שתף קטע נבחר

שיתוף קבצים בביטורנט: חי, בועט ומתפשט

למרות הצעדים לקראת הוליווד והכניעה לתביעות של תעשיית הסרטים והמוזיקה, שיתוף הקבצים בפרוטוקול ביטורנט משגשג ואף משתכלל: קהילות קטנות ופרטיות מציעות הורדה פיראטית במהירות שיא, תוכנות אנוכיות מרמות את השיטה וסדרות טלוויזיה יורדות אוטומטית למחשב ללא מגע יד אדם. תמונת מצב

לקראת הפצת הסרט החדש והמדובר של מייקל מור, Sicko, ב-29 ליוני, דאג הבמאי הדוקומנטרי השנוי במחלוקת להחביא עותק של הסרט בקנדה, מחשש כי יוחרם על-ידי ה-FBI. הסיבה: חלקים מהסרט צולמו בקובה ללא אישור הנדרש על ידי הממשר האמריקני.

 

אבל למור לא היתה סיבה לדאגה (בניגוד לחברת ההפקות שלו). שבועות ספורים לפני הקרנת הסרט, אלפי עותקים של הגירסה הכמעט סופית שלו נצפו בחינם על גבי מחשבים ברחבי העולם, הודות לביטורנט, טכנולוגיית שיתוף הקבצים החשובה ביותר היום.

 

ביטורנט היא השולף המהיר ביותר במערב – כל סרט, משחק מחשב, אלבום, סדרה או תוכנה בפרופיל גבוה מוצאים את דרכם לפרוטוקול טרם ההשקה, בדרכים נסתרות. אפילו eMule (לשעבר רשת eDonkey2000), המלכה הבלתי-מעורערת של שיתוף הקבצים, איבדה מעט מזוהרה לטובת ביטורנט. זאת, למרות שבסיס המשתמשים של eMule עדיין גדול יותר, ומגוון הקבצים רחב יותר בהתאם.

 

עם הפנים להוליווד

בעקבות איומי התביעה של הוליווד, נוקה מנוע החיפוש באתר BitTorrent.com מתכנים אסורים בשנת 2006. בחודש פברואר האחרון הפך האתר לחנות מקוונת המציעה הורדה חוקית של מוזיקה, סרטים, סדרות ומשחקים בתשלום, במסגרת שיתוף פעולה עם אולפנים מובילים, ביניהם רשת פוקס, ערוץ קומדי סנטרל, פרמאונט, וורנר, MTV ועוד.

 

במקביל, גם Azureus, חברה המפתחת את תוכנת ההורדות הביטורנטית המצליחה, החליטה להשיק שירות חוקי, שישמש כחלופה במידה והוליווד תנצח במאבק ותחריב את הפיראטיות.

 

Vuze.com, לשעבר Zudeo, שירות הווידאו בהבחנה גבוהה (high definition) ש-Azureus השיקה, מתבסס כמעט בלעדית על תוכן מתוצרת הגולשים, עם קצת עזרה מרשתות טלוויזיה קטנות שזקוקות נואשות לחשיפה.

 

ההכשר שקיבלה החברה המקורית לא הפסיק את שיתוף הקבצים בטכנולוגיה זו. למרות הקריצה להוליווד, BitTorrent נותרה טכנולוגיה פופולרית מאוד לצורך שיתוף קבצים חופשי, בעיקר בזכות מגוון הרחבות ותכונות, רובם מתוחזקים על ידי הקהילה או חברות אחרות שאימצו את קוד המקור של התוכנה והכניסו בו שיפורים.

 

לראות סדרות לפני האמריקנים

הפיתוחים האחרונים בתחום ה-BitTorrent מספקים למשתמשים רבים סיבות טובות להיפטר מהטלוויזיה, או לפחות מממיר הכבלים או הלוויין. TED (ראשי תיבות של Torrent Episode Downloader), למשל, היא תוכנה שמנהלת מנויים לסדרות - היא מורידה סדרות טלוויזיה שלמות ומפקחת על מספרי העונות והפרקים. הממשק בסיסי מאוד, ודאי יותר מזה של השלט של הממיר הדיגיטלי. מגדירים מראש רשימה של סדרות אהובות, ובכל פעם שפרק חדש מהן משודר בארה"ב (ומיד מופץ בביטורנט), היא תוריד אותו אוטומטית.

 

בתוכנה מצליחה אחרת לניהול הורדות בביטורנט, uTorrent, התכונה הזו כבר מובנית: בעזרת שירות בשם tvRSS ניתן לקבל עדכוני RSS בכל פעם שמופיע פרק נוסף בסדרה מסויימת, ואז להוריד אותו אוטומטית.

 

א', עובד הייטק מאזור המרכז ומוריד כבד, יכול בהחלט להרשות לעצמו לשלם על הטלוויזיה שלו, אבל הוא מעדיף להשיג אותה בביטורנט בעזרת עדכוני RSS. "הכבלים משדרים את העונות מלפני שנה או שנתיים, ותמיד בשעות שלא נוחות לי. מכשירי ה-PVR של הכבלים והלוויין סתם יקרים ללא הצדקה. בביטורנט אני מקבל את הסדרות שלי מוקלטות ב-HDTV, איכות שידור גבוהה שאין בישראל. ברגע שיוצא פרק חדש, הוא אצלי על המחשב", הוא מנמק.

 

יש גם קוריוז שמדגים עד כמה ביטורנט יעילה: "נכנסתי פעם לפורום של הסדרה בטלסטאר גלקטיקה כדי לדסקס את הפרק האחרון בעונה שבדיוק הורדתי, שעתיים לאחר השידור, ורוב הגולשים האמריקנים בפורום ביקשו לא לתת ספויילרים בהודעות. הפרק כבר שודר בניו-יורק, ומסתבר שבלוס אנג'לס, בגלל הפרשי השעות, עדיין לא ראו אותו. בזכות BitTorrent, אני יכול לראות פרקים עוד לפני שהם שודרו באזורים מסויימים מארה"ב", הוא מספר.

 

יד קשה נגד אתרי הטראקר

למרות היעילות, חשוב לזכור כי הפעילות הזו אינה חוקית במיוחד. השמיים של משתפי הקבצים התקדרו לאחרונה עקב המאבק הנמשך של בעלי הזכויות באתרי הטראקר של ביטורנט. בעקבות איומים חוזרים ונשנים ותביעות מצד אולפני הסרטים, מנועי החיפוש לביטורנט, TorrentSpy ו-IsoHunt, הודיעו כי יישמו באתרים מערכת לסינון תוכן,

 

טראקר הוא שרת שעוקב אחרי מספר המשתמשים שמורידים ומעלים קובץ מסויים, בעזרת דיווחים אוטומטיים מתוכנות הביטורנט של המשתמשים. הפופולריים שביניהם, TorrentSpy ו-IsoHunt, שימשו גם כמנועי החיפוש היעילים ביותר לתכנים פיראטיים, אך כיום מנהלים קרב עיקש מול איגוד תעשיית הסרטים האמריקני (MPAA).

 

במסגרת הפסיקות האחרונות הם חויבו לשמור מידע על הגולשים שהשתמשו בשירותיהם, הוראה שגרמה להם להודיע כי הם יסננו קישורים פיראטיים.

 

הורדה פרטית בנתיב המהיר

כתוצאה מכך, משתמשים רבים נוהרים לטראקרים פרטיים הסגורים למנויים רשומים בלבד, כדי להוריד את הסרטים והסדרות הלוהטים ביותר.

 

יש שתי דרכים להתקבל לטראקר פרטי: אפשרות אחת היא לעקוב אחרי האתר, להחזיק אצבעות ולהתפלל שההנהלה תבחר להרחיב את האתר ולהקציב עוד הזמנות, או לקבל הזמנה ממישהו בפנים.

 

מי שהתקבל מדווח על הורדות במהירות חסרות תקדים, בזכות המספר הגבוה של Seeders ("זורעים"), משתמשים שמאפשרים הורדת קבצים מהמחשב שלהם, לעומת Leechers – "יונקים" - טפילים שרק מורידים מאחרים. בקהילה קטנה ומסוגרת, פחות משתמשים מרשים לעצמם התנהגות אנטי-סוציאלית כזו.

 

בין האתרים המובילים בז'אנר אשר למצוא את השמות BlackCats, המתמחה בעותקים פרוצים של משחקים, Demonoid הוותיק (שמתמודד אף הוא עם איומים בתביעות), Torrent-Damage עתיר הפורנו, TorrentLeech המהיר והעדכני ועוד. כולם מתקיימים בזכות תרומות. לא קל להתקבל אליהם – לא אחת בעלי ההזמנות ידרשו הזמנה לטראקר סגור אחר, או יבקשו מכם צילומי מסך של דף הסטטיסטיקות של תוכנת הביטורנט שלכם, המוכיח כי העלתם לביטורנט מספיק קבצים (דרישה סטנדרטית היא יחס של 1:1 לפחות בין מספר הג'יגות שהורדו לאלו שהועלו).

 

תומכי השיטה הזו טוענים שהאתרים הפרטיים והסגורים פועלים תחת עקרונות של שיוויון והוגנות. באתרים ציבוריים הורדה היא בשיטת "פגע וברח" – משיגים קובץ, צופים ומוחקים. הקהילות הפרטיות האדוקות, שמטפחות אידיאולוגיה תומכת שיתוף הקבצים, ממשיכות להעלות אותו, מאריכות את חייו ומונעות מהקובץ להיעלם מהרשת אחרי פרק זמן קצר.

 

תוכנות טפילות: מהיר ומסוכן

פרוטוקולים חדשים מבוססי ביטורנט משפרים את חוויית השימוש בה מחד ומסכנים את המשך דרכה מאידך. התוכנה Bit-Tyrant ("עריץ הביטורנט"), למשל, שמבוססת על פרוטוקול שפותח באוניברסיטת וושינגטון, נראית זהה כמעט לחלוטין לתוכנה עליה היא מבוססת ברובה, Azureus, אבל קצבי ההורדה שלה מדהימים - בבדיקה היא הורידה קובץ במהירות

גבוהה פי 2.5.

 

המפתחים שלה טוענים לשיפור של כ-70% במהירות, אבל ליעילות הזו יש מחיר – Bit-Tyrant מורידה ומעלה רק עם מחשבים שקצב החיבור שלהם גבוה מאוד. בסופו של דבר, המשתמש חולק את הקבצים שלו רק עם מחשבים מהירים מאוד שתרמו לו פיסות גדולות מהקבצים שלהם. מחשבים בעלי קצבים נמוכים מידרדרים לתחתית הרשימה ולא מקבלים אף לא ביט.

 

בטווח המיידי לא נגרם כל נזק, אבל המתנגדים טוענים כי לאורך זמן Bit-Tyrant יכולה להפוך את ביטורנט לפרוטוקול בלתי שיוויוני, בה רק בעלי חיבור פס רחב יקר מאוד יוכלו להנות ממנו.

 

תוכנה אחרת, בשם BitThief, לוקחת את הרעיון הזה צעד קדימה – בכל התחברות היא מעמידה פנים שמדובר בהתחברות הראשונה באמצעותה, ומרשה למשתמש להוריד קבצים בלי להעלות כלום בחזרה. התוצאה שמתקבלת, אגב, היא קצב הורדה שאינו מהיר בהרבה מזה של תוכנת ביטורנט פחות אנוכית.

 

המוזיקה גם פופולרית

האם התנועה ברשתות שיתוף קבצים נפגעה כתוצאה מהרדיפה המשפטית אחר אתרי הטראקר ותביעות שהוגשו נגד אלפי משתפי קבצים? חברת מדידת המדיה Big Champagne דיווחה כי 9.35 מיליון אנשים היו מחוברים בו זמנית לרשתות שיתוף הקבצים המובילות במאי, 2007. זאת, לעומת 9 מיליון בחודש מאי, 2006. משמעות נתון זה היא למעשה עמידה במקום.

 

אך בתוך רשתות שיתוף הקבצים ביטורנט הלכה והתחזקה. במאי, 2006, הטורנט הממוצע כלל 817,588 משתתפים. כעבור שנה, הנתון זינק ל-1,357,318 יונקים וזורעים, גידול של 66 אחוזים בשנה אחת. אם חשבתם שביטורנט פופולרי רק לצורך סרטים וסדרות, הרי שמדובר בטעות. Big Champagne זיהתה זינוק בתעבורת המוזיקה בפרוטוקול וקבעה כי הוא הכלי המועדף להורדת אלבומים שלמים. למרות האיומים והחלופות החוקיות, שיתוף הקבצים פופולרי יותר מאי פעם.

 

התחרות: הורדה מהדפדפן

טרנד נוסף שהתפתח לצד תוכנות שיתוף הקבצים הוותיקות הוא צפייה בסרטים וסדרות במדיה זורמת (סטרימינג). המשמעות היא שהווידאו מוצג על המסך, בתוך הדפדפן, והוא יורד למחשב תוך כדי צפייה אך אינו נשמר עליו. אתרים כמו tv-links ו-peekvid מציעים גם קטעי סטרימינג בפורמט האיכותיdivx. ניתן להגדיל את החלון למסך מלא, ורק חובבי

הקולנוע הביתי, בעלי טביעת עין חדה, ישימו לב.

 

היתרון המהותי שלהם על פני תוכנות שיתוף הקבצים הוא היכולת לספק את הפרק או הסרט כמעט ללא המתנה - תוך דקה או שתיים מרגע הלחיצה והם מתחילים להתנגן. הם גם נגישים ממחשבים שנמצאים מאחורי רשתות מאובטחות ו-firewall, בניגוד לתוכנות השיתוף, שלרוב נסחמות במצבים אלו.

 

עם זאת, סיכויי ההישרדות של הסטרימינג הפיראטי מוטלים בספק. כמעט כל האתרים שמציעים צפייה בסטרימינג רק מקשרים לאתר וידאו כשר אחר, כמו YouTube, stage6 או Google Video, ולא מאחסנים את הקבצים האסורים אצלם.

 

ההצלחה שלהם תלויה בחשיפה לקהל קטן יותר – בדיוק ההפך מהמודל של ביטורנט, ובסופו של דבר הם נתפסים ומורדים מהרשת מהר מאוד. לראייה, הסרט Sicko, שכבר ציינו, הוסר מ-Google Video שעות ספורות אחרי שפורסם בבלוג הלינקים המוצלח waxy.org. מביטורנט בלתי אפשרי להסיר אותו מבלי למחוק אותו, עותק אחר עותק, מכל המחשבים בעולם בהם הוא שמור – מבצע השקול לניסיון לטאטא את חוף הים. אפילו תעשיית הסרטים לא נואשת עד כדי כך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים