שתף קטע נבחר

ניסיונות למנוע את את השבתת המגזר הציבורי

עיני ובר-און ייפגשו היום בניסיון לפתור את המשבר. הערכה: תושג פשרה שתימנע את השביתה לאחר שבר-און יסכים בסופו של דבר להעלות את שכר העובדים במשק במספר אחוזים. אם בכל זאת תפרוץ שביתה, היא כנראה תתחיל ביום רביעי ותכלול את כל המגזר הציבורי

שר האוצר, רוני בר-און, ייפגש היום (ב') אחר הצהריים עם יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, בניסיון אחרון למנוע את השבתת המגזר הציבורי במשק. עיני מאיים להשבית את המגזר הציבורי אם לא תיענה דרישתו להעלאת שכר של 10.4% לכל עובדי המגזר.

 

עד כה הסכימו פקידי האוצר להעלות את שכר העובדים ב-0.4% בלבד. אם בר-און יישר קו עם פקידי משרדו ולא יציע הרבה יותר מזה, תפרוץ שביתה במגזר הציבורי, כנראה כבר מחרתיים. ואולם, ניתן להעריך כי השביתה בסופו של דבר לא תפרוץ. זאת, כיוון שבר-און מגלה גמישות ויהיה מוכן להעלות את השכר בשיעור של מספר אחוזים. גם עיני רמז כי דרישתו להעלאת שכר של 10.4% היא עמדת מיקוח, וכי יסתפק בהעלאת שכר נמוכה הרבה יותר.

 

גורם במערכת הפוליטית המקורב לבר-און אמר אתמול כי: "צריך לזכור שלאחר פגישתם של עיני ובר-און בשבוע שעבר אמר בר-און לעיני לפתוח במשא ומתן עם הפקידים, ואם המשא ומתן עמם לא יצליח, שיחזור אליו ויחד ינסו לפתור את המשבר". 

 

השביתה תכלול את הכל

עיני טוען שמאז שנת 2001 לא נחתם במגזר הציבורי הסכם עבודה קיבוצי חדש הכולל העלאה של שכר העובדים. הפקידים טוענים כי שכר העובדים במגזר הציבורי עלה בפועל מאז 2001 ב-8% בממוצע, עקב עלייה בוותק ובדרגה של העובדים הבכירים והעלאת שכר המינימום לעובדים הזוטרים. עיני כינה את הצעת הפקידים להעלאת שכר של 0.4% "עלבון".

 

במידה ואכן תפרוץ שביתה, היא עשויה לכלול כל אחד מהגופים הבאים: רכבת ישראל, קופות החולים, נתב"ג, נמלי הים, משרדי הממשלה - כולל משרד הרישוי, מבחני נהיגה ושירותי תעודות הזהות והדרכונים של משרד הפנים, מס הכנסה ומע"מ, הביטוח הלאומי ולשכת התעסוקה, העיריות והרשויות המקומיות, הבנקים, הדואר, רשות השידור והטלוויזיה החינוכית, מעונות היום של ויצ"ו ונעמ"ת, קייטנות עירוניות- או שירותי הסעה לקייטנות, תיאטראות ומוסדות תרבות ציבוריים, שירותי ההצלה בחופי הים, בריכות עירוניות, בתי הזיקוק לנפט (המספקים דלק לתחנות), הקלדניות בבתי המשפט, ושירותי המודיעין והתיקונים של חברת החשמל ובזק. בתי החולים הממשלתיים עשויים לפעול במתכונת שבת.

 

אם שביתה- אז כנראה ביום רביעי

בכל מקרה, נראה כי אם תפרוץ שביתה היא לא תתחיל מחר אלא מחרתיים, כדי לא להקשות על הציבור את צום תשעה באב וכדי לאפשר לוועדי העובדים לארגן את השביתה.

 

גורמים המעורים ביחסי העבודה במשק מעריכים כי בניגוד לשביתה הכללית הקודמת במגזר הציבורי בנובמבר שעבר- שהייתה חלקית ולא ממש פגעה בציבור ובמשק- הפעם יהיה מדובר בשביתה רחבה מאוד. זאת, כיוון שהפעם העובדים נלחמים על השכר של עצמם, ולא לתיקון עוול שנעשה לעובדים אחרים- כפי שקרה בשביתה הקודמת, שנעשתה במחאה על הלנת השכר ברשויות המקומיות.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "דרישות ההסתדרות נאמדות במיליארדי שקלים בשנה. תוספת של 1% בשכר העובדים תעלה למדינה 800 מיליון שקלים. לדרישות אלה השפעה רבה על תקציב המדינה, שבימים אלה מקיימת דיונים על תוספות של מיליארדי שקלים לחינוך, ביטחון ונושאים חברתיים וכל תוספת לעובדים תבוא בהכרח על חשבון נושאים אלו".

 

התעשיינים: המשק יפסיד 800 מיליון שקל מיום שביתה

בהתאחדות התעשיינים חוששים כי השביתה תעלה יותר מדרישות השכר של ההסתדרות: לפי תחשיב שערכו כלכלני ההתאחדות, תגרום השביתה למגזר הכספי הפסד כספי ישיר של 800 מיליון שקל, שיביא להפסד תוצר של 400 מיליון שקל למשק.

 

"בר-און ועיני צריכים להיכנס למשא ומתן רציני עוד היום כדי למנוע את השבתת המשק מחר", אומר נשיא התאחדות שרגא ברוש, "האוצר וההסתדרות צריכים לגלות אחריות ולשבת ברצינות וברציפות כדי להגיע להבנות. המגזר העסקי אינו יכול לשאת ולו שעה אחת של שביתה". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר רוני בר און יו"ר ההסתדרות עופר עיני
צילום: יעל קיסר
מומלצים