שתף קטע נבחר

אולמרט ואבו מאזן: שחרור האסירים - ביום שישי

250 אסירים פלסטינים בהם 11 קטינים וקשיש אחד ישוחררו ביום שישי הקרוב - אם לא יהיו התנגדויות של הרגע האחרון. ראש הממשלה סיכם על כך עם נשיא הרשות בפגישתם בירושלים. אולמרט הביע תקווה שהפגישה הבאה תהיה ביריחו והסביר: "השמועות על בישוליה של הגברת עריקאת הגיעו עד לכאן". אבו מאזן מצידו ביקש להרחיב את הקריטריונים לשחרור אסירים ולהתחיל במגעים להקמת מדינה פלסטינית

אם לא יהיו התנגדויות ועיכובים של הרגע האחרון, תשחרר ישראל בסוף השבוע הקרוב 250 אסירים פלסטינים, מרביתם חברי פתח. זו הבשורה הגדולה שיוצאת אחר הצהריים (יום ב') מפגישת ראש הממשלה, אהוד אולמרט, עם עמיתו הפלסטיני, הנשיא מחמוד עבאס (אבו-מאזן). מחר תאשר ועדת השרים המיוחדת בראשותו של אולמרט את רשימת 250 האסירים. הוא הבטיח את שחרורם של אלה בפסגת שארם א-שייח' שכונסה לפני כשלושה שבועות.

 

בתוך הרשימה כלולים 11 קטינים וכנראה גם קשיש אחד או שניים. מדובר באסירים ללא דם על ידיהם. מייד לאחר אישור הרשימה היא תועלה לאתר אינטרנט מיוחד ואם לא יהיו התנגדויות משפטיות - האסירים ישוחררו במספר מחסומים של צה"ל בשטחים ביום שישי הקרוב.

 

מחזיק תיק המשא ומתן באש"ף, ד"ר סאיב עריקאת, נכח בפגישה והגדיר את החלטת ישראל בעניין האסירים כ"החלטה חד צדדית". לדבריו, ישראל דחתה את בקשתו של אבו מאזן להפעיל את הוועדה המשותפת לענייני אסירים שהיתה אמורה לדון בשינוי הקריטריונים לשחרור פלסטינים מבתי הכלא.  

 

מהצד הישראלי נמסר כי בפגישה התחייב נשיא הרשות הפלסטינית בפני ראש הממשלה שלא ידבר עם החמאס, לאחר שאולמרט הבהיר לו בפגישה בארבע עיניים כי שיחות של הפתח עם החמאס יהוו עילה לפיצוץ תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. גורם בכיר בלשכת ראש הממשלה, אשר נכח בדיונים, אמר כי אולמרט תבע מאבו-מאזן ומאנשיו פעילות אפקטיבית נגד הטרור בשטחי יהודה ושומרון. זאת על פי מידע מודיעיני אשר תעביר ישראל לפלסטינים. אבו מאזן מצידו ביקש לקיים שיחות מדיניות פתרון שבסופו תוקם מדינה פלסטינית עצמאית על שטחי 67'.


מחכים לבישולים של הגב' עריקאת. רה"מ והנשיא (צילום: לע"מ)

 

כמו כן, ציין ראש הממשלה לחיוב את הפעולות שכבר נקט אבו מאזן בתחום הביטחוני, דוגמת הצו הנשיאותי למניעת נשיאת נשק ברחובות, הסכם המבוקשים ופעילות אכיפה בשטחים. עם זאת, אמר לנשיא הרשות הפלסטינית שעליו להגביר את פעילותו בתחום זה ביהודה ובשומרון כדי לייצב את השטח.

 

במהלך הפגישה ביקש הנשיא הפלסטיני מאולמרט להמשיך בסיוע הומניטארי לעזה. ראש הממשלה התחייב להעניק סיוע דרך ארגונים בינלאומיים. העברת הסיוע תיעשה דרך מעבר קרני ומעבר כרם שלום. בנוסף, השניים סיכמו על שיתוף פעולה כלכלי בין ישראל לפלסטינים, תוך מתן הקלות במעברים ומתן היתרים לאנשי עסקים פלסטינים.

 

עריקאת סיפר כי בפגישה צצו גם מחלוקות. עם זאת, הוא ציין כי שני הצדדים סיכמו להמשיך ולדון בעניין החזרת המצב בשטחים לזה שקדם לפרוץ האינתיפאדה. עריקאת אמר כי בפגישה סוכם שיתקיים דיון בעניין השבתם של מגורשי כנסית המולד לשטחים, בעניין ביסוס הפסקת אש הדדית וכוללת וכן בשחרור כספים והמשך שחרור אסירים. לדבריו, בעניין בקשת הרשות לאפשר לחמישה מבכירי אש"ף והארגונים הפלסטינים להיכנס לשטחים, ובראשם מזכ"ל החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין נאייף חוואתמה, אמר עריקאת כי העניין לא הוכרע.

 

לא דנו בשחרור גלעד שליט

בחלק הסגור של הפגישה עסקו שני המנהיגים באופק המדיני, אשר התמקד רובו ככולו בקידום המהלך של שתי מדינות לשני עמים ויצירת בסיס למדינה פלסטינית עתידית. בשיחה זו לא עסקו השניים בסוגיות הליבה של הסכסוך הישראלי פלסטיני: סוגיית ירושלים, סוגיית הפליטים וסוגיית הגבולות. כמו כן לא דנו השניים בשחרורו של החייל החטוף, גלעד שליט.

 

גורם בכיר בלשכתו של אולמרט אמר לאחר הפגישה: "אבו-מאזן כבר התחייב להחזיר את שליט ולא עמד בכך. הוא לא מסוגל. איננו סבורים שהוא יכול לתרום בנושא זה, לכן אין טעם להעלות את הנושא. אין על מה לדבר בעניין הזה".

 

פגישתם של שני האישים נערכה במעון ראש הממשלה בירושלים. מהצד הישראלי נכחו גם יורם טרובוביץ', שלום תורג'מן והאלוף מאיר כליפי. מהצד הפלסטיני השתתפו סאיב עריקאת ורפיק אל חוסייני. ראש הממשלה קיבל את אבו מאזן מחוץ לביתו ובדרך אמר לו: "אני מקווה שהפגישה הבאה תיערך ביריחו, השמועות על בישוליה של הגברת עריקאת הגיעו עד לרחוב בלפור בירושלים". הפגישה הבאה בין השניים נקבעה טנטטיבית לעוד כשבועיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט ואבו מאזן, היום
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים