שתף קטע נבחר

האם בלגיה תימחק בקרוב מהמפה?

העיתון "סנדיי טלגרף" דיווח כי המשבר הפוליטי בבלגיה עשוי להפוך למשבר קיומי עבור הממלכה שבמערב אירופה. ראש הממשלה המיועד, איב לטרם, שכבר אמר ש"בלגיה היא טעות היסטורית", מעוניין בחלוקת סמכויות הממשל לאזורים השונים. פרשנים: "בלתי נמנע שהמהלך יוביל לחלוקת המדינה"

בלגיה שרויה מזה חודשיים במשבר פוליטי עמוק נוכח חילוקי דעות בין מנהיגי המפלגות השונות בשאלה מי ינהיג אותה. העיתון הבריטי "סנדיי טלגרף" דיווח היום (א') כי על רקע המשבר גברו לאחרונה החששות שמא יובילו המחלוקות הפוליטיות לסופה של בלגיה כמדינה ריבונית מאוחדת.

 

משבר הזהות בממלכה, שבצפונה חיים דוברי פלמית (ניב הולנדי מקומי) ובדרומה הוולונים דוברי הצרפתית, מלווה אותה מאז הקמתה, לפני 177 שנים, בעת חלוקתה מחדש של האימפריה הנפוליאונית המובסת. אך עתה נראה שהטינה ההדדית בין הפלמים לוולונים עלולה להוביל לניתוק של ממש.

 

איב לטרם, הפוליטיקאי הפלמי שמונה על-ידי המלך להקים את הממשלה הבאה, הצהיר לאחרונה כי בלגיה היא "טעות היסטורית". הוא גם הכריז על כוונתו לחלק סמכויות שונות, בהן הסמכות להטיל מסים, לשלושת האזורים השונים: פלנדריה שבצפון, וולוניה שבדרום ובריסל, שבה נהוגות שתי השפות באופן רשמי אך תושביה לרוב מדברים צרפתית.

 

לראשונה בתולדות המדינה, רוב ברור של 88 חברי הפרלנט דוברי הפלמים תומכים בשינוי שיטת הממשל. אך מתנגדיו של לטרם, בעיקר הוולונים, משוכנעים כי שאיפתו האמיתית היא להוביל את הרוב הפלמי להקמת מדינה נפרדת. הראשון להתריע על כך היה העיתון המוביל במדינה בשפה הצרפתית "לה סואר", שהזהיר כי תוצאות הבחירות "מעמידות את עתיד המדינה בסכנה".

 

"העתיד טמון בהקמת שתי מדינות"

ז'ול גוד, סופר בלגי דובר צרפתית ופרשן פוליטי מוביל, אמר כי "לאיב לטרם לא אכפת מבלגיה, שלדבריו אין לה כל ערך כשלעצמה. שאיפתו האמיתית היא להנהיג מדינה פלמית ריבונית". רובר דשאנז, כלכלן מאוניברסיטת נאמור שבחן את שיטת הממשל הבלגית, כי "חלוקת הסמכויות הנוגעות למיסוי ורווחה תפגע ביציבות הממשלה ותרוקן אותה מתוכן. המוסדות הפדרליים פשוט יוחלפו על-ידי האזורים השונים, דבר שיוביל באופן בלתי נמנע לחלוקת המדינה".

 

רבים מ-10.4 מיליון אזרחי בלגיה חשים כי מלבד חיבה משותפת לכדורגל, צ'יפס ומלכם המשותף אלברט השני, הם בין כה מופרדים באמצעות חומת השפה. סרז' ונמול, מעצב גרפי בן 35, אמר כי "הפלמים בצפון לעתים מדברים צרפתית, אך דוברי הצרפתית שבדרום לא מדברים פלמית כלל משום שהם סבורים כי אינם צריכים".

 

"אם כולנו היינו מדברים בשתי השפות, עתידה של בלגיה היה מובטח, אך אין זה כך", הוסיף ונמול. "ההבדלים פשוט גדולים מדי כעת", הסכים עמו סטיבן וניוק, מהנדס דובר פלמית בן 29. "שני הצדדים לעולם לא יסתדרו. העתיד טמון בהקמת שתי מדינות שונות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איב לטרם: יוביל להפרדת הפלמים?
צילום: רויטרס
מפת בלגיה
מומלצים