שתף קטע נבחר

הילד מפחד מרופא או ניתוח? כך תכינו אותו

מחקר שנערך בחיפה העלה כי מפלס החרדה של הילדים יירד משמעותית אם ההורים יכינו אותו לקראת ביקור במרפאה. במרכז הרפואי זבולון עורכים להורים ולילדים סדנה לקראת ניתוח

ביקור עם ילד קטן במרפאה מורט בדרך כלל את עצבי ההורה והופך לחוויה קשה, המלווה לעיתים קרובות בבכי ובהתנגדות, עבור הילד. במחוז חיפה של שירותי בריאות כללית ניסו להפחית תופעות של חרדה בקרב ילדים בני שלוש עד עשר המבקרים אצל רופא המשפחה ועוברים בדיקות שגרתיות (כמו בדיקות דם), ושל ילדים העוברים ניתוח. 

 

"ראינו שיש קשיים בביקור של ילדים במרפאה ויש חרדות שעלולות להיות גורם מעכב בטיפול בילד", אומרת ריקי גיל, אחות במרכז בריאות הילד והנוער בקרית-ביאליק. במרכז נערך פרוייקט בשם "פינה פעילה", שבו עזרו ההורים ואנשי הצוות לילדים להפחית את המתח באמצעות ציור, משחק או דימיון מודרך. ההורים קיבלו גלויות ועליהן הדרכה כיצד להכין את הילדים לבדיקות. בנוסף, ההורים עברו הדרכה בנושא חשיבות ההכנה של הילד לפני הבדיקה, חרדות שמהן סובלים ילדים, וכיצד לצמצמם אותן.


הכנה מוקדמת והסבר מורידים את מפלס החרדה (צילום: סי די בנק)

 

בשאלונים שהועברו להורים לפני ההדרכה התברר כי מחצית מהילדים לא קיבלו הסבר על מהות הבדיקה, והמחצית האחרת קיבלה הסברים לא מלאים. בעקבות ההדרכה, עלה שיעור ההורים שסוברים שיש טעם להסביר לילדים על מהות הטיפול מ-65 אחוז ל-75 אחוז. 85 אחוז מההורים הבינו בעקבות ההדרכה שמתן מידע לילד לא יגרום לו לפחד יותר, לעומת 70 אחוז לפני ההדרכה. שיעור ההורים שהביאו לילדיהם חפץ משמעותי למרפאה עלה מ-5 אחוז ל-95 אחוז.

 

סדנה להורים ולילדים גם לפני ניתוח

במחקר נוסף, שנערך במרכז הרפואי זבולון בקריות, ניסה צוות חדרי הניתוח להפחית את החרדות של הורים וילדים העומדים בפני ניתוחים ולהגביר את שיתוף הפעולה מצדם. החוקרים ציינו כי "ניתוח הוא מצב דחק הפוגע בתחושת השליטה וכרוך בכאב ובחרדה לילד ולמשפחתו. מתצפית ומדיווח של ההורים נמצא כי הטראומה העיקרית היא ניתוק הילד מהוריו והכנסתו לחדר הניתוח ללא הכנה מקדימה". 

 

צוות חדר הניתוח החליט לקיים סדנה להורים ולילדים לפני הניתוח. במהלך הסדנה נערך סיור מודרך בחדרי הניתוח. בנוסף אפשרו לאחד ההורים לשהות עם הילד המנותח בתהליך ההרדמה ללטף אותו ולהרגיע אותו. בהשוואה בין 123 הורים וילדים מגיל 0 ועד 11 שעברו את הסדנה לבין קבוצה זהה שלא עברה את הסדנה, נמצא שיפור מובהק ברמת החרדה והדחק של הילדים לצד שיפור בשיתוף הפעולה ובשביעות הרצון של ההורים. בקרב ילדים מעל גיל ארבע שעברו את הסדנה נמצא יותר שיתוף פעולה ופחות תופעות של אי שקט בהתנהגות. גם בקרב הצוות המקצועי נמצאה שביעות רצון גבוהה יותר בעקבות הפחתת החרדה של ההורים והילדים.  

 

כיצד להפחית חרדה של ילדים מבדיקה אצל רופא

  • להביא חפץ או משחק מוכר מהבית.
  • לא לחסוך בהסברים לאן הולכים ולשם מה. לא להירתע מלומר לילד שהוא יקבל דקירה שכואבת אבל עוברת.
  • שימוש בדמיון מודרך מסייע להפחית חרדה (אפשר למשל לדמיין שהילד הוא דרקון והרופא בודק את הלהבה שהדרקון מוציא מהגרון).
  • מומלץ שההורה ישוחח עם הילד במהלך הבדיקה על נושא נעים.
  • ההורה צריך להימנע מלהפגין את החרדות שלו. 

 

כיצד להפחית חרדה של ילדים לפי ניתוח

  • עריכת סיור מוקדם בחדר הניתוח.
  • לאפשר לאחד ההורים להיות נוכח בתהליך ההרדמה הראשוני, כך שהילד לא ייכנס לחדר הניתוח לבדו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
חדר ניתוח. הילד מפחד?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים