שתף קטע נבחר

נתניה: שלולית החורף רטובה גם בקיץ

עופות מים, ציפורי שיר, צמחים נדירים וגם בעלי חיים - מפתיע לגלות כי כל אלו הם שוכניה של שלולית החורף בדרום נתניה. שמורת הטבע המפתיעה הזו מציעה טיול בטבע שבסיומו בילוי במתקנים לקטנים ולגדולים. רק אל תשכחו להביא משקפת

שלולית החורף בדרום נתניה נראית כאילו נלקחה מנופי הביצות והאגמים בחוץ לארץ. הצבעים והצמחייה משתנים בכל פינה, ציוצי עופות המים וציפורי השיר, כמו גם בעלי החיים האחרים בשלולית, הופכים את חווית הסיור למפתיעה ומיוחדת במינה.

 

שלולית החורף, ששטחה הכולל הוא כ-300 דונם, היא שמורת טבע הממוקמת בין רכסי כורכר. היא נוצרת כתוצאה מהיקוות מי גשמים בחורף, ובקיץ, היא מתייבשת בהדרגה. אך גם אז, המקום עדיין מרתק בשפע החי והצומח שבו. אולם השנה, בזכות הגשמים הרבים שירדו, נוכל ליהנות ממנה עוד לפחות בחודשיים הקרובים.

 

עד לפני כארבעים שנה הייתה השלולית רחוקה משכונותיה של העיר ונכללה בבסיס הצבאי דורה. דרכי הגישה הבעייתיות סייעו לשמר את אופיו הייחודי של המקום. אך כיום מקיפות אותה שכונות מגורים, וכן מתוכננות להיבנות בסמוך שכונות נוספות. מכלול המבנים עתיד לסכן את היקוות המים, ועתידה של השלולית כולה, על מגוון החי שבתוכה, נמצא בסכנה.


מי מסתתר בתוך המים? ובין השיחים? (צילום: דני גרשוני)

 

ישנן גם שלוליות נוספות בחדרה וליד קיבוץ געש בדרום, אך אף אחת מהן אינה מרשימה כמו זו הנתנייתית, במגוון היצורים החיים, בנוף הייחודי ובסכנה לפגיעותה. כדי לטייל במקום, כל שעליכם לעשות הוא להצטייד במשקפת, במדריך להגדרת צמחים ובנעליים שאפשר להרטיב.

 

יוצאים לדרך

חצו את גן השעשועים מזרחה (אל דאגה, עוד נחזור אליו בתום הסיור בשלולית), ותגלו לפניכם צמחייה

 פורחת התחומה בעצי איקליפטוס רחבי צמרת. זהו המקום להתחיל להקיף את השלולית מצידה הדרומי. משך ההקפה תלוי בעניין שתגלו במקום.

 

בשלולית מקדמים את פנינו צמחים נדירים, שביניהם כף צפרדע, לו תפרחת ורודה עדינה ושלושה עלי כותרת, הגדל בשוליים. צמח מרשים ונדיר נוסף הוא בוציץ סוככני, הפורח בורוד וגדל עמוק בתוך המים.

 

ניתן למצוא במקום גם צמחים נוספים האופייניים לנופי מים ולשולי ביצות כמו קנה, סוף, אגמון ימי, מיני גומא; וכן דמסון כוכבני, צמח נמוך שפירותיו נראים כמו כוכבים; שנית מתפתלת, ביצן, פרעושית ערבית, אפרורית מצויה ואחרים. בתוך המים גדלים גם נהרונית צפה, מיני נוריות מים ועוד.

 

עצי האיקליפטוס, היוצרים מסגרת מצלה התוחמת את השלולית, מרשימים בעובי גזעם ורוחב נופם. היכנסו למים, טיבלו את הרגליים, האמיצים יכנסו גם עד גובה הלחיים, צלמו והרגישו כמו החלוצים שבוססו רגליהם בביצות, רק שהיום אין חשש מעקיצות יתושי האנופלס הגורם למחלת הקדחת.

 

עופות מים וחברים אחרים 

במים חיים גם נחשי מים, דו-החיים טריטון, מיני סרטנים, חפרית, קרפדות וצפרדעים. צפרדע נפוצה ביותר היא האילנית שמאות מבני מינה מקפצים בין הצמחים.

 

עופות המים מבקרים כאן בחורף, וחלקם אף לא עוזב את השלולית. בין העופות ניתן למנות אגמיות, סופיות, טבלן גמדי, ומיני אנפות: אנפת הסוף, אנפה גמדית, אנפות בקר, לבנית גדולה ולבנית קטנה.

 

ברכיות משייטות במרכז השלולית ומדי פעם ניתן לראותן מרימות ראש וצופות בסביבה. מבין ציפורי השיר, העורבים "מנהלים כאן את החיים" לרוב בעלי הכנף. לעיתים נראה אותם מתקוטטים עם זוג שלדג לבן חזה המקננים בסבך וחוששים ממקורם החומס של העורבים.

 

מבקרים נוספים שנראים בשלולית הם דוכיפת, שרקרק ודרורים, הבאים ליהנות מסעודת השאריות שהותירו המבקרים. גם הזרזיר הודי (מיינה), ציפור פולשת שהצליחה להשתלט באזורים נרחבים בארץ והגיעה גם למטע התמרים ביוטבתה, ניכרת גם כאן במעופה כבד כנפיים ובציוצה הערב לאוזן.

 

סובבתם את השלולית, נרטבתם וצילמתם? זה הזמן לנוח על ספסלי הפיקניק. לאחר מכן, תוכלו לשוב לכיוון מערב, להתאמן בחדר הכושר הפתוח, ליהנות עם הילדים במתקנים המשוכללים או סתם להתפרקד על כרי הדשא המטופחים. לסיום תמיד אפשר לקנח בבית קפה על שפת הים או ברחצה מרעננת באחד מן החופים המסודרים שבעיר נתניה.

 

איך מגיעים? נוסעים על כביש החוף ועולים במחלף פולג בדרום נתניה (ליד איקאה). ממשיכים מערבה לכיוון שמורת אירוס הארגמן. מימין, אחרי שכונת המגורים, מתגלות גבעות כורכר נמוכות ומגרש משחקים גדול לילדים הממוקם בסמוך לכביש. במקום הוכשרה חנייה מסודרת לכלי רכב. כאן מתחיל הסיור.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נדיר לראות בוציץ סוככני
צילום: שרה גולד
שנית מתפתלת בשולי הביצה
צילום: שרה גולד
מומלצים