שתף קטע נבחר

זירת הקניות

התחממות האקלים: סכנה למיליארדי בני-אדם

דו"ח חדש ומקיף של האו"ם שבחן ממצאים מרחבי העולם מציג תמונה עגומה לגבי עתיד כדור-הארץ. ההתחממות הגלובלית תגרום להתמוססות הקרחונים ומעטה הקרח, תוביל למפולות שלג מסוכנות ובלתי-צפויות ותוביל להצפה של ערים רבות השוכנות לחופי ימים ואוקיינוסים

ההתחממות הגלובלית תשפיע על מאות מיליוני בני אדם ברחבי העולם - משטפונות והצפת נהרות באסיה וכלה בהתמוססות קרחונים ועליית מפלסי הימים והאוקיינוסים. כך עולה מדו"ח חדש של האו"ם שפורסם היום (ב').

 

מעטה השלג מהרי ההימלאיה והאלפים נמצא בנסיגה, כמו גם הקרחונים באלסקה וסיביר. התוצאה לא איחרה להגיע: מפולות השלג המסוכנות הפכו לבלתי-צפויות, וכמעט בלתי ניתנות לחיזוי מוקדם.

 

מדובר בדו"ח סביבתי נוסף של האו"ם, שנכתב על ידי למעלה מ-70 מומחים בינלאומיים. לצורך גיבוש וכתיבת הדו"ח נעזרו החוקרים בממצאים ועדויות שנאספו מרחבי העולם ומדגימים את האופן שבו ההתחממות הגלובלית משפיעה על כדור-הארץ כבר היום.

 

לפי הדו"ח, השינויים באקלים העולמי כתוצאה מפליטת גזי החממה הנוצרים בשימוש בדלקים ממקור פחמני (דלק פוסילי), אינם מתמקדים רק באיזורי הקטבים וההרים הגבוהים. ההשפעות נמדדות גם במקומות אחרים בכדור-הארץ, שנחשבו עד כה ליציבים יותר מבחינה אקלימית וסביבתית.

 

"עתיד האזורים הקפואים והמושלגים שבכדור-הארץ נוכח שינוי האקלים הגלובלי, הוא נושא שצריך לעניין כל גורם ממשלתי, תאגידי ופרטי ברחבי העולם", אמר אחים סטינר, העומד בראש הצוות שגיבש את דו"ח האו"ם. לדבריו, הממצאים רלוונטיים "מברלין לברזיליה, מבייג'ינג ועד בוסטון".

 

לפי הדו"ח, 40% מאוכלוסיית העולם המונה כ-6.5 מיליארד בני אדם, יושפעו מנסיגת הקרחונים באסיה. השלג והקרח בהרי ההימלאיה, לדוגמה, מווסת את זרימת הנהרות ומקורות המים בסין ובהודו. שינויים בזרימה עשויים להשפיע משמעותית על אוכלוסיות ענק המתבססות על חקלאות סביב הנהרות, כמו גם על רבים אחרים החיים באזורים המועדים להצפה.

 

עוד מראה הדו"ח, כי עליה של מטר אחד במפלס הימים, יוביל לנזק של כמעט 950 מיליארד דולר אמריקני, ולחשוף 145 מיליון בני אדם לסכנה. האוקיינוסים עלו כמעט 20 סנטימטרים במאה האחרונה, ועלייה נוספת של 18 עד 59 סנטימטרים צפויה עד שנת 2100.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הימלאיה. סכנה ממפולות שלג
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים