שתף קטע נבחר

לא למכירה: ארמון, גן ובריכה ענקית בלב העיר

סיור של מטר על מטר בלב ליבה של ירושלים מחבר בין בית הקברות של ממילא, מלון פאלאס הוותיק ועוד בריכה אחת ענקית. רון פלד מוביל אותנו, צעד אחר צעד, בין פנינים נסתרות במרכז העיר

בלב ליבה של הבירה, בסמוך לגן העצמאות, מצויות מספר פנינים ירושלמיות, שרבים מאיתנו חולפים לידן מדי יום. ובכל זאת, אין אנו מודעים לקיומן. מלון פאלאס ("הארמון"), בית הקברות הצפוף של ממילא ולצדו הבריכה הגדולה בעיר - הן שלוש מתוך המחרוזת.

 

זהירות אריה בשטח

את סיורנו נתחיל ברחוב מנשה בן ישראל, שחוצה את גן העצמאות ובית הקברות, ומחבר בין הקונסוליה האמריקאית ברחוב אגרון ו"כיכר החתולות" ברחוב הלל.

 

אם נביט מערבה ממרכז הכביש לכיוון הגן, נבחין בפתחהּ החסום של מערה עתיקה – "מערת האריה" – אשר שלוש גרסאות לתכולתה: לפי המסורת היהודית בתוך המערה קבורות עצמות יהודים, שנטבחו בידי היוונים; המוסלמים טוענים שמדובר בעצמות קדושים אסלאמיים שנקברו בבית הקברות הסמוך, ואללה בכבודו ובעצמו העבירם למערה כשביקש להצילם מדי שריפה נוראה שפרצה באזור; המסורת הנוצרית לעומת זאת גורסת כי במערה מצויות עצמות נזירים שנטבחו בשנת 614 לספירה בידי הפרסים. המשותף לכל האגדות הוא האריה השומר שבפתח המערה, אותו הפקיד בורא עולם כשומר העצמות שבליבה.

 

אם חשקה נפשכם לנוח מעט, גן העצמאות מספק כר נוח ונאה לכך (בשעות האור). הדשא, העצים והשרידים הארכיאולוגים המעטים שברחבת הגן הקטן עושים את שלהם.

 

ככה כן בונים בריכה

בצדו השני של הכביש מצד מזרח נבחין מבעד לגדר בבריכה עתיקה: כ-100 מ' אורכה, 66 מ' רוחבה ו-6.5 מ' עומקה; בסך הכל למעלה מ-40,000 מטר מעוקב גודלה. את הבריכה בנה ככל הנראה המלך הוֹרדוּס שקברו נחשף לא מזמן בהרודיון. מלבד מצדה, הר הבית (כן, בזכותו אפשר לשים פתקים בכותל המערבי), מגדל דוד, קיסריה ועוד, בנה הורדוס מערכת מדהימה של אמות מים לירושלים. וייתכן כי המים שנאגרו במקום הגיעו מהאמה העליונה שבנה.


ממילא. בריכה אולימפית קטנה עליה (צילומים: רון פלד)

 

יש הטוענים שבמקום הייתה מחצבה עתיקה יותר ורק יותר מאוחר הפכה לבריכה. על פי אחת הסברות, מכאן הועברו המים אל בריכת חזקיהו (בריכת המגדלים) הסמוכה לכנסיית הקבר. ייתכן שהמים הועברו על גבי אקוודוקט ויד אפשרות שבתעלה תת-קרקעית. בחלקה הדרום-מזרחי של הבריכה ניתן עדיין להבחין במנוע משאבת "Caterpillar" שהציבו הבריטים, כדי לשאוב את מי הבריכה. תוכניות שונות ומוזרות הונפקו לפיתוח הבריכה האדירה הזו, אולם בינתיים היא משמשת כבית גידול לקרפדות.

 

בית קברות לאריסטוקרטים

בחלקו המזרחי של גן העצמאות שוכן "בית קברות ממילא" שנוסד על ידי הממלוכים במאה ה-13. חלק ניכר מהקברים מרשימים ביותר. מקור השם "ממילא" אינו ידוע במדויק, אולם אחת הסברות גורסת כי מקורו בצירוף המילים "מַּן מִּן אַלְלָה", כלומר, שבא מאלוהים. פרופ' זאב וילנאי כתב בספריו שממילא דווקא פירושו "מים מן האלוהים", שממלאים את הבריכה הסמוכה לנו.

 

כך או כך, בימי "פריחתו" של בית הקברות היו טמונים בו כ-70,000 איש, ובל נטעה בגודלו: הוא השתרע ממלון פאלאס בדרום, דרך גן העצמאות (החלק המערבי) ועד כיכר החתולות ובית אגרון מצפון.

 

על שביל ההליכה החוצה את בית הקברות ממזרח, ניצב מבנה קבר עגול ומרשים, שקשה לפספס. תּוּרְבָּת אל-כּוּבָּכִּיָה הוא נקרא. בחזיתו כתובת ערבית שלא מותירה ספק לגבי הנקבר במקום ושנת קבורתו: "בשם אללה הרחמן והרחום ותפילתו לנביא מוחמד - זהו מקום קברותו של לעבד העני אל אללה הנעלה, האמיר עָלָאא' א-דין אָידוּרְדָי אל-כּוּו'בָּאכִּי. מת ביום החמישי בחודש הרמאדן שנת 686 ומשכנו בגן עדן". שנת 686 לספירת המוסלמים היא שנת 1289 לספירה הנוצרית, ומדובר בלא פחות מאשר מושלהּ של הממלוכּי העיר צפת.

 

האגדה מספרת כי טרם מותו ביקש האמיר שאת קברו ירכיבו אבנים מכנסיית הקבר שבעיר העתיקה, כדי "לעשות דווקא" לנוצרים. שאר המצבות המרשימות בסמוך שייכות לאצילים, שופטים ואישים חשובים אחרים מהתקופה הממלוכית - ממש "היי סוסייטי". דווקא בצידה השני של הבריכה, ממש בסמוך למערת האריה ניתן להבחין בקבר צלבני מפואר ומגודר, שזוהה במאה ה-19 בידי החוקר הצרפתי הנודע שארל קלרמון-גנו.


האמיר אל-כוו'באכי. עשה דווקא לנוצרים

 

ברחוב הלל הסמוך אמור לקום "המוזיאון לסובלנות, שממתין בינתיים לאישורי בנייה (אגב, בין התורמים לו אפשר למצוא את מושל קליפורניה, ארנולד שוורצנגר). הבעיה המשפטית נוצרה כאשר נטען כי חלקו של המוזיאון יעבור מעל שרידיו של בית הקברות המוסלמי במקום.

 

להסתיר את העצמות

ממבנה הקבר עצמו נמשיך בשביל כ-20 מ' דרומה עד לרחוב אגרון. מולנו חזיתו המפוארת של מה שהיה בעבר מלון פאלאס היוקרתי. בימים אלה עובר המבנה שיפוץ מקיף, ובקרוב יהפוך לבית דירות בחסות האחים רייכמן מקנדה, שרכשו את המבנה בכ-20 מיליון דולר.

 

בשנת 1928 כשנחפרו יסודות המלון, מצא אחד הקבלנים (יהודי במוצאו) עצמות-אדם שמקורן ככל הנראה בבית הקברות הממלוכי. כששמע על כך המופתי הירושלמי חאג' אמין אל חוסייני, שעמד בראש המועצה המוסלמית העליונה (הגוף שיזם את בניית המלון), הוא נאלץ לחפש פיתרון ש"יכשיר את השרץ". מסקנתו המיידית הייתה ברורה: יש להסתיר את דבר העצמות. וכך גם היה.

 

13 חודשים בלבד חלפו בטרם עמד המלון המפואר על כנו. את הכתובת הערבית בחזיתו קשה לפספס: "נעשה ונבנה כמו שעשו הם", והכוונה כנראה לבוני הר הבית. שימו לב לקשתות, לחלונות, ולסגנון הממלוכי. לימים שימש המבנה את משרד התעשייה והמסחר, שפינה אותו רק ב-2005. המלון שימש לא מכבר כאתר צילומים לסרט "מישהו לרוץ איתו" (לפי ספרו של דיויד גרוסמן). בימים אלה עובר המבנה שיפוצים נרחבים ובקרוב יחזור להיות מלון יוקרתי.

 

מכיוון שמדובר במרכז העיר, ניתן לפנות מכאן לכל קצוות ירושלים: מזרחה, לכיוון העיר העתיקה דרך מתחם ממילא המתחדש ושכונת כפר דוד; מערבה לשכונת רחביה, צפונה למדרחוב ולכיכר ציון, ודרומה, למלון המלך דוד בואכם עמק רפאים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גן העצמאות
צילום: רון פלד
מלון פאלאס ומשרד התעשיה והמסחר. בעבר
צילום: רון פלד
מצבה לא מזוהה. בית הקברות הממלוכי
צילום: רון פלד
צילום: סבסטיאן שיינר
בריכת ממילא
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים