שתף קטע נבחר

"משטרת בריטניה תוכל לעצור ולתחקר כל אדם"

העיתון הבריטי "סאנדיי טיימס" מדווח כי רגע לפני שיסיים את תפקידו, ינסה ראש ממשלת בריטניה להעביר חוקים נוקשים למאבק בטרור. החוקים המוצעים יעניקו למשטרה סמכויות שהיו לה רק בשעת מלחמה, כמו חקירה של כל אדם - גם אם לא עורר שום חשד. כמו כן, תוכל המשטרה להחרים מסמכים ומכוניות ולהטיל קנס על מי שיסרב לשתף פעולה

ראש ממשלת בריטניה יקדם לפני פרישתו חקיקה חדשה כחלק מהמאבק בטרור, שתעניק למשטרה סמכויות נרחבות לעצור חשודים ולחקור אותם. כך דיווח הבוקר (יום א') העיתון "סאנדיי טיימס". 

 

לפי הדיווח, גם שר הפנים הבריטי, ג'ון ריד, שיסיים את תפקידו בחודש הבא, מתכוון להרחיב את סמכויות השוטרים, שיוכלו לחקור אנשים באשר לזהותם ומעשיהם גם מבלי שיבצעו פשעים. תחת החוקים החדשים, ניתן יהיה להעמיד לדין חשודים שיסרבו לשתף פעולה עם המשטרה, וכן להטיל עליהם קנסות של עד 5,000 לירות שטרלינג.

 

כיום, יכולה משטרת בריטניה לעצור חשודים ולבצע על גופם חיפוש - אך אינה יכולה לשאול אודות זהותם ותנועתם. סמכות גורפת למעצר אזרחים ניתה למשטרה הבריטית רק בשעת מלחמה. למשטרת צפון אירלנד ישנן סמכויות רחבות יחסית, אולם הן צפויות להתבטל במסגרת הסכם השלום האחרון. במשרד הפנים הבריטי מסרו כי באשר לשאר חלקי הממלכה הבריטית, ייתכן כי לצורך מעצר חשודים ותחקורם, יידרש חשד סביר. 

 

במקביל, מתכוון ריד להכליל בחוקים החדשים סעיפים שיתירו למשטרה להחרים כל מסמך לצורך בדיקה - גם אם לא ברור ערכו כראייה. כמו כן, יוכלו השוטרים להחרים מכוניות.

 

הפרסום ב"טיימס" מצטרף לביקורת חריפה שמתח בלייר על השופטים במדינה, במאמר שפרסם בעיתון. בדבריו, תקף בלייר את "אלה שאומרים כי זכויות אזרחיות עומדות לפני ביטחון האוכלוסייה". הוא הוסיף כי בעיניו, מדובר ב"טעות שיפוט מסוכנת". כמו כן, מתלווה הדיווח לידיעה שנחשפה בשבוע שעבר, לפיה שלושה חשודים בטרור הצליחו להימלט.

 

בארגונים לזכויות אדם הביעו זעם על התוכנית, ואמרו כי מדובר בפגיעה החמורה ביותר בזכויות מאז מלחמת העולם השנייה. שרי הממשלה הבריטית ינסו, לפי ה"סאנדיי טיימס", להצדיק את החוקים בכך שהם יהיו "שימושיים" עבור המשטרה, ואף "פולשניים פחות", בכל הקשור לחיפוש על גופם של חשודים. זאת, כיוון שהצורך בחיפוש שכזה יפחת, ככל שחופש התשאול יהיה גדול יותר.

 

השר הממונה על המאבק בטרור בבריטניה, טוני מקנולטי, פרש במכתב ששלח לבלייר את פרטי התוכנית, וכתב כי "אני מאמין שהסמכויות הללו יהיו מועילות מאוד בכל רחבי בריטניה". לדבריו, "חלק מהביקורת של הציבור נוגעת לשימשו מופרז בסמכות לעצור ולבצע חיפוש. נטען כי אחד החסרונות בכך הוא העובדה שניתן לבצע חיפוש בקרב חשודים, אך לא ניתן לשאול אותם מי הם ולאן הם הולכים".

 

מקנולטי הוסיף כי "לפיכך, אמצעי פולשני פחות של מעצר וחקירה, יכול להיות מועיל. המשמעות של סמכות כזאת, תהיה הפחתה של מספר החיפושים".   

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בלייר. רגע לפני הפרישה
צילום: איי פי
צילום: איי פי
ריד. יוזם התוכנית
צילום: איי פי
המשטרה הבריטית. עוד כוח
צילום: איי אף פי
מומלצים