שתף קטע נבחר

"אמרו לנשים: אין משמעות לגוף ולנפש שלכם"

בעיניים דומעות קראו הבוקר קורבנות אונס על כתב האישום החדש נגד קצב. עליזה עמר, ממובילות מאבק הנאנסות נגד קצב: "אני בוכה לא רק את הכאב שלי, אני בוכה את הכאב של אלה שעוברות היום אונס ולעולם לא ידברו על זה כי יכולים לעשות על גבן עיסקת טיעון"

החלטת פרקליטות המדינה לסיים את פרשת משה קצב בעיסקת טיעון, תהיה בעלת השלכות חמורות על נפגעות תקיפה מינית בעתיד - כך קבעו אמש ארגוני הנשים ופרשנים משפטיים, וכך אומרות הבוקר (ה') גם קורבנות אונס עימן שוחחנו. אחת מהן, נועה (שם בדוי), מסבירה כי עיסקת הטיעון הנוכחית כמוה כחזרה על ההשפלה שעברה באירוע עצמו.

 

נועה נאנסה לפני מספר שנים על ידי סמנכ"ל חברת תקשורת גדולה בה עבדה. זה התחיל ממסכת הטרדות מילוליות, המשיך בפניות ישירות אליה בבקשה שתישאר עימו לבדה ולא פעם הוציא אותה הסמנכ"ל מישיבות כלליות כדי לזכות בכמה דקות עימה. כשהעירה לו על כך שאינה מעוניינת בקשר עימו ודרשה ממנו לחדול ממעשיו, אמר לה, לדבריה: "אני הסמנכ"ל, אני יכול לעשות הכול".

 

ההטרדות הבלתי פוסקות הגיעו לשיאן בערב בו נאנסה נועה. זמן קצר לאחר מכן עזב הסמנכ"ל את החברה וכך גם נועה, שעברה לחברה אחרת ובכך למעשה הסתיימה הפרשה.

 

נועה לא התלוננה והחליטה למחול על כבודה האישי, משום שחששה לעתידה המקצועי: "בתקופת ההטרדות מצד הסמנכ"ל החלטתי להבליג, אחרת היה יוצא לי שם של מתלוננת ולא הייתי יכולה פשוט להמשיך לעבוד בתחום". הבוקר, כשקראה על עיסקת הטיעון, הכל חזר אליה. "מה שקרה הבוקר יעצור גם נאנסות אחרות מלהתלונן", אמרה ל-ynet.

 

"גם ככה הנאנסת מושפלת בגלל החשיפה. היא נחשפת ובסופו של דבר הפגיעה משוחזרת שוב ושוב, גם בשל החדירה לדברים הכי פרטיים והאינטימיים שלה וגם כשהגבר חומק מהעונש ועוד יוצא 'גבר', גיבור. כל ההשפלה חוזרת שוב. היום בבוקר זה כאילו שאמרו לכל הנשים שהוטרדו ונאנסו 'אין שום משמעות לגוף ולנפש שלך'".

 

מי שהייתה בין מובילות מאבק הנשים נגד קצב במהלך החקירה המתמשכת, הייתה עליזה עמר שאף צעדה בראש תהלוכה נאנסות אל בית הנשיא לירושלים. הבוקר, במהלך השיחה עם ynet, היא התקשתה לעצור את הדמעות. "אני מרגישה כאילו מישהו לוקח סכין, דוקר אותי ישר בלב ועוד אומר 'זה מה שמגיע לך'", אמרה. "זה לא מה שמגיע לנו, הנשים. אני בוכה לא רק את הכאב שלי, אני בוכה את הכאב של אלה שעוברות היום אונס ולעולם לא ידברו על זה כי יכולים לעשות על גבן עיסקת טיעון".

 

עמר הוסיפה כי מאז שמעה על עסקת הטיעון הנרקמת היא אינה מוצאת מנוחה: "אני מזועזעת. אני נותנת עכשיו לנפש שלי לבכות. המעמד של נשים במדינה הזאת ירד בכמה דרגות. זה לא ישחרר אותנו, זה יכלא אותן בכלא הנפשי שלהן. עושים עיסקת טיעון על חשבון מישהי שעברה אונס והתעללות בנפש, והבן אדם ימשיך בחיים נורמליים. אני תוהה מה עם שאר הנשים".

 

"אבכה, אבל לא נשתוק ונמשיך במאבק"

עמר מעודדת כל העת נשים אחרות לחשוף את סיפוריהן האישיים, בכדי להביא את הגברים שאנסו או הטרידו לספסל הנאשמים בבית המשפט. כעת, בעקבות ההתפתחויות בפרשת קצב, היא מרגישה שהמשימה תהיה קשה אף יותר: "איך אני אמורה עכשיו לבקש מנשים ללכת ולחשוף את עצמן כשעושים להן כזה דבר? איך אני יכולה להסתכל להן בעיניים? איך אני יכולה לומר למישהי 'תפתחי את הסיפור שלך כי יש כאן תקווה?'. אין כאן תקווה במדינה הזו. היום גם אני איבדתי את תקוותי".

 

אבל לצד כל זאת קוראת עמר לציבור הנשים לא להיכנע ולהמשיך במאבקן: "אם נשתוק, נחזור אחורה. אני אתן לעצמי לבכות אבל אמשיך לעודד את הנשים לא לשתוק ולדבר, לא להיכנע ולהמשיך את התהליך".

 

מירי מרגלית ממוקד הסיוע לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית, מלווה נשים לאורך ההליך הפלילי ומסייעת להן בקשר עם המשטרה. היא מספרת כי אחוז הנשים שבוחרות להתלונן במשטרה לאחר שנאנסו או הוטרדו מינית נמוך ועומד על 19.5 אחוז מכלל הנשים המגיעות למוקד.

 

על הסיכום שהתגבש בין עורכי דינו של קצב לבין פרקליטות המדינה היא אומרת: "הולכים כאן לעסקת טיעון בלי להתחשב בנשים ובעוגמת הנפש. זה יכול להרתיע נשים אחרות מלהגיש תלונה במשטרה ו'לעודד' אותן לחשוב ש'אם בסופו של דבר לא יהיה ברור לציבור מי אשם ומה קרה, לא כדאי לי ללכת למשטרה'. יש כאן מסר למתלוננות ולחברה שהמדינה מפקירה אותן. בנוסף, יש מסר שאם זה אזרח מן השורה אז יש דין אחד, ואם זה מישהו בכיר אז עבורו יש דין אחר לחלוטין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דלית שחם וירון ברנר
עליזה עמר. הנפש בוכה
צילום: דלית שחם וירון ברנר
צילום: גיל יוחנן
המתלוננת '. הוסרה מכתב האישום
צילום: גיל יוחנן
מומלצים