שתף קטע נבחר

עזה: בתי החולים בחזית הקרבות

החמושים הפלסטינים הפכו את גגות ומסדרונות בתי החולים לעמדות ירי, מבלי להתחשב בצוותים הרפואיים שמנסים להעניק עזרה לנפגעים הרבים. רופא בבית החולים שיפא מספר כי עמיתיו חוששים להגיע לעבודה ומזהיר: "יגיע הרגע בו לא נוכל לטפל באף אחד וניאלץ לתת לפצועים למות"

אחת הטרגדיות הגדולות ביותר של המלחמה הפנימית בעזה, מאז עלו הקרבות מדרגה בסוף השבוע, היא מצבם הקשה של בתי החולים המקומיים. צלפים מסתובבים במסדרונות ומשתמשים בחלונות כעמדות ירי, רופאים ואחיות חוששים להגיע לעבודה והחולים המאושפזים אינם זוכים לטיפול.

 

מבין שמונה בתי חולים הפועלים ברצועה נסגר אחד בראשית השבוע לאחר ששלושה אנשים נהרגו בתחומו. יתר בתי החולים כמעט ואינם מאויישים לאחר שחמושים מהפלגים השונים השתלטו עליהם והפכו את המסדרונות והגגות לעמדות מבוצרות, זאת על אף שמספר רב של נפגעים מובאים כל העת פנימה כדי לקבל טיפול עד כמה שניתן.

 

בית החולים בבית חנון שבצפון הרצועה ספג את המכה הקשה מכל. המקום נסגר לאחר ששלשום נהרגו בקרבות שנערכו במקום חמישה פלסטינים, בהם אב ושני בניו. אנשי הפתח והחמאס ניהלו חילופי אש עזים בקרבת מקום וכאשר ביקשו לפנות את הפצועים לטיפול, גלשו העימותים אל תוך בית החולים עצמו. הוועדה הבינלאומית של הצלב האדום קוראת שוב ושוב לפלגים הפלסטיניים להישמר מחילופי אש בקירבת בתי החולים אך נדמה כי הקריאה נופלת על אוזניים אטומות.

 

"הצלב האדום מזכיר לכל הצדדים המעורבים בקרבות כי התקפות על מוסדות רפואיים, על החולים המאושפזים ועל הצוותים הרפואיים, הינן הפרה בוטה ואלימה של החוק ההומניטארי הבינלאומי", מסר הארגון היום.

 

גם הארגון האמריקני להגנה על זכויות אדם (HRW) האשים את הפלגים הפלסטינים בביצוע פשעי מלחמה נגד האזרחים במהלך העימותים הפנימיים ברצועה. מנהלת המחלקה למזרח התיכון בארגון, שרה ליה ויטסון, אמרה כי "רצח אזרחים שאינם מעורבים בעימותים הם פשעים מלחמה, חד וחלק". לדבריה, השימוש שעושים החמושים הפלסטינים בנשק מהווה הפרה של החוק הבינלאומי.

 

ד"ר סעיד איאד אל-וואחידי, רופא מבית החולים שיפא בעזה (הגדול ביותר בעיר), סיפר לסוכנות הידיעות AP: "אנחנו, העובדים, איננו חשים בעצמנו מוגנים ובטוחים - איך רוצים שנדאג לשלומם של אחרים?".


נשים בעזה. בתי החולים לא מתפקדים (צילום - רויטרס)

 

כדוגמה למצב הבלתי אפשרי בו עובדים הצוותים הרפואיים, מספר ד"ר אל-וואחידי כי במהלך הקרבות נשלח מבית החולים אמבולנס כדי לטפל בפצוע קשה אולם במהלך הנסיעה למקום האירוע נקלע גם הוא לחילופי האש. בסופו של דבר הגיע הצוות הרפואי ליעדו, אולם העובדה כי אחיות ורופאים רבים אחרים חוששים לצאת מבתיהם ולהיפגע, גורמת לכך שהפצועים אינם מקבלים את הטיפול הראוי, אם בכלל.

 

ד"ר וואסים עוודאללה, גם הוא עובד בשיפא, אומר כי בית החולים זקוק לכחמישים רופאים על מנת לטפל בפצועים הרבים. נכון ליום שלישי בערב, היו במקום עשרים רופאים בלבד.

 

מעבר למחסור בכוח אדם פועלים עובדי בתי החולים כל העת באווירת מלחמה בלתי אפשרית. חמושים רעולי פנים מהפתח והחמאס יורים זה על זה והכאוס שולט בכל. "אנחנו לא יודעים מי הם או במי הם נלחמים", מספר אל-וואחידי. "בסופו של דבר יגיע הרגע בו לא נוכל לטפל באף אחד וניאלץ לתת להם למות".

 

המצב אינו מזהיר גם דרומית לעזה, בחאן יונס, שם הפכו כוחות הביטחון של החמאס את גג בית החולים האירופי לעמדת תקיפה על עמדות פתח סמוכות. עטא אל-ג'בארי, האח הראשי, מספר כי היריות הנשמעות ללא הפסקה גורמות לפאניקה בקרב הצוות הרפואיים ובעיקר אצל ילדי העובדים הנמצאים בגן הנמצא בבית החולים. אתמול נשלחו לביתם כל העובדים שאינם חיוניים ואת החולים שאינם בסכנת חיים.


פורסם לראשונה 12/06/2007 23:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חמושים בעזה. לא מתחשבים בצרכים הרפואיים
צילום: איי אף פי
מומלצים