שתף קטע נבחר

האו"ם: יוקם בית דין לשפוט את רוצחי חרירי

רוסיה וסין נמנעו, ומועצת הביטחון של האו"ם קיבלה החלטה על הקמת בית דין מיוחד שיעמיד לדין את האשמים ברצח ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי. סוריה: ההחלטה תערער את היציבות בלבנון

מועצת הבטחון של האו"ם החליטה אמש (יום ד') על הקמת בית דין בינלאומי בו יועמדו לדין את הנאשמים ברצח ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, לפני שנתיים בביירות.

 

ההחלטה התקבלה ברוב של עשר חברות ובהימנעות של חמש - קטר, אינדונזיה, דרום אפריקה, וכן רוסיה וסין, שתי חברות קבועות שבחרו שלא להטיל וטו על ההחלטה. ההחלטה שואבת את כוחה מסעיף 7 באמנת האו"ם - העוסק במדינות שמהוות איום על שלום העולם והדרכים לנטרל את האיום - גם באמצעות שימוש בכוח צבאי.

 

תומכיו של חרירי בלבנון קיבלו את ההחלטה בפרץ של שמחה ברחובות. בצידון, עוד הולדתו, הקימו החוגגים "מחסומי אהבה" בכביש הראשי, וחילקו פרחים וממתקים לעוברים ושבים. בנו של חרירי, סעד אל-חרירי היה נרגש למשמע ההודעה, ובדמעות שיבח את החלטת מועצת הביטחון, וקרא לאחדות בקרב בני עמו. אולם חרף הקריאות הללו, מתוך חשש שהחגיגות יובילו לעימותים בין המחנות היריבים, אסרה ממשלת לבנון על ירי באוויר, שידור זיקוקים ושימוש באופנועים עד שעות בבוקר. אופנועים שימשו לאחרונה במספר פיגועים בלבנון.


חגיגות בלבנון לאחר ההחלטה במועצת הביטחון (צילום: AP)

 

סוריה הודיעה כי הקמת בית דין בינלאומי מיוחד לפרשת רצח חרירי תפר את ריבונותה של לבנון ועשויה להוביל לפגיעה נוספת ביציבותה. סוכנות הידיעות הסורית הרשמית דיווחה כי הממשלה בדמשק שבה ומביעה את דאגתה מהפגיעה האפשרית בתחום שיפוטה אם יועמדו לדין סורים באשמת מעורבות ברצח.

 

ועדת חקירה שהפעיל האו"ם הפנתה אצבע מאשימה כלפי דמשק במעורבות ברצח, שאירע בפיגוע משאית תופת בביירות ב-14 בפברואר 2005. משטר אסד נחשב גם לחשוד המיידי ברצח השר הלבנוני פייר ג'ומאייל, ואישים לבנונים אחרים שהתנגדו לנוכחות הסורית בלבנון.

 

במשך תקופה ממושכת הפעילו החיזבאללה ותומכי סוריה בלבנון לחץ וטרור על ממשלת לבנון כדי למנוע ממנה להורות על הקמת בית הדין. ראש הממשלה, פואד סניורה, לא הצליח להעביר החלטה בנושא בפרלמנט הלבנוני, שבראשו עומד נביה ברי המקורב לחיזבאללה. בסופו של דבר כתב סניורה מכתב למועצת הבטחון וביקש להורות על הקמת בית הדין.

 

את נוסח ההחלטה הגישו ארה"ב, צרפת, בריטניה, איטליה, סלובקיה ובלגיה, בתקווה שהקמת בית הדין הבינלאומי לחקירת הרצח תשלח מסר ללבנונים ולמדינות האחרות המעורבות בנעשה בתוכה - ובראשן איראן. המטרה היא לגרום לעולם לא יעמוד עוד מנגד נוכח המשך הרציחות של פוליטיקאים ועורכי עיתונים בלבנון.

 

סוריה מכחישה כל מעורבות ברצח חרירי והודיעה כי אין בכוונתה לאפשר לבכירים סורים לצאת ולמסור עדות בבית הדין הבינלאומי. הנשיא התורן של מועצת הבטחון, שגריר ארה"ב זלמאי חלילזאד, הזהיר שאם תסרב לשתף פעולה, יוגבר הלחץ הבינלאומי על סוריה .


פורסם לראשונה 30/05/2007 23:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית דין מיוחד. רפיק אל-חרירי
צילום: איי אף פי
מומלצים