שתף קטע נבחר

אם תרמה לבתה העקרה ביציות; הבת תלד את אחותה

הבת (6) לוקה בתסמונת טרנר הגורמת לעקרות. האם שרצתה לאפשר לבתה להרות בעתיד, הקפיאה את ביציותיה וכך יצרה עבור בתה בנק ביציות. החוקר הישראלי שהשתתף בניסוי: הדאגה לצאצאים היא חלק ממהות החיים, והבת תחליט בעתיד אם להשתמש בביציות של אמה

האם בת שש תביא בעתיד לעולם את אחותה? הסיטואציה הזו בהחלט אפשרית: אם בת 33 תושבת קנדה החליטה לתרום ביציות עבור בתה הסובלת ממחלה גנטית נדירה שגורמת לעקרות. ביציות האם שהוקפאו, יאפשרו לבתה להחליט בעתיד האם ברצונה להתעבר מביציות האם ולהרות.

 

עד היום דווח על מספר מקרים בהם בת תרמה ביציות לאמה עקב מערכת יחסים חדשה של האם, אב שתרם זרע עבור בנו, ותרומה בין אחים. כמו כן דווח על מספר מקרים של אם ששימשה כרחם פונדקאי עבור בתה לאחר שנבצר מהבת להרות בעצמה מסיבות רפואיות. תרומת ביציות מאם לביתה לא נידונה עד כה בשל פער הגילאים: לרוב כאשר הבת נזקקת לתרומת ביציות אימה כבר מבוגרת מכדי לשמש תורמת ביציות.

 

המדובר במקרה הראשון בעולם של תרומת ביציות מאם לבתה. את הטיפול בה ערכו רופאי המרכז לפוריות של אוניברסיטת מקגיל, בו השתתף ד"ר יריב גדעוני, רופא ישראלי הנמצא בהשתלמות מקצועית שם בתחום הפוריות.

 

בת ה-6 לוקה בהפרעה כרומוזומלית הנקראת תסמונת טרנר (Turner's Syndrome) שמשמעותה כשל בתפקוד השחלות כבר בילדות המוביל לעקרות. התסמונת גורמת להיעדר מלא או חלקי של אחד מכרומוזומי המין X. הלוקות בהפרעה זו לא מפתחות סימני התבגרות מינית, אלא בסיוע תוספות הורמונלית. האפשרות היחידה שלהן להרות בעצמן היא בעזרת תרומת ביציות.

 

בישראל זה לא היה קורה

בישראל לא מאפשר החוק לבצע תרומת ביציות אלא במקרים חריגים. במדינות בהן מאפשר החוק לבצע תרומת ביציות, מדובר בטיפול יקר מאוד המרחיק את האפשרות למימוש הזכות להורות. האפשרות הטכנית להקפיא ביציות קיימת בשנים האחרונות, אך שיטת ההקפאה מבוצעת באיטיות עם שיעור הישרדות של הביציות, לאחר הפשרתן, של פחותמ-50%. שיעור הצלחת ההריונות בשיטה זו נמוך מ-10%.

 

לאחרונה הצטברו מספר דיווחים בעולם על הצלחה בהקפאת ביציות בשיטה שונה. מרכז הפוריות של אוניברסיטת מקגיל במונטריאול בראשותו של פרופסור טאן אס-אל , דיווח על הצלחה בהקפאת ביציות בשיטה חדשה של הקפאה מהירה אשר נקראת ויטריפיקציה (vitrification) המעלה את שיעור הישרדות הביציות עד ל-83%, ואת שיעור הצלחת ההריונות עד ל-42%.

 

פרופ' טאן וצוותו פיתחו את תחום הויטריפיקציה וקידמו אותו לכדי ישום קליני, כך שהם מטפלים בנשים רבות המעוניינות בשימור הפוריות בשל נסיבות רפואיות, דוגמת חולות סרטן לפני קבלת כימותרפיה או מסיבות חברתיות של דחיית הריון לעתיד.

 

בנק ביציות לטובת הבת

בשיטה החדשנית, עברה האם שני מחזורי טיפול להגברת ביוץ ושאיבת ביציות. בסך הכל הוקפאו 21 ביציות, ובכך יצרה עבור בתה "בנק ביציות". במידה והבת ובן זוגה העתידי יבקשו להרות מתרומת הביציות, יוכל לעמוד לרשותם בנק הביציות המשפחתי.

 

ועדת האתיקה של החברה האמריקנית לפוריות דנה בנושא תרומת ביציות בתוך המשפחה, וקבעה כי תרומת ביציות מבת משפחה אחת לשניה מתקבלים על הדעת מבחינה אתית. הועדה ציינה כי קיימים מקרים רבים ברחבי העולם בהם אחות תורמת ביציות לאחותה, או בקשרי משפחה אחרים בהם האם משמשת רחם לבתה.

 

הועדה עוד ציינה כי באמצעות תרומת ביציות בתוך המשפחה ניתן להבטיח קשר גנטי כלשהו בין הצאצא והאם, כמו גם הוזלת העלויות והגדלת הזמינות בתרומת הביציות.

 

השאלה האתית

 "ברור שהמקרה מעלה שאלות מוסריות והשלכות פסיכולויות על מבנה המשפחה" אומר ל-ynet ד"ר גדעוני, "אך מדובר בפריצת דרך שכן ישנן מחלות גנטיות נוספות בגינן הנשים נידונו לעקרות. מעתה נוכל להבטיח את האפשרות להרות על ידי יצירת בנק ביציות במשפחה".

 

"אצל ההורים הדאגה לצאצאים הינה חלק ממהות החיים" אומר ד"ר גדעוני, "אין חשש ללחץ שיופעל על האם לתרום ביציות לביתה. יתרה מזאת, במידה וילד יזדקק לתרומת כליה,כבד או כל איבר אחר מרבית ההורים יעמידו עצמם כתורמים אפשריים. במקרה שלנו האם החליטה לחסוף מבתה הצעירה את הצורך לעבור טיפולים ממושכים ומייסרים".

 

"אני משוכנע שלא כולם יסכימו איתנו", מוסיף גדעוני, "אנחנו מכבדים את דעתם של האחרים, אולם חשים שעם פיתוח היכולת הקלינית עלינו להציע את האפשרות למטופלות ולאפשר להן, בעזרת ייעוץ והכוונה רפואית ופסיכולוגית, להחליט עבור עצמן".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
בנק ביציות. הבת תוכל להרות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים