שתף קטע נבחר

רצח חרירי: חיזבאללה מגנה את הקמת בית הדין

יום לאחר שמועצת הביטחון של האו"ם החליטה ברוב של עשר תומכות מול חמש מתנגדות להקים בית דין בינלאומי שישפוט את רוצחיו של ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי - דחו חיזבאללה וסוריה את ההחלטה וכינו אותה פגיעה בוטה בריבונותה של לבנון

ארגון חיזבאללה תקף היום (ה') את החלטת מועצת הביטחון של האו"ם להקים בית דין מיוחד שישפוט את רוצחיו של ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי. גם סוריה, בת-בריתו של הארגון, מתחה ביקורת על ההחלטה.

 

קודם להחלטה, שהתקבלה אתמול במטה האו"ם בניו יורק, הזהיר חיזבאללה מפני הקמת בית הדין מבלי לקבל קודם לכן את אישורו של הפרלמנט הלבנוני. היום כינה חיזבאללה את הצעד "הפרה ברורה של ריבונותה של לבנון" ו"התקפה על ענייניה הפנימיים".

 

"זוהי הפרה ברורה שהופכת את ההחלטה לבלתי חוקית ובלתי לגיטימית - ברמה הלאומית והבינלאומית גם יחד", נכתב בהודעה שפרסם הארגון. בהודעה נטען כי ההחלטה הפכה את לבנון "למדינה תחת השגחה בינלאומית, מבלי כל יכולת לקבל החלטות ובלי כל יכולת ריבונית", וכי מדובר ב"התפתחות חסרת-תקדים בהיסטוריה של מדינות ריבוניות".

 

ההחלטה התקבלה אתמול במועצת הביטחון ברוב של עשר חברות ובהימנעות של חמש - קטאר, אינדונזיה, דרום אפריקה, וכן רוסיה וסין, שתי חברות קבועות שבחרו שלא להטיל וטו על ההחלטה. ההחלטה שואבת את כוחה מסעיף 7 באמנת האו"ם - העוסק במדינות שמהוות איום על שלום העולם והדרכים לנטרל את האיום - גם באמצעות שימוש בכוח צבאי. תומכיו של חרירי בלבנון קיבלו את ההחלטה בפרץ של שמחה ברחובות.

 

ועדת חקירה שהפעיל האו"ם הפנתה אצבע מאשימה כלפי דמשק במעורבות ברצח, שאירע בפיגוע משאית תופת בביירות ב-14 בפברואר 2005. משטר אסד נחשב גם לחשוד המיידי ברצח השר הלבנוני פייר ג'ומאייל, ואישים לבנונים אחרים שהתנגדו לנוכחות הסורית בלבנון.

 

במשך תקופה ממושכת הפעילו החיזבאללה ותומכי סוריה בלבנון לחץ וטרור על ממשלת לבנון כדי למנוע ממנה להורות על הקמת בית הדין. ראש הממשלה, פואד סניורה, לא הצליח להעביר החלטה בנושא בפרלמנט הלבנוני, שבראשו עומד נביה ברי המקורב לחיזבאללה. בסופו של דבר כתב סניורה מכתב למועצת הבטחון וביקש להורות על הקמת בית הדין.

 

נשיא לבנון הפרו-סורי בדעותיו, אמיל לחוד, הביע ספק שבית הדין יוכל "להוביל אותנו לאמת" במציאת האחראים להתנקשות, אך ציין כי יתמוך בבית הדין אם יהיה "הוגן ולא מוטה".

 

ואולם, סוריה מיהרה למתוח ביקורת על הקמת בית הדין. סוכנות הידיעות הרשמית הסורית ציטטה בכיר במשטר הסורי, שטען כי "הקמת בית הדין הבינלאומי נחשבת להטחת עלבון בריבונותה של לבנון, שעשויה לגרום להחרפה במצב במדינה". בעיתוני סוריה היום הושמעה ביקורת רבה נוספת על ההחלטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-חרירי. לשפוט את הרוצחים
צילום: איי אף פי
מומלצים