שתף קטע נבחר

"ישראל מתנערת מאחריותה המוסרית לפליטים"

ארגוני הסיוע למען הפליטים מותחים ביקורת קשה על החלטת הממשלה להחזיר מאות מהם למצרים. "חובה על ישראל לבחון בקפידה כל בקשה למקלט, ולא לגרש את כולם באופן גורף", הבהירו באמנסטי ישראל. יו"ר השדולה למען פליטי דרפור, ח"כ אבישי ברוורמן, קרא לרה"מ לאמץ לפחות את פליטי דרפור

"אנו חוששים כי ישראל שוב מתנערת מאחריותה המוסרית והמדינית לטפל בפליטים, על-ידי כך שהיא מעבירה אותם לידי מצרים, ללא בדיקה מעמיקה וטיפול ראוי", את דברי האזהרה האלה השמיעו אתמול "אמנסטי ישראל", נוכח החלטת הממשלה לגרש כ-800 מבקשי מקלט, חזרה למצרים.

 

ההחלטה, הקובעת כי מאות אזרחי צ'אד, אריתראה, חוף השנהב וכמה עשרות מסתננים ממדינות מזרח אירופה, יוחזרו למצרים, עוררה תרעומת וביקורת בקרב כל הגופים הפועלים למען הפליטים. במוקד הסיוע לעובדים זרים כינו את ההחלטה "חסרת רגישות ושערורייתית", ולניסוח החד-משמעי הצטרפו גם פעילי הוועד למען פליטי דרפור. רום לבקוביץ', דובר המוקד לסיוע לעובדים זרים, הבהיר כי "על פי אמנת האו"ם לפליטים, עליה חתומה ישראל, אסור למדינה לגרש מבקש מקלט למדינה שבה עלולה להישקף סכנה לחייו". לדבריו, "למצרים רקורד מוכח של החזרת פליטים למדינות מוצאם, שם מצאו את מותם ולכן החלטת הממשלה מנוגדת לחוק הבינלאומי, ולכללי המוסר הבסיסייים".

 


"החלטה חסרת רגישות". פליטים מסודן בבאר-שבע (צילום: הרצל יוסף)

 

"עיריות משתמשות בפליטים ככלי להשגת מימון"

באמנסטי מחו על החלתה של ההחלטה על כל הפליטים וטענו כי חובתה של ישראל "לבחון בקפידה כל בקשה למקלט, ולא לגרש את כולם באופן גורף". לדבריהם "על-פי הנחיות משרד הפנים אין לגרש מבקש מקלט אשר מצבו נמצא בבחינה על ידי נציבות האו"ם לפליטים ומשרד הפנים עד לגמר ההחלטה בעניינו". החלטת הממשלה מאמש קובעת עוד כי סוגיית גורלם של 200 פליטי חבל דרפור שבסודן, תוכרע בדיון נפרד. בינתיים הוחלט בממשלה להשאירם בישראל ולהפקיד את טיפולם בידי רשויות מקומיות בנגב ובידי משטרת ההגירה. החלטה זו נובעת מן החשש שהחזרתם למצרים, ומשם לסודן, עלולה להביא למותם.

 

ארגוני הסיוע ניצלו את ההזדמנות כדי למחות גם על התלאות שנאלצו הפליטים לעבור בימים האחרונים ברחבי הארץ. "בשבוע האחרון אנו עדים למקרים חמורים בהם עיריות שאינן מסוגלות לטפל בפליטים משתמשות בהם ככלי לחץ על הממשלה כדי להשיג מימון", הבהירה ורד כהן-ברזילי, דוברת אמנסטי ישראל. "ראוי שכולנו נזכור שמדובר בבני אדם ואין לנהוג בהם כחפצים ולהעבירם ממקום למקום".

 

ח"כ ברוורמן: "מצפה מישראל לגישה יותר הומנית"

הביקורת על החלטת הממשלה מאמש נמתחה גם מקרב חברי כנסת, בהם חבר הכנסת אבישי ברוורמן (עבודה), יושב ראש השדולה למען פליטי דרפור. "אני סבור כי על מדינת ישראל לאמץ לפחות את הפליטים מחבל דרפור, כפי שעשה בשעתו מנחם בגין עם הפליטים הוויטאנמים, ולהעניק להם מעמד גר תושב", אמר. "לאחר כל מה שעבר העם היהודי, עלינו לשמש דוגמא למדינות העולם". ברוורמן הוסיף כי "ברור שישראל אינה מסוגלת לקלוט עשרות אלפי פליטים אך חייבים להבטיח כי אלו מדרפור ומדרום סודן, שחייהם בסכנה, לא יוחזרו למצרים. הייתי מצפה ממדינת ישראל לגישה מעט יותר הומנית".

  

גם חבר הכנסת גלעד ארדן, התקומם נגד ההחלטה ואמר: "לא מובן לי כיצד ניתן לקבל החלטה המעניקה פתרון חלקי, לגבי אנשים שנמלטו מרצח עם. יש לשכן אותם במקום קבע ולאפשר להם להתקיים בכבוד עד שהמצב בדרפור יתייצב בטחונית ויתאפשר להחזירם בביטחון". בהמשך מתח ארדן ביקורת אישית על ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ואמר: "במקום שראש הממשלה ידאג שישראל תשמש מופת בנושא טיפול בפליטים הוא עוסק בחלוקת ג'ובים וטובות הנאה לחברי מפלגתו כדי לשמור על מעמדו הפוליטי". 

 

בישראל שוהים כיום פחות מ-200 פליטים מחבל דרפור שבסודן, ועוד כ-800 פליטים מדרום סודן.  גל ההסתננות לישראל החל בשנת 2005 לאחר הפגנה שקיימו הפליטים הסודנים מול משרדי האו"ם בקהיר, בדרישה לשיפור במעמדם, ההפגנה פוזרה באלימות על ידי המשטרה המקומית וגרמה למותם של 27 פליטים ולמאסרם של עשרות אחרים. יחסם של שלטונות מצרים, הביא רבים מהם להסתנן לישראל, אולם בהיעדר מדיניות טיפול מסודרת בהם רובץ עול הטיפול בהם על כתפי עמותות וארגונים לזכויות אדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליטה סודנית באילת
צילום: אדי גרלד
הפגנה נגד הגירוש, בחודש שעבר
צילום: תמר דרסלר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים