שתף קטע נבחר

צבע למחשבה: מסע אמנותי בעקבות הקושי

תערוכה נודדת חדשה ששמה "צבע למחשבה", תציג הערב בכפר-סבא את יצירותיהם של עשרות יוצרים הלוקים בפיגור שכלי. "מדובר במגוון רב של יוצרים וסגנונות, המבטאים בעזרת האמנות ההתמודדות היומיומית עם הקושי", מבהירה אוצרת התערוכה

בחלל הגלריה העירונית בכפר-סבא ייסגר היום מעגל, שנביטתו החלה כבר לפני שנה. מה שהחל כמסע יצירה בעקבות מלחמת לבנון, הפך בגלגולו הנוכחי לתערוכה ייחודית המציגה את יצירותיהם של 91 יוצרים הלוקים בפיגור שכלי. התערוכה, פרי יוזמתם של "אקים", משרד הרווחה והשירותים החברתיים וקרן שלם, מתעתדת לצאת בהמשך מגבולות כפר-סבא, ולנדוד משם לכל חלקי הארץ.

 

"התערוכה הזו שונה מכל התערוכות שאצרתי עד כה", מתוודה רונית סנפיר, אוצרת התערוכה. "הפעם לא בחרנו בהכרח אמנים, אלא פתחנו את המניפה לקשת רחבה של יוצרים, מכל רחבי הארץ ומכל טווח הגילים. כל אחד מהם מציג בסגנון אחר, בטכניקות ובחומרים שונים". לדבריה, "הרעיון הראשוני היה להראות את ההתמודדות עם המלחמה, אבל בהדרגה זה התגבש לעשייה המבטאת התמודדות עם קשיים ומוגבלויות". התוצאה: סדרת עבודות עצמאיות, הנבדלות זו מזו בכל, מעין קובץ סיפורים אקראי.

 

באדיבות אקי

 

 

לצד רישומי צבעי המים המדויקים, הניבטים מדפי מחברתו של דניס דוחנו מאשדוד, ניתן למצוא סדרת צילומים בשחור-לבן, פרי עמלם של יוצרים מהרי יהודה. במקום אחר תלויה יצירת מגזרות הנייר של ישראל נוי, יוצר צעיר ממעון נווה רם ברכסים, ולצדה צבעי אקריליק וגואש עזים, המתפרצים מיצירתו של ניר צלינקר מרמת השרון. בין לבין ניתן לאתר גם ציורי בוסר צעירים יותר, פרי יצירתם של תלמידי בית הספר "הנרייטה סאלד" בחיפה, ו"אילנות" בנהריה. "יצירותיהם של התלמידים, מתמקדות יותר בנושא המקורי, במלחמה", מבהירה סנפיר. "אבל כל אחד יצר משהו שונה לחלוטין ולבסוף מדהים לראות כיצד אדם עם מוגבלויות כל-כך קשות מצליח להביע את עצמו בצורה כל-כך עשירה".  

 

"בכל מקום שבו נציג נעצים את היוצרים"

היוצר הצעיר ביותר המציג בתערוכה הוא כבן 14, בעוד המבוגר ביותר כבר חצה את גיל 70, אולם לדעת סנפיר, כוחה של התערוכה הוא גם בגיוונה. "יש פה אנשים מקריית שמונה ואנשים מדימונה, יוצרים מן המגזר הערבי, ודרגות שונות של מוגבלויות וגילאים. כל אחד והאמירה שלו", היא מדגישה. "רצינו להביא משהו מכל מקום בארץ וזוהי גם הסיבה לנדודיה של התערוכה בארץ. כל מקום שבו נציג ישתתף בתהליך העצמת האמנים ומשפחותיהם". גם מנכ"ל אקים, יוסי מלכה, תומך ברעיון נדידתן של העבודות: "התערוכה תנדוד בכל הארץ ובכך תאפשר לשתף כמה שיותר אנשים במסעם של האמנים המיוחדים שלנו. התערוכה משקפת במעט את החוויות שאנשים עם פיגור שכלי עברו במלחמה האחרונה".

 

את משנתה האמנותית של סנפיר, האוצרת מזה שש שנים תערוכות מסוג זה, ניתן למצוא בטקסט הפותח את קטלוג התערוכה. "הטענה שלי היא שהמימד הרציונאלי איננו הכרחי ביצירה", היא מבהירה. "נכון, בעידן המודרני ישנו זרם קונספטואלי, שמתמקד ברעיון בלבד. התפיסה הזו שמה דגש על ההיבט השכלתני, אך אם נבדוק מהי מהות האמנות נגלה שזה לא חייב להיות אינטליגנציה". בין 91 היוצרים, שעבודותיהם לוקטו בקפידה, מבחינה סנפיר גם באמנים של ממש. "יש בתערוכה הזו קבוצה של יוצרים שהם ממש אמנים. יש להם שפה אמנותית מובחנת משלהם". לסיכום היא אומרת, "דווקא היוצרים עם המוגבלויות הקשות, הם הטובים ביותר לדעתי".  

 

  • התערוכה "צבע למחשבה" נפתחת היום, ה-11 ביולי 2007 בשעה 19:00, בגלריה העירונית בכפר סבא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מגוון סגנונות". מתוך התערוכה
באדיבות אקים
"הרציונאליות איננה הכרחית"
באדיבות אקים
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים