שתף קטע נבחר

מחקרים בארה"ב: עונש מוות מרתיע פושעים

מספר מחקרים אקדמיים שבוצעו משנת 2001 ואילך מעלים לדיון בארצות הברית שאלה מוסרית כבדת משקל: האם הוצאות להורג מרתיעות רוצחים. הממצאים קובעים שכן, אך מבקרי עונש המוות טוענים כי שיטות המחקר היו לקויות ואי אפשר לקבוע מסקנות ברורות

ההתנגדות להטלת עונשי מוות צברה תנופה רבה בשנים האחרונות בארצות הברית. במדינות אחדות הוקפאו ההוצאות להורג הלכה למעשה מסיבות טכניות ומוסריות שונות, ומקרים רבים של זיכוי באמצעות בדיקות DNA מאוחרות הבליטו את הליקוים הקיימים במערכת המשפט האמריקנית. גם האופוזיציה המוסרית השמיעה קול ברור ובולט, וקראה לארצות הברית ליישר קו עם שורה ארוכה של מדינות מערביות ומפותחות ולבטל כליל את העונש המירבי.

 

לעומת זאת, מחקרים אקדמיים רבים שנערכו בעשור האחרון, ולא זכו להבלטה תקשורתית, טוענים כי עונשי מוות מרתיעים פושעים מלבצע רצח. המחקרים מונים בין שלושה ל-18 קורבנות רצח שהיו ניצלים על ידי הוצאה להורג של רוצחים מורשעים.

 

הממצאים ברורים: כל הוצאה להורג מונעת בממוצע 18 מעשי רצח. הפסקת ההוצאות להורג במדינת אילינוי בשנת 2000 הובילה ל-150 מעשי רצח נוספים במשך ארבע השנים הבאות. זירוז ההוצאות להורג מגביר את אפקט ההרתעה. עבור כל 2.75 שנים שיורדות מהזמן שאדם מרצה באגף הנידונים למוות, ניתן למנוע מעשה רצח אחד.

 

אחד המחקרים נעשה בשנת 2006 בידי נאצ'י מוקאן, פרופסור לכלכלה מאוניברסיטת קולורדו בדנבר, והנתונים שלו נבדקו שוב בשנת 2006. על פי הנתונים, הוצאות להורג הצילה חמישה קורבנות רצח ואילו המתקת עונשי מוות גרמה לחמישה מקרי רצח.

 

עוד כתריסר מחקרים משנת 2001 ואילך מגלים כי עונש מוות אכן מרתיע פושעים. כולם בוחנים את אותה תיאוריה בסיסית של שכר ועונש - אם מחיר של פעולה כלשהי יקר מדי (תפוח בחנות ומעשה רצח) - אנשים משנים את התנהגותם ונמנעים מלעשות את הפעולה (קניית התפוח או ביצוע הרצח).

 

החוקרים בחנו את מספר מעשי הרצח בכל מדינה במשך מספר שנים, והשוו אותו למספר ההוצאות להורג באותן מדינות ובאותן שנים. הם שיקללו לתוך החישוב נסיבות נוספות כמו מצב האבטלה, וההכנסה לאדם, הסיכוי להעצר בגין העבירה והסיכוי להרשעה בבית המשפט.

 

"התוצאות ברורות ואי אפשר להתעלם מהן", אמר החוקר מאוניברסיטת קולורדו. "אני מתנגד לעונש מוות אבל הממצאים שלי מראים שעונש מוות מרתיע - מה עלי לעשות? להסתיר את המידע הזה?".

 

הנתונים שמציגים המחקרים התקבלו בסערה על ידי מתנגדי ההוצאות להורג, וגם בקרב מדענים, שמטילים ספק בשיטות ניהול המחקרים וניתוח הממצאים. המבקרים טוענים אמרו ששיטת המחקר הייתה לקויה ולפיכך אין לסמוך על הממצאים ומסקנותיהם. בין השאר טוענים המבקרים כי מספר ההוצאות להורג קטן מדי כדי שניתן יהיה להשתמש בו כאבן בוחן.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
כיסא חשמלי. ארכיון
צילום איי פי
מומלצים