שתף קטע נבחר

פליטי מעבר ארז פונו הלילה למצרים

אחרי שלושה ימים של משא ומתן חשאי אישר הדרג המדיני לצה"ל ולרשות להעביר למצרים 60 פלסטינים התקועים במעבר ארז. תחילה עברו הפלסטינים - כמה עשרות במספר - בדיקה מדוקדקת על-ידי מערכת הביטחון, ובהמשך הועלו על אוטובוסים שיצאו למעבר הגבול כרם שלום. 30 מהם סירבו לעלות, כשהתברר להם שמדובר בפינוי למצרים. כעת שוהים במעבר פליטים בודדים

בהנחית הדרג המדיני ובתיאום עם מצרים, אושרה הלילה (יום ה') באופן חריג "יציאת הפליטים" - העברתם למצרים של כמה עשרות מהפליטים הפלסטינים השוהים במעבר ארז שבצפון רצועת עזה. בסופו של יום, לאחר ספירה ומיון, אושרה עלייתם של 60 פלסטינים לאוטובוסים שיצאו למעבר כרם שלום - ומשם לסיני.

 

כשהבינו הפליטים שמדובר ביציאה למצרים, רק 30 מתוכם בחרו לצאת. בשלב הזה הם הועברו דרך צומת יד מרדכי שבשטח ישראל לשטחי סיני. מבצע העברת הפליטים תוכנן בחשאי, בתיאום עם הרשות ועם מצרים. כעת שוהים במעבר פליטים בודדים בלבד.


יוצאים למצרים (צילום: AP)

 

מצה"ל נמסר כי מערכת הביטחון בחנה באופן פרטני את בקשותיהם של הפלסטינים לצאת את הרצועה והמעבר התבצע לאחר בדיקה ביטחונית מדוקדקת ובליווי צמוד של כוחות הביטחון. במסגרת ההליך ניגשו כוחות צה"ל לנוכחים במעבר, אספו מהם תעודות זהות והעבירות את שמותיהם למצרים. תוך כדי התהליך, משפשטה השמועה שישראל מפנה פליטים, הגיעו למעבר ארז עוד כ-70 איש. במערכת הביטחון סירבו לטפל בהם. במהלך התהליך התברר כי 30 מבין 60 הפלסטינים שמעברם תוכנן לתוןך ישראל הם מנועי כניסה לישראל. עם זאת, הדבר לא מנע את העברתם למצרים. עוד התברר כי בין ה-60 רק שלוש נשים. היתר היו גברים בני 20 עד 30. במעבר לא שהו ילדים.

 

אתמול בבוקר הנחה שר הביטחון, אהוד ברק, את צה"ל ומתאם הפעולות הממשלה בשטחים לאפשר טיפול מיידי בפליטים במעבר ארז, לרבות טיפול רפואי בישראל. לפחות 120 פליטים היו תקועים במעבר ארז מאז סוף השבוע - בין צה"ל לחמושי החמאס. בשעות הערב כבר אישר ברק את המבצע המיוחד, בשיתוף מצרים.


"הבקשות נבחנו באופן מדוקדק" (צילום: AP) 

 

למרות "מבצע הפליטים" בארז, ישראל לא יכולה לחדש לפי שעה את פתיחת המעבר ואת העברת הסחורות דרך מעבר קרני. במשרד מתאם פעולות הממשלה בשטחים מסבירים כי לא ניתן לפתוח את המעברים בגלל שאין כל גורמי תיאום פלסטינים עמם ניתן לשוחח בנושא. מערכת הביטחון תמשיך גם היום בהכנסת מזון וציוד רפואי, תרומת הארגונים הבינלאומיים, דרך מעבר כרם שלום.

 

המשא ומתן על מבצע החילוץ החל לפני שלושה ימים, לאחר שבכירים ברשות הפלסטינית ביקשו מישראל שלא להעביר את הפליטים לרמאללה, מחשש שהתקדים יביא לנהירה המונית אל המעבר. תחילה, אגב, תוכנן רק מעבר בטוח לפליטים - ולא ישובם במצרים. בקהיר ביקשו להעביר את הפליטים אליהם, ולהטיס אותם לירדן, משם ימשיכו לרמאללה. 


פליטים פלסטינים במחסום ארז, אתמול (צילום: AFP)

 

לטענת הפלסטינים, במעבר היו אתמול כ-150 פלסטינים - כמחציתם אנשי פתח החוששים לחייהם ורוצים לעבור לגדה, חלקם פעילי פתח מהגדה, בעיקר כאלו הנמנים על מגורשי כנסיית המולד. אחרים הם תושבי הגדה ששהו ברצועה בטרם פרצו הארועים ומבקשים לחזור לבתיהם.

 

שלשום פונו מהמעבר 12 פצועים פלסטינים שנפגעו בתקרית ירי שאירעה במעבר יום קודם לכן ובתקריות פנים-פלסטיניות אחרות. הפצועים הועברו לטיפול בבתי החולים ברזילי באשקלון, איכילוב בתל אביב ואסף הרופא בצריפין. בתקרית הירי שאירעה ביום שני בערב במחסום ארז נהרג פלסטיני אחד, בכיר בפתח.

 

אתמול בערב החליט בג"ץ שלא לקבל ולא לדחות את עתירת ארגון "רופאים למען זכויות אדם", בדרישה להתיר לפלסטינים פצועים לעבור מרצועת עזה לגדה המערבית, על-פי שיקולים מקובלים. השופט אליקים רובינשטיין החליט כי המדינה תגיש הודעה מעודכנת בנושא ביום ראשון ולמחרת ישלחו הודעה כזו גם העותרים - אז יוחלט על המשך הטיפול בעתירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליטים במעבר ארז
צילום: איי פי
פינוי פצועים ממעבר ארז
צילום: אמיר כהן
מומלצים