שתף קטע נבחר

 

שידורי ה-HDTV מתקרבים לישראל

שידורי הטלוויזיה באבחנה גבוהה מגיעים לישראל, וספקי השידורים נערכים במרץ. מה זה HDTV, ומה צריך לבדוק כשקונים היום טלוויזיה

התמונה מתחדדת גם בישראל. כמו כל העולם המערבי, חברות הכבלים והלווין נערכות לשידורי HDTV - טלוויזיה ברזולוציה גבוהה במיוחד, שתספק לכל רוכשי מסכי הפלזמה וה-LCD צפייה איכותית.

 

עוד שניה ייכנס לחדר ברוס וויליס ונוכל לראות כל קמט וקמט על פניו כאילו היה מולנו ממש. לתחושה הזו קוראים "אפקט החלון", רק שאת החלון נחליף במסך HDTV דק או מקרן FULL HD ונוכל לקבל חוויה מרגשת לפחות כמו

בקולנוע. אז מה המרחק בין ההבטחה למציאות ומתי כל זה יקרה אצלנו בסלון?

 

Yes מול HOT - החזית מתחממת

בשנים האחרונות התחרות בתחום הטלוויזיה התחממה. ב-yes הוסיפו את המסך הרחב, דולבי דיגיטלי ואת המקליט הדיגיטלי  yesMax. מהצד השני של המתרס, ב-HOT הוסיפו VOD בתשלום ואת המקליט Hot Magic. בכל זאת, כל זה נראה קטן לעומת המהפיכה האמיתית: שידורי ה-HDTV, המותאמים למסכים הדקים שנמכרים בכמויות אדירות בישראל - כרבע מיליון מסכים בשנה

 

HOT מתכננת שלושה ערוצים חדשים, בהם ערוץ HD חדש. Yes פונה לכיוון ה-HDTV בתור שירות חדש שיהווה מפנה ושיפור אמיתי ומשמעותי לציבור בישראל.

 

המעבר ל-HDTV משמעותי יותר מהמעבר מטלויזיות שחור לבן לצבעוניות. החוייה של HDTV מספקת תחושה שמקבלים בצפיה דרך חלון על דבר אמיתי ומוחשי, לעומת שידורי טלוויזיה הרגילים שנראים מלאכותיים.

 

כדי לספק את השירות דרושה השקעה כספית גדולה מאוד מצד החברות והלקוחות, אם כי צניחת המחירים של המסכים הדקים בעשרות אחוזים השנה גורמת למעמד הביניים הישראלי לרוכשם  במיטב כספם.

 

קצת הסטוריה

HOT היייתה הראשונה להציע שירות HDTV עוד באמצע שנת 2005, כאשר השיקה את שידורי ערוץ HD1 הבלגי. התכנים היו בעיקר קונצרטים וסרטי טבע דוקומנטריים שהדגימו את היכולות של הטכנולוגיה. הערוץ הזה עשה שימוש בטכנולוגית MPEG2, אותה טכנולוגיה מיושנת שמשמשת כיום לשתי החברות בשידוריהם הדיגיטליים. כבר באותה שנה הוחלפה טכנולוגיה זו בטכנולוגית H264 החדשה.

 

בעת ההיא ערוץ HD1 הוסר מהאוויר ובמקומו עלה לאחר זמן מה ערוץ סרטים ניסיוני שמעולם לא הושק רשמית. ההססנות הזו עלתה ל-HOT בבזבוז זמן. לאחרונה הכריזה החברה מחדש על השקה קרובה של ערוץ HD.

 

yes הודיעה בשבוע שעבר כי השקיעה כ-80 מיליון ש"ח בשידורי ה-HD. מספר הערוצים ואיכות השידור, לפחות כפי שנקלטו משידורי הניסיון על ידי חובבי לויין פרטיים בחודשים האחרונים, מצביעים על כוונות רציניות בתחום. לא עוד ערוץ טבע שומם ובודד, אלא ככל הנראה כוונה אמיתית להעביר לפלטפורמה תכנים משמעותיים וערוצים בעלי מוקד משיכה ממשי.

 

צפויה צמיחה

להערכת גורמים בשוק, צפוייה צמיחה משמעותית בקצב רכישת מסכים דקים עם השקת שירותי HDTV בישראל, שעשויה להגביר את קצב ההצטרפות לשירות. לפי מחקר שנעשה לאחרונה בארה"ב, כ-44% מבעלי מסכי HDTV כבר מנויים לערוצי HD. עם זאת, חשוב לזכור כי בישראל קצב אימוץ טכנולוגיות חדשות מהיר יותר.

  

מה הם שידורי HDTV בכלל?

שידורי הפרדה גבוהה החלו באופן מסחרי ביפן בשנות ה-90' בשידורים אנלוגיים. בארה"ב השיקו את שידורי ה-HD בתחילת העשור הנוכחי. התוכניות הראשונות כללו בעיקר תמונות נוף, סרטים דוקומנטרים וקונצרטים אשר הדגימו את יכולותיה של הטכנולוגיה.

 

שידורי HDTV משלבים פי חמישה פרטים בכל תמונה ביחס לשידור רגיל. השידורים שאנו צופים בהם

היום מבוססים על תכנונים של מהנדסים בשנות ה-60', אשר הניחו כי מסכי הטלוויזיה לא יהיו גדולים מ-29 אינץ'. לשם השוואה, בעלי מקרנים משתמשים במסכי 120 אינץ' ויותר כבר כמה שנים, באיכות שמתחרה ואף עוברת את בית הקולנוע השכונתי.

 

גם בתחום הצליל, האיכות משתפרת משמעותית ביחס לשידורים הנוכחים, גם באיכות. מדובר בצליל היקפי, המועבר בשישה ערוצי אודיו שונים.

 

לא גימיק

HDTV אינו סתם עוד גימיק אלא מסוג הדברים שברגע שמתחילים להשתמש בו, אי אפשר לחזור לאחור. באירופה, נקודת המפנה הגדולה של HDTV היתה בשידורי המונדיאל האחרון, כאשר חברות רבות ניצלו את האירוע בשביל להאיץ את הכנסת הטכנולוגיה, לא תמיד בהצלחה.

 

במדינות כגון גרמניה, איטליה, צרפת, אנגליה ובלגיה, מוצעות לצופים חבילות שידור מגוונות, וקצב ההצטרפות לשירותי ה-HDTV מהיר ביותר. הצפי הוא למעבר חד של ערוצים רבים ל-HDTV, מגמה שתאפשר גם לצופים בישראל ליהנות מערוצים רבים באיכות מצוינת דרך הלווין והכבלים.

 

העיתוי של yes הוא הגיוני מבחינה טכנולוגית. עד לאחרונה, היה קושי רב להשיג ממירי HD בשל הביקוש הרב. אך לפי דיווחי העיתונים בישראל, ADB ו-Yes יכולות כעת לספק למעלה מעשרת אלפי ממירי HDTV ראשונים.

 

גם סרטים משנות ה-40 ב-HD 

yes טרם חשפה את סוגי התכנים שיוצגו בערוצי ה-HD, אשר יושקו, ככל הנראה, לפני סוף השנה האזרחית. גורמים בתעשיה מדברים על מספר ערוצים בהם ערוץ סרטים וסדרות בהפקה עצמית וערוצים נוספים שיועברו מחו"ל.  

 

סרטים רבים וסדרות רבות, כולל גם כאלה שנעשו לפני שנים רבות (אפילו עוד משנות ה-40 וה-50), צולמו באיכות גבוהה למדי על גבי פילם שהותאם בעצם להקרנה על שטח מסך גדול ולכן האיכות שלו מספקת בהחלט בעת המעבר ל-HDTV.

 

מעניין לציין, כי סדרות רבות הוסרטו על גבי פילם גם בשנים האחרונות כדי לתת תחושה של "קולנוע" לצופי הסדרה (סדרות כגון CSI, 24 ודומיהן). לכן, מבחינת סרטי קולנוע, ניתן לצפות שכל סרט שנעשה בעשרות השנים האחרונות יהיה זמין לשידור ב-HDTV בהנחה שהוא צולם כראוי ושהמסטר שלו נשמר בתנאים סטרילים. תנאי זה חשוב גם לטכנולוגיות כמו שידור לוייני/כבלים וגם עבור Blu-Ray ו-HD DVD.

 

בחמש השנים האחרונות כמעט כל סדרה אמריקנית צולמה במצלמות HDTV דיגיטליות. האיכויות משתנות ובמקרים רבים לא משתמשים באיכות המירבית של HDTV. סדרות פופולריות כגון PRISON BREAK, LOST, רומא או דקסטר, אשר משודרות בישראל, צולמו רובן ככולן ב-HDTV. כאשר סדרות כאלה מועברות אלינו, הן פשוט עוברות עיבוד אשר מעביר אותן לאיכות SDTV נמוכה יותר.

 

במקביל לסדרות שירכשו בחו"ל, יש לקוות שיושקע גם כסף בהפקות מקומיות. עלויות ההפקה והצילום בוודאי יהיו יקרות יותר, אך סדרות עלילתיות באיכות בסגנון "הבורר" של HOT או "מסכים" של Yes, יתקבלו בברכה אצל הקהל הישראלי. כמובן שאין לצפות מערוצי השידור 2, 10 ו-1 לעבור לשיטת השידור החדשה, לשם כך ידרשו שנים רבות של סבלנות, והשקעה.

 

לא בכל טלוויזיה דקה

הממירים של HOT כללו בעבר חיבור DVI מיושן. ממירי ה-HD של yes יכללו ככל הנראה חיבור HDMI מעודכן יותר, הכולל גם חיבור אודיו. השידורים של שתי החברות צפויים להיות בפורמט 1080i, או FULL HD בשמו המסחרי.

 

חשוב לזכור שלא כל מסך דק אשר נרכש בשנים האחרונות יתאים לשידורים האלה. החשש הוא שמסכים רבים, בעיקר מהסוג שנמכר בסופר המקומי, לא בהכרח עומדים בדרישות ועלולים להתברר כחתול בשק עבור רוכשיהם.

 

חשוב להקפיד על כמה נתונים קריטיים בעת בירור על מסך שיהיה מוכן לשידורים החדשים. בדקו במפרטים ובחוברות של המוצרים, טרם הרכישה:

 

  • רזולוצית המסך. מסכי EDTV (בעיקר פלזמה), יכולים לקלוט שידורי HDTV, אך התמונה בהם לא תהיה טובה יותר מאשר דיסק DVD טוב. מסכי HD READY (פלזמה ו-LCD) יציגו תמונה מצויינת בשידורי HDTV ויתאימו למרבית האנשים בבית, אך לא יציגו את מלוא הפרטים בתמונה שתשודר בשידורים החדשים.

    מסכי FULL HD הם נדירים ויקרים יותר (ולפיכך, רוב הסיכויים שאם רכשתם מסך דק לאחרונה, הוא לא מהסוג הזה) יציגו את מירב פרטי התמונה בשידורים החדשים. מסכי FULL HD עלולים להציג תמונה דווקא פחות מוצלחת עבור שידורי טלויזיה רגילים (בגלל נושא עיבוד התמונה) ולפיכך, למרבית האנשים כיום, דווקא מסך HD READY יהיה האופטימלי.

 

  • תאימות 1080i50. מסכים ישנים יותר לא תואמים לתקן האירופאי החדש הזה. יש חשיבות רבה לתאימות זו מכיוון שזה יהיה התקן הפופולרי ביותר באירופה, ולכן גם בארץ.

 

  • תאימות הצפנת HDCP. תקנות השידור שאותן אוכפים גופי ההפקה ובעלי הזכויות על התוכן, מכריחים חברות כמו Yes ו-HOT להצפין את השידורים על מנת למנוע העתקתם לאינטרנט (לא שזה עוזר). על מסך שתרכשו להיות בעל מחבר HDMI ותואם להצפנת HDCP.

 

  • גודל סביר. אם המסך יהיה קטן או רחוק מדי מהצופה, ההבדל בין שידור HDTV לשידור רגיל יהיה הרבה פחות ברור.

 

  • ציוד אודיו טוב. לא רק שידורי הוידאו יקבלו שידרוג, שידורי HDTV כוללים גם אודיו הקפי (AC3 או בשמו השני: DOLBY DIGITAL) ובכדי להרוויח מכך יש צורך ברסיבר שיפענח את השידורים הללו, ו-5 רמקולים לפחות בכדי להפוך אותו למשמעותי.

 

המרוויחים הגדולים - בעלי מקרני Full HD

כמובן שבעלי מקרני FULL HD, אשר הוזלו מאוד בשנה האחרונה, יהיו המרוויחים הגדולים שצל הסיפור. מקרן כזה יכול להקרין על שטח מסך של כ-100 אינץ' ומעלה ללא פגיעה באיכות התמונה. איכות התמונה במקרנים מסוג זה (כגון SHARP 21000, ה-PEARL VW50 של סוני, המיצובישי 5000 והאופטומה HD81) יוצאת מהכלל והרווח כולו של מי שיכול להחשיך את הסלון לחלוטין (החשכה חלקית לא ממש תעבוד במקרה הזה).

 

מכיוון שההיצע של מסכים הוא כל כך גדול, מאוד מומלץ לברר באינטרנט לגבי כל מודל טרם רכישתו ולברר בפורומים מקצועיים באינטרנט לגבי מודלים מומלצים.

 

עוד בנושא ב-HomeTheater.co.il

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שידורים ברזולוציה גבוהה. בקרוב גם כאן
hometheater.co.il
מומלצים