעם קשורים לשחיתויות".

 

בהכנת הידיעה השתתף דוד הכהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזוז. גם הוא ירוק
צילום: גיל יוחנן
צילום לע"מ
זיהום אוויר. אכיפת החוק תוגבר
צילום לע"מ
מומלצים