שתף קטע נבחר

  • מרושתים

האינטרנט: כלי אפקטיבי להעצמת קשישים

העצמה אישית אינה סיסמה. זוהי דרך לשימור והתפתחות אישית לכאלה המרגישים חלשים, נחותים או פגועים. העצמה אישית מביאה את האדם לשיפור מהותי בתחושות של רווחה-נפשית ומשפיעה על תפקודו בשטחים שונים

האינטרנט כבר מזמן הפך מרשת מחשבים חובקת עולם שמשמשת למטרות פרקטיות לסביבה חברתית שונה ומיוחדת, סביבה חברתית מקבילה ואלטרנטיבית לזו שאנו רגילים לה המכונה סייברספייס. למרות שאנחנו ממשיכים לעשות בסייברספייס שימוש מעשי שמשפר את איכות חיינו, הרי שיותר ויותר אנשים – במגוון גילאים, תרבויות, שפות, מקצועות ורקעים אישיים – מוצאים בסביבה זו מענה נעים ומספק לצרכים אישיים רבים שלהם ולא רק לצרכים מעשיים. זה יכול להיות קשור ללמידה, לעניינים חברתיים, למצוקות אישיות, להיכרויות, למשחק, למחאה, לבידור, או לתחביבים שונים.

 

אינטרנט והעצמה

העצמה (empowerment) היא מושג שיש לו הגדרות והשלכות רבות, בהקשרים אישיים, ארגוניים, דתיים תרבותיים ועוד. העצמה אישית מתייחסת לתהליך אותו עובר אדם כשהוא מפתח תחושה של מודעות-עצמית, יכולת בקבלת-החלטות, עצמאות, השפעה על אנשים אחרים ועל תהליכים ועמידה על זכויותיו, כשכל אלו תורמים לדימויו-העצמי ומשפרים אותו.

 

תהליך העצמה אישית נמצא במחקרים רבים כקשור לשיפור משמעותי בתחושות של דיכאון, אפליה, חרדה ובדידות. תהליך העצמה אישית נמצא גם קשור לשינויים התנהגותיים ממשיים כמו פעילות חברתית מוגברת, עצמאות בקבלת-החלטות ואף גורמים הקשורים לבריאות גופנית.

 

מאפיינים שונים של הסביבה החברתית המקוונת תורמים בצורה מהותית לתהליך ההעצמה האישית של אנשים החווים מצוקות וקשיים שונים ו"קבוצות-שוליים". עצם השוויוניות הנוצרת ברשת בין משתמשים שונים – הנבדלים בדרך-כלל בסביבה הפיזית בשל גיל, מצב גופני ונכות, מין, מראה חיצוני, צבע עור ועוד – תורמת רבות לאנשים המרגישים נחותים או חלשים להביע את עצמם ולקחת חלק פעיל בפעילויות בהן לא היו מעיזים (או לא יכולים) להשתתף בסביבתם הפיזית. כמובן שהאנונימיות והאי-ניראוּת תורמות לתחושות המקלות, כמו גם ההתבטאות בכתב (המנטרלת מבטא, גמגום, מהירות התבטאות ועוד) והא-סינכרוניות והנגישות של התקשורת (המאפשרות בחירה של מקום וזמן נוחים ברמה האישית).

 

תהליכי ההעצמה של אנשים רבים מתפתחים ומתגברים בזכות השימוש באינטרנט. זה כולל ילדים, נכים מסוגים שונים, נשים, בעלי העדפה מינית "שונה", מהגרים ו"עולים חדשים" ובני מיעוטים. על כך מעידים לא רק מחקרים רבים אלא גם עדויות תכופות המתפרסמות באינטרנט עצמה.

 

מה שמעניין וחשוב במיוחד הוא שאנשים "חלשים" אלו לא חווים את תחושת ההעצמה האישית רק בשהותם בסייברספייס, אלא שהתהליך מוכלל גם לסביבתם הפיזית. בכך האינטרנט משמשת לא רק סביבה חברתית שונה אלא גם כלי רב-עוצמה לשינוי אישי בכלל. למעוניינים – עמיתי ל"מרושתים", ד"ר יאיר עמיחי-המבורגר, כתב עוד על מימוש-עצמי בעזרת האינטרנט.

 

העצמת קשישים בעזרת האינטרנט

בעיות ומצוקות נפשיות שונות מאפיינות את אוכלוסיית הקשישים. אלו כוללת תחושות בדידות וניכור חברתי, יכולת השפעה מעטה על סביבתם, תלות רבה בעזרה של אחרים, תחושות דיכאון וחרדה הנובעים מחוויות אלה, כמו גם מבריאותם המתדרדרת. הנושא ידוע ומוכר לרבים – בהקשר האישי שלהם וכן בהיבטים החברתיים-לאומיים – אך היכולת לשנות ולשפר את המצב מוגבלת בשל אילוצים וקשיים מרובים, גם אלו ברמה האישית והלאומית (אני ממליץ לקרוא פוסט מעניין של דרור פויר בנושא זה).

 

אבל גם כאן האינטרנט מהווה כלי נוח, זול ומוצלח מאד ביצירת תהליכי העצמה אישיים של קשישים רבים. עובדה זו נתמכה במחקר מבוקר וכן מתבהרת שוב ושוב מעדויותיהם של קשישים שמתנסים בחוויה האינטרנט על גווניה, מבני-משפחה שלהם, ומדריכים, סייעים ומטפלים העובדים איתם.

 

קשיש יכול להתעצם ולחוש חשוב ומשפיע בהירתמו, באמצעות האינטרנט, לעזרת ההסברה הישראלית בעולם באמצעות כתיבת תגובות למאמרי שטנה או בתרומה לאתר הסברה. קשיש יכול גם לחוות למידה, הצלחה ושליטה בסיטואציה באמצעות משחקי מחשב מקוונים שונים. קשיש יכול להרגיש חשוב, מבוקש ומעניין בניהול בלוג משלו. קשיש יכול לפרוץ את מסגרת הבדידות החברתית בהתרועעות עם אנשים אחרים – בסביבה מקוונת המתאימה לצרכיו – ואף להכיר בנות- או בני-זוג במסגרת אתר היכרויות. הנתונים מהשטח אמנם מראים שמגמה זו מתפתחת.

 

אכן, גופים שונים מנסים לקדם את הנושא. איגוד האינטרנט הישראלי נרתם לכך בפרוייקט מיוחד שלו. גם ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת קיימה בנושא זה דיון מיוחד. מכללת אחווה מקימת קורסים מתוקשבים המיועדים לקשישים. פורטל מוטק'ה מנסה לאגד את כל המידע והפעילויות, להוסיף רבות משלו, ולהיות גוף מוביל בעניין חשוב זה.

 

פורטל מוטק'ה

מוטק'ה הינו פורטל אינטרנט המיועד "לאוכלוסיה הבוגרת", דהיינו, לקשישים. כבכל פורטל שממלא בהצלחה את ייעודו, יש במוטק'ה ריכוז של כל מה שאדם קשיש עשוי לחפש ברשת: מידע שוטף ועדכני הנוגע במיוחד לקשישים, פורומים בנושאים שונים הרלוונטיים לקשישים בהם אדם מבוגר יכול למצוא ולשמור על קשר עם חברה נעימה, אפשרות לפרסום בלוג אישי באופן ידידותי ונוח, גלריה וירטואלית אליה הוא יכול להעלות תמונות בהן הוא רוצה להתחלק עם אחרים, קישורים לאתרים רבים הנוגעים לענייניו, הצעות עבודה ופעילויות התנדבות, משחקים מקוונים, ואפילו אפשרות לשוחח בצ'ט במשך כמה שעות ביום עם מתנדבים קשובים וסבלניים.

 

מוטק'ה – הקרוי בשם זה לא רק בשל צלצולו המיוחד אלא לכבוד היזם ומי שעומד בראש הנהלת הפרוייקט, פרופ' מרדכי שני (מי שהיה מנכ"ל משרד הבריאות ומנהל בי"ח שיבא וכיום ראש ביה"ס לבריאות הציבור באוניברסיטת תל-אביב וראש הוועד המנהל של מכון גרטנר לחקר האפידמיולוגיה ובריאות הציבור) – מהווה בית וכתובת לקשישים לא רק בשל ריכוז הפונקציות המקוונות הכלולות בו אלא בעיקר בשל הסביבה החברתית המיוחדת שהוא מטפח.

 

במוטק'ה קשישים מוצאים בקלות האחד את רעהו, מקיימים דיונים וחילופי מידע, מחלקים סיפורים וחוויות, נעזרים ועוזרים, ומרגישים חלק מקהילה חיה ותוססת. הכל, כמובן, מבלי לעזוב את ביתם הפיזי (מה שלרובם כרוך בקשיים לא מעטים) ובאמצעות אתר נוח וידידותי (המותאם במיוחד גם למתקשים לראות) המתוחזק באורח פעיל וקבוע.

 

אכן, קשישים רבים לא מכירים את המחשב והאינטנרט ולכן אינם יכולים עדיין ליהנות ממוטק'ה או מפעילויות מקוונות בכלל. לשם כך מתקיימות בארץ תוכניות שונות להוראה והטמעה של השימוש במחשב וברשת לקשישים, כמו פרוייקט "הקשר הבין-דורי" של משרד החינוך, הסדנאות של אש"ל, וכן קורסי הכנה מקצועיים במחיר נמוך במיוחד.

 

לסיכום

העצמה אישית אינה סיסמה. זוהי דרך לשימור והתפתחות אישית לכאלה המרגישים חלשים, נחותים או פגועים. העצמה אישית מביאה את האדם לשיפור מהותי בתחושות של רווחה-נפשית ומשפיעה על תפקודו בשטחים שונים. האינטרנט מהווה אמצעי יעיל לפיתוח העצמה אישית ומוטק'ה הוא שער מצויין לאינטרנט לאוכלוסיה המבוגרת. הפורטל עדיין חדש ומשתמשים בו רק כמה מאות קשישים ביום, אך זוהי רק ההתחלה. אני מקווה שרבים מהקוראים כאן יעשו מעשה ויעודדו את היקרים להם להשתמש במוטק'ה למען רווחתם ואושרם דווקא בשנים בהם הם מרגישים מיותרים, חלשים ובודדים.

 

גילוי נאות: הכותב הינו חבר בהנהלת מוטק'ה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' עזי ברק. לחצו על התמונה לביוגרפיה
מומלצים