שתף קטע נבחר

מורים קיבלו הודעת פיטורים: אולי נמלצר

משרד החינוך הבטיח לא לקצץ, אבל במרכז השלטון המקומי כבר הודיעו למורים שישלחו להם היום מכתבי פיטורים. שוש שלו בת 57, מורה עם ותק של 29 שנות הוראה: "אולי אמלצר כמה שעות, אולי אעבוד בחנות ספרים". השרה יולי תמיר אמרה ל-ynet: "אני כועסת מאוד על מרכז השלטון המקומי, כי אין קיצוץ"

שי אלבז, אב לשלושה בן 33 מנהריה, מלמד באורט כרמים בכרמיאל כבר 6 שנים. מורה ללשון, ספרות וחיבור, ומחנך כיתה י"א. אמש (יום ד') קיבל הודעה טלפונית על פיטוריו הצפויים וכעת הוא מחכה למכתב. משרד החינוך ומרכז השלטון המקומי מנהלים היום מלחמה עיקשת בעניין הפיטורים. במשרד החינוך טוענים שהקיצוץ בוטל, ואילו במרכז השלטון המקומי ממשיכים בהליכי הפיטורים, משום שהמועד האחרון הוא חצות.

 

מנהל בית הספר שבו מלמד שי אלבז התקשר אליו אתמול והודיע שעומדים לפטרו, משום שבית הספר צריך לקצץ 188 שעות. המורים שנכנסו אחרונים למערכת, כך נאמר לו, יהיו הראשונים לצאת: "אני לא כל כך חדש ויש לי גם קביעות 2-3 שנים. האבסורד הגדול ביותר הוא שהאיכות לא עומדת במבחן. התחושה מחורבנת. אתה מנסה להרים את עצמך וגם בבית להיות חזק כי גם אשתי דואגת. לא מאחל לאיש להרגיש כך.

 

"זה מתסכל. אתה יודע שאתה טוב ומשקיע גם על חשבון זמנך הפרטי ומקבל שתי סטירות לפנים. בשום מקום נורמלי, בן אדם שמצליח וזוכה להערכה ושבחים פעם אחר פעם לא היה מפוטר. אין לי אלטרנטיבה, תואר ראשון ספרות ולשון. אין לי מקצוע אחר. כבר תכננתי את המערכת לשנה הבאה. אני אופטימי מטבעי. הדבר האחרון שאני רוצה זה לבקש עזרה מבני משפחה. יש לי שלושה ילדים קטנים ושניים מהם בגן פרטי, הקטן בן 4 חודשים וההוצאות גדולות מאוד".

 

שוש שלו, 57, מלמדת אף היא באותו תיכון עם 29 שנות ותק, וגם היא מחכה למכתב הפיטורים. היא מלמדת מדעי החברה - פסיכולוגיה, סוציולוגיה, תקשורת המונים, מדעי המדינה, סטטיסטיקה וכלכלה. "פיטרו אותי כי חושבים שאפשר להוציא אותי לפנסיה מוקדמת. אני לא חושבת שיש כל כך הרבה מורים משכילים ומנוסים כמוני. אני חוששת מבחינה כלכלית, זו תהיה ירידה קשה ברמת החיים שלי. אני לא מתכוונת לחתום על המכתב. יש מן הרגשה שנבחרתי להיות אחד מכלי המשחק על ידי גורמים שונים, אולי אפילו כדי להפעיל לחץ על האוצר".

 

שלו, אם לשלושה, ניצחה את סרטן השד ועכשיו חיה באי-ודאות. "אני מסתגרת בשתיקה ומשתדלת לא להיכנס לרחמים עצמיים. כמובן שיש מחשבות מה אעשה בשנה הבאה. אולי אמלצר כמה שעות, אולי אעבוד בחנות ספרים". בזמן שנותר, היא מקווה להשלים דוקטורט בספרות.  

 

השרה תמיר: כועסת מאוד

במרכז השלטון המקומי טוענים שייאלצו לפטר 1,500 מורים ביישובים המוגדרים כחלשים ואשר זכו במשך השנים להטבות כדי להביא לשיוויון בחינוך. במרס 2006 פסק בית המשפט העליון כי יש לבטל את ההקצאות הלא-שיוויוניות ולתקן במקביל את מפת העדיפות הלאומית. כאשר ריחף מעל המשרד איום ביזיון בית המשפט, התקבלה החלטה חדשה: לקצץ את תקציבן של 15 רשויות מקומיות בכ-150 מיליון שקל שנועדו לשיפור מערך החינוך בהן.

 

מרכז השלטון המקומי מאיים לפנות לבית הדין הארצי לעבודה, על מנת שזה יאפשר לו להמשיך בהליך הפיטורים. ממרכז השלטון המקומי נמסר: "במכתב שקיבל היושב ראש עדי אלדר, מאת מנכ"ל משרד החינוך, נכתב מפורשות שיש קיצוץ. צר לנו שבמקום לפתור את המשבר, נוקט משרד החינוך במדיניות מבולבלת ומעדיף לזרות חול בעיני המורים ובעיני הציבור. גורל 1,500 מורים מצוי על הכף ובמשרד החינוך יד ימין אינה יודעת מהצעדים שנוקטת יד שמאל, כאשר הפתרון כל המשבר מאד פשוט: מכתב בן שורה של השרה ומנכ"לה האומר כי 'אין קיצוץ'''. 

  

שרת החינוך, יולי תמיר, הגיבה בזעם: "אני כועסת מאוד על מרכז השלטון המקומי, כי אין קיצוץ אלא הסטה הדרגתית של משאבים", אמרה ל-ynet, "אני לא יכולה לצאת נגד החלטת בג"צ ומצד שני אנו עושים כל מאמץ למצוא פתרון שלא יפגע באף אחד. המרכז שלח מכתבי פיטורים בניגוד להנחיות. הבוקר יצא מכתב ממנכ"ל משרד החינוך עם הבהרה שאין קיצוץ. יש תיקון הדרגתי וכתוצאה ממנו נפתור בעיה על פני 5 שנים. 

 

"יש פתרון והם יודעים שסמכותי ליישם פתרון תלויה בבית משפט. אנחנו מגששים עם פתרונות שונים. כל פעם מתקדמים עם פתרונות, עד שיהיה גם כזה שיקובל על בית המשפט. שוב מחזירים חוסר ביטחון על גב המורים. הם קיבלו ממני ומהמנכ"ל התחייבות שלא נפגע במערכת כמו שמציגים את זה. ב-17 בחודש יש דיון בבית המשפט ובו נקבל אישור להצעה שלנו. הם מציגים מצג שווא של 'הנה הולכת להיות קטסטרופה גדולה', למרות שהתחייבנו שלא תהיה כל פגיעה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"שתי סטירות לפנים". אלבז
צילום: ודים דניאל
לא יהיו פיטורים. יולי תמיר
צילום: גיל יוחנן
צילום: ירון ברנר
יד ימין לא יודעת מיד שמאל. עדי אלדר
צילום: ירון ברנר
מומלצים