שתף קטע נבחר

מנהל הריאלי נגד האלוף: בי"ס הוא לא מלשינון

מנהלי בתי ספר בישראל חלוקים בנוגע להצעה של האלוף שטרן שפורסמה לראשונה ב-ynet, לפיה יעבירו בתי ספר מידע לצה"ל על צעירים הנוטים להשתמטות. מנהל הריאלי בחיפה, רון כתרי: "הדרישה לקבל דיווחים על פוטנציאל משתמטים היא מופרכת מעיקרה". מנהל עירוני א' בתל אביב, רם כהן: "האצבע של צה"ל על הדק השחרור קלה מדי. בהחלט יש לעשות מעשה"

"זה נראה לי מופרך מעיקרו. בית הספר לא מתווך, ובטח לא מלשינון". כך אמר היום (ב') ל-ynet דובר צה"ל לשעבר רון כתרי, מנהל בית הספר הריאלי בחיפה, בתגובה לתוכניתו של ראש אגף משאבי אנוש בצה"ל האלוף אלעזר שטרן, שפורסמה אמש לראשונה ב-ynet, לפיה הצבא יאסוף מבתי הספר מידע על צעירים הנוטים להשתמטות.

 

"מדובר בנושא שהוא לא עניינם של המנהלים אלא של האזרח, שלפרק זמני בחייו הוא תלמיד, ובעוד רגע יהפוך לאזרח לובש מדים או לא. הצוות החינוכי צריך לחנך לחשיבות שבלהיות חייל, אבל ודאי שלא מתפקידו לדאוג לסוג כזה של דיווח על התלמידים".

 

כתרי סבור כי המהלך של שטרן לא יצלח, ואינו רואה את עצמו לוקח חלק ביוזמה: "אני לא רואה את עצמי, או מישהו מהמחנכים של הריאלי מעביר דיווחים, שהם מן הסתם סודיים, על התלמידים, ואני מקווה ששאר המנהלים יחשבו כמוני. אכן, ההידברות בין מוסדות הצבא והחינוך חייבת להתקיים כל הזמן, יש פרויקטים שונים שהם משותפים כמו הכנה לצה"ל ודומים לו - זה חייב להמשיך להתקיים - אבל הדרישה לקבל דיווחים על פוטנציאל משתמטים היא מופרכת.

 

מנהל הריאלי לא מתחמק מהנתונים על הגידול בשיעור המשתמטים ואומר כי "מדובר בתהליך שמתרחש לאורך זמן, והוא כנראה נשען על מגוון רחב של סיבות. המצב מחייב היערכות של החברה בישראל בתחומים שונים". 

 

"סכנה שחייבים לתת עליה את הדעת"

לעומת כתרי, מנהל תיכון עירוני א' בתל אביב חושב שיש מקום לתוכנית של שטרן, בתיאומים מסוימים. "האצבע של צה"ל על הדק השחרור קלה מדי, ובהחלט יש לעשות מעשה כדי לצמצם את הסחף הזה", הוא אומר."אין ספק שהעברת מידע מבית הספר עשויה לכסות על פערי מידע, אבל יש בכך גם דבר מסוכן - פגיעה בזכויות בסיסיות של הפרט. צריך לבחון את הסוגיה באופן יסודי כדי שבסופו של דבר יהיו לצבא את הכלים להתמודד עם אלה המציגים מצגי שווא ומתחמקים משירות".

 

מנהל התיכון, בו נרשמו אחוזים גבוהים של תלמידים שלא התגייסו, מציע לנקוט יד קשה כלפי אלה המבקשים להשתחרר משירות: "ראשית, אין לתת להם את הפטור כבר בתחילת כיתה י"ב, משום שאז, על מנת להצדיק את המעשה שלהם הם משכנעים וסוחפים אחרים לעשות כמותם. יש למשוך אותם עד לאחר סיום שנת הלימודים ולזמן אותם שוב ושוב לבדיקות בלשכת הגיוס.  

 

"לו הצבא היה מעוניין לשים סוף פסוק לתופעה זו, היה עליו לשלח מספר מתחזים לכלא על מנת להכחיד את התופעה באיבה. לא מעט פעמים אני פוגש כאלה שהשתחררו בשל הצהרה על בעיה נפשית, האם הצבא מבקש לראות רקורד מתועד לכך? אני בספק. גם אלה המצהירים לכאורה, ואני מדגיש לכאורה, על נימוקים אידיאולוגיים, מישהו בדק בכלל עד כמה זיקתם האידיאולוגית היא אמיתית או שהיא משמשת כסות זולה להשתמטות?".

 

לדעת כהן, מדיניות נחושה נגד המשתמטים תסיים את הסאגה המתמשכת של ירידה באחוזי הגיוס. "בהשתמטות יש סכנה של קעקוע הצבא כצבא העם, והפיכת השירות לשירות חובה רק אם יש כלפיו הסכמה אידיאולוגית. זוהי סכנה שחייבים לתת את הדעת".

 

אגב, גם המתגייסים הטריים בבסיס הקליטה והמיון בתל השומר שמעו היום על התוכנית המתגבשת. התגובות, גם אם לא היו חד משמעיות, תומכות במהלך. "צריך לעצור את זרם המשתמטים וכל אמצעי כשר", אמר אחד המתגייסים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כתרי. לחנך כן, לדווח לא
צילום: אלעד גרשגורן
כהן. לצמצם את הסחף
צילום: דניאל בר און, ידיעות תל אביב
צילום: עטא עוויסאת
האלוף אלעזר שטרן. תוכנית חדשה
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים