שתף קטע נבחר

"היה טוב יותר כשישראל שלטה ברצועה"

תושבי רצועת עזה אולי לא האמינו שכך יהיה, אבל חלקם מתגעגעים לימים שצה"ל היה אחראי לביטחון. "אני מפחדת לצאת מהבית - הם יכולים לירות בי, גם אם אני לא מה שהם מחפשים", אומרת תושבת הרצועה שהביעה חשש שעזה תהפוך ל"מדינה של הטליבאן"

"אני פוחדת להגיד את זה בקול, אולי יוציאו אותי להורג בגלל זה, אבל יש הרבה אנשים שחושבים וגם אני ביניהם, שעדיף שישראל תחזור לכאן. אז המצב היה הרבה פחות חמור מהיום" - כך אמרה השבוע סמרה (שם בדוי), בוגרת האוניברסיטה האיסלאמית המתגוררת ברצועת עזה, במהלך הקרבות המתחוללים בעיר. לדברי סמרה, שגרה ליד אחד ממעוזי הפתח שנכבשו בימים האחרונים, הפחד שולט ברחובות ופרט לחמושים ואנשי צבא - אין מי שיוצא מהבית.

 

"הילדים מפוחדים כל הזמן", מספרת סמרה. "האחיינים שלי שואלים אותי 'למה הישראלים יורים עלינו?', ואנחנו מספרים להם שאלו פלסטינים. ואז הם שואלים 'למה הפלסטינים יורים עלינו?', ואין לי תשובה לתת להם. אין לנו אוכל בבית. כבר כמה ימים שאנחנו חיים על מרקים ועל אוכל יבש שיש בבית. אין חשמל או אספקת מים שוטפת, שלא לדבר על תרופות ועל מוצרי היגיינה חיוניים".


"גברים במסכות השתלטו על הרחובות" (צילום: AFP)

 

הקרבות שמתחוללים ברחובות כל העת גורמים לכולם פחד בלתי נסבל וכך גם לסמרה ובני משפחתה. "אני מתחבאת בבית במהלך היום, אבל אפילו זה עלול שלא להספיק", היא אומרת. "השכן שלנו נורה כשהוא היה בפנים. גברים עם מסכות שחורות, נשק על הכתפיים ותיקים על הגוף מסתובבים ברחובות ואני מפחדת לצאת. הם יכולים לירות בי - גם אם אני לא מה שהם מחפשים".

 

סמרה מאשימה את שני הצדדים בעימותים. לדבריה, גם החמאס וגם הפתח צריכים להבין שמדובר בעם אחד. "הם הבטיחו לנו חיים טובים יותר והמצב רק מחמיר", היא אומרת. "אני חוששת שעד השבוע הבא נהפוך למדינה של הטליבאן. ברגע שהחמאס ישתלט עלינו זו תהפוך להיות מדינה של איסלאם. צריך להבין שהם נבחרו מתוך ייאוש - אנשים כאן עניים ומיואשים וכשהם בחרו חמאס לא היה להם מה להפסיד, אבל עכשיו מסתבר שהיה להם הרבה מה להפסיד".

 

גם ישראל אינה נקייה בעיני סמרה. לדבריה, למרות רצונה של הממשלה בירושלים להיפטר מהרצועה, היא היתה צריכה לעשות זאת "בדרך נכונה" ולהשאיר תשתיות כלכליות. כשלאנשים יש כסף הם לא פונים לאלימות, היא אומרת. החרם הכלכלי על הרשות, לדבריה מעניש את תושבי הרצועה ולא את החמאס. היא קוראת לישראל לפתוח את מעבר רפיח ולאפשר למי שיכול לעזוב את עזה: "הרצועה זה כמו בית כלא ואנחנו עלולים למות".  

 

אפילו כלפי המדינות הערביות יש לה טענות קשות כל כך שהן לא מסייעות לשיפור המצב. "בכל מקום שאנחנו הולכים אליו, גם במדינות הערביות, מחשיבים אותנו כטרוריסטים. אפילו בשדה התעופה של ביירות אוטומטית מעכבים אותנו ברגע שרואים שאנחנו פלסטינים. כנראה שגם בעבורם פלסטיני שווה לטרוריסט".

 

מעמותת "גישה" - ארגון זכויות אדם ישראלי הפועל למען זכות התנועה של הפלסטינים, בעיקר בעזה - נמסר כי דבריה של סמרה משקפים את מצבם הבלתי נסבל של אזרחים רבים בעזה, שנופלים קורבן לאלימות ולמרחץ הדמים. "כארגון זכויות אדם אנו מגנים את האלימות הנוראה של הפלגים הפלסטינים, הפוגעת בחפים מפשע וקוראים להפסיקה לאלתר.

 

"עם זאת, גם ישראל - השולטת בגבולותיה של עזה ובאמצעים הכלכליים שבה - נושאת באחריות בסיטואציה הנוכחית, עד עצם היום הזה. ישראל והקהילה הבינלאומית הטילו מצור כלכלי ופיזי על עזה. ההגבלות הקשות על מעבר סחורות ואנשים מרצועת עזה ואליה, ומניעת העברת כספי ציבור פלסטינים, פגעו קשות באוכלוסייה בעזה, חיזקו גורמים קיצוניים והאיצו את יצירת הכאוס הנוכחי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חמאס משתלט על בניין הביטחון המסכל
צילום: איי אף פי
מומלצים